Μια ομάδα ερευνητών έχει αναπτύξει ένα σχέδιο για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αποικίσουν τον Άρη, τη Σελήνη ή οποιοδήποτε άλλο πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα.
Σε μια νέα μελέτη, επιστήμονες από το École Polytechnique Fédérale de Lausanne της Ελβετίας (EPFL), σχεδίασαν μια αυτοσυντηρούμενη ερευνητική βάση που θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστηρίξει επανδρωμένες αποστολές για αρκετά χρόνια κάθε φορά στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.
Το σχέδιο περιλαμβάνει την πρώτη φάση, δηλαδή την αποστολή ενός ρομπότ στον Άρη για να χτίσει μια βάση, αξιοποιώντας τους φυσικούς πόρους του κόκκινου πλανήτη και τη δεύτερη φάση, κατά την οποία θα μπορούσε να σταλεί ένα πλήρωμα στην επιφάνεια του για να ζήσει εκεί τουλάχιστον για εννέα μήνες.
Όπως έχουν επισημάνει και άλλοι επιστήμονες νωρίτερα, πιστεύεται ότι οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να εποικίσουν με επιτυχία δημιουργώντας μια βάση στο βόρειο πόλο του Άρη μιας και οι πόλοι του περιέχουν ζωτικούς φυσικούς πόρους.
«Οι πόλοι μπορεί να προκαλέσουν περισσότερες προκλήσεις στην αρχή, αλλά είναι η καλύτερη τοποθεσία για μια μακροπρόθεσμη φιλοξενία των αποστολών, δεδομένου ότι διαθέτουν φυσικούς πόρους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε», ανέφερε η Anne-Marlene Ruede, επικεφαλής της μελέτης, .
Το κύριο τμήμα της αποικίας στον Άρη θα περιλαμβάνει έναν κεντρικό πυρήνα, ύψους 12,5 μέτρων και διαμέτρου πέντε μέτρων. Οι επιστήμονες περιγράφουν το συγκεκριμένο χώρο ως ένα «ελάχιστο χώρο διαβίωσης» που θα στεγάσει όλα τα σημαντικά υλικά και αγαθά. Τρεις κάψουλες θα συνδεθούν με τον πυρήνα μέσω αερόστατων.
Ο χώρος θα καλύπτεται από έναν θόλο που αποτελείται από ίνες πολυαιθυλενίου και ένα στρώμα πάγου πάχους τριών μέτρων, γεγονός που θα καθιστά την αποικία ένα ψευδο-ιγκλού.
«Ο θόλος θα αντιπροσωπεύει έναν επιπλέον χώρο διαβίωσης και θα παρέχει ένα δεύτερο φράγμα για την προστασία του πληρώματος από την ακτινοβολία και τα μικρομετεωρίδια καθώς θα συμβάλλει και στη διατήρηση της πίεσης μέσα στη βάση», σύμφωνα με τη μελέτη.
Επιπλέον, για την εποίκιση στον Άρη προβλέπεται η δημιουργία ενός συστήματος γερανών που θα περιστρέφεται γύρω από τον κόκκινο πλανήτη, το οποίο θα χρησιμεύει ως σημείο μεταφοράς αγαθών από τη Γη στον Άρη.
Παρά τα σχέδια των ερευνητών, σίγουρα πρέπει να γίνουν κρίσιμες δοκιμές προτού οι άνθρωποι να είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν την προτεινόμενη ερευνητική βάση.