Back to top

Πώς τα ρώσικα ΜΜΕ παρουσιάζουν την σύγκρουση με την Ουκρανία - Δείτε ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

29/11/2018 - 16:21

Ελάχιστοι μόνο γνωρίζουν, τι πραγματικά συνέβη στα στενά της Κριμαίας. Αν ανατρέξει κανείς στην εξήγηση που δόθηκε την Κυριακή, σύμφωνα με την οποία οι ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας συνέλαβαν τρεις ουκρανικές στρατιωτικές βάρκες με 24 άνδρες στη Μαύρη Θάλασσα, θα συνειδητοποιήσει εύκολα τις αντιφάσεις που υπάρχουν.

Το Κίεβο χαρακτήρισε το γεγονός ως μία επίθεση στο διεθνές δημόσιο δίκαιο, ενώ ο Dmitrij Poljanskij, αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, έκανε λόγο για «επιθετική πρόκληση» της Ουκρανίας, καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Παράλληλα Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε ευθέως την Ουκρανία για την αψιμαχία.


Τα μέτωπα όμως οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο, όταν η Ουκρανία κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο, πράγμα που περιόρισε την ελευθερία στη χώρα ακόμη περισσότερο. Ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο απευθύνθηκε κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής στο έθνος, με έντονα ανησυχητικό ύφος. Οι ρώσικες ένοπλες δυνάμεις τριπλασίασαν τον αριθμό των τανκς που έχουν παραθέσει κατά μήκος των συνόρων, δήλωσε. Προειδοποίησε μάλιστα για κίνδυνο ανοιχτού πολέμου. Η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου έχει τη δυνατότητα να αναπυρώσει τις εχθροπραξίες ανατολικά της Ουκρανίας, είπε ο Dmitrij Peskow .

Για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης στη Ρωσία και και την έξαρση που έχει λάβει το ζήτημα είναι προφανές, ποιος είναι πραγματικά υπεύθυνος . Η εκδοχή της ρωσικής κυβέρνησης φαίνεται να υιοθετείται από τα περισσότερα ρώσικα μέσα συχνά χωρίς καμία κριτική.

Τα περισσότερα μέσα στη Ρωσία αναπαράγουν ότι στην περίπτωση της Κριμαίας οι ενέργειες της κυβέρνησής τους έγιναν αποκλειστικά για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η κρατική τηλεόραση εξέπεμψε την Δευτέρα εικόνες των τριών Ουκρανών στρατιωτικών υπό διαρκή βροχόπτωση, οι οποίες είχαν παρουσιαστεί σε έναν δικαστή στην Κριμαία. Στο βίντεο που δημοσίευσαν οι ρώσικες μυστικές υπηρεσίες FSB, οι διορισμένοι ναυτικοί παραδέχονται στην κάμερα ότι παραβίασαν τα ρώσικα σύνορα. Αν πιέστηκαν για να κάνουν αυτές τις δηλώσεις, παραμένει ασαφές. Ήταν προφανές, ωστόσο, ότι ένας από αυτούς διάβαζε τα λόγια του από πίνακα πίσω από την κάμερα.

Νωρίτερα ο τηλεοπτικός σταθμός Svesda είχε ήδη ανάψει την κατάσταση. Το κανάλι, το οποίο προωθεί ο υπουργός εθνικής άμυνας της Ρωσίας, μετατόπισε το κέντρο βάρους στις βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν από Ουκρανούς εθνικιστές στην Βουλή στο Κίεβο και ανάφερε ότι περιμένουν ανάλογες προκλήσεις από την Ουκρανία σε αμφιλεγόμενα εδάφη όπως στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ.

Παρ΄όλα αυτά δεν έχουν όλοι οι πολίτες την ίδια άποψη πάνω στο θέμα. Για πολλούς Ρώσους υπάρχει ο φόβος ότι η κατάσταση θα κλιμακωθεί, ακόμα περισσότεροι άνθρωποι θα πεθαίνουν, κι πως η Ρωσία θα απομονωθεί ολοκληρωτικά. Σε αυτή τη μερίδα ανήκει και η καθηγήτρια Wiktoria Nowikowa, η οποία αντιμετωπίζει τα γεγονότα με μεγάλο προβληματισμό. «Από τότε που το άκουσα στις ειδήσεις την Δευτέρα, είμαι πολύ ανήσυχη», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο 96χρονος πατέρα της δεν μπορεί πλέον να σταματήσει να μιλάει για την κατάσταση όσο τρώνε πρωινό. «Και στο μάθημα Αγγλικών μου, έγινε επίσης μεγάλο θέμα», είπε. Κανένας οικείος της δεν μπορεί να εφησυχάσει με την νέα κλιμάκωση που συμβαίνει. Και το κλίμα που επικρατεί στην Ουκρανία όμως δεν είναι διαφορετικό. «Ο άντρας μου έχει συγγενείς εκεί, και τους έχουμε επισκεφτεί πολλές φόρες. Πλέον όμως δεν ξέρουμε τι τους συμβαίνει, αν είναι καλά η όχι», δήλωσε η 61χρονη.

Ακόμη και μεταξύ των σχολιαστών ακούγονται απόψεις υπέρ μιας πιο εγκρατούς στάσεις. Η αρθρογράφος Julija Latinina διερωτάται σε άρθρο της στο Nowaja Gasetα, γιατί η σύγκρουση των ρώσικων με τα ουκρανικά πλοία δεν μπόρεσε να επιλυθεί εκείνη τη στιγμή. Αυτό όμως θα ήταν υπερβολικά εύκολο για τους Ρώσους στρατιώτες, ισχυρίζεται η ίδια, αφού τα ουκρανικά πλοία είχαν παραιτηθεί εκ των προτέρων από τη χρήση των όπλων που έφεραν. Τώρα όμως οι συνέπειες είναι εξίσου επώδυνες και για τη Ρωσία. «Και οι δύο χώρες βρίσκονται τώρα σε μια θέση, από την οποία δεν μπορούν να επιστρέψουν χωρίς να χάσουν κάτι», έγραψε.

Η Nowaja Gaseta φέρεται να είναι μια από τις ανεξάρτητες εφημερίδες της Ρωσίας με μεγάλη εμβέλεια σε όλη τη χώρα. Η ανταποκρίσεις της βρίσκονται πιο κοντά στην πραγματικά γεγονότα παρά στις θεωρίες συνωμοσίας που τα ρώσικα μέσα τόσο εύκολα ασπάζονται. Για αυτό το λόγο η Latinia είναι εγκρατής αναφορικά με το ερώτημα, αν η σύγκρουση υποκινείται από πολιτικά συμφέροντα του Κιέβου ή της Μόσχας ή αν έχει οξυνθεί ηθελημένα. Υποψίες σχετικά με αυτή την άποψη δημοσιεύτηκαν σε ένα άρθρο της βρετανικής Globe and Mail.
Πώς τα ρώσικα ΜΜΕ παρουσιάζουν την σύγκρουση με την Ουκρανία [βίντεο & εικόνα]

Μετά την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Ρωσία, η δημοτικότητα του Πούτιν έχει μειωθεί σημαντικά και στην άλλη άκρη των συνόρων ο Ποροσένκο αγωνίζεται με τη ραγδαία πτώση της δημοτικότητας του. Υπάρχει μάλιστα άμεσος κίνδυνος, να ηττηθεί στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο του 2019. Και οι δύο πρόεδροι συνεπώς μοιράζονται την ανάγκη να ενισχύσουν την δυναμικότητα της δημόσιας εικόνας τους, για να αναζωπυρώσουν την απήχησή τους στον λαό.

Αν τα πράγματα είναι έτσι, θα ήταν δυνατό ανά πάσα στιγμή η κατάσταση να ερμηνευτεί λογικά, γράφει η αρθρογράφος του Nowaja Gaseta. Ωστόσο έχει και μια άλλη εξήγηση για όσα συμβαίνουν, πιο ρεαλιστική και ανησυχητική: «Κι αν όλα αυτά προκλήθηκαν μόνον από ένα τοπικό στρατηγό που ήθελε απλά να τον επαινέσουν;», αναρωτήθηκε.

Με πληροφορίες από τη Süddeutsche Zeitung