Back to top

Πομπέο: Πιθανή η στρατιωτική δράση στη Βενεζουέλα

01/05/2019 - 19:04

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι η στρατιωτική δράση στη Βενεζουέλα είναι πιθανή «αν αυτό είναι απαραίτητο», αλλά θα προτιμούσε μια ειρηνική μετάβαση, σύμφωνα με το Fox Business.

«Είναι πιθανή η στρατιωτική δράση. Αν αυτό απαιτείται, αυτό θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε.

Νωρίτερα, μιλώντας στο CNN, ο κ. Πομπέο είπε ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει τη χώρα του για την Αβάνα νωρίτερα σήμερα, ωστόσο η Μόσχα τον έπεισε να παραμείνει στη Βενεζουέλα.

Από την πλευρά του ο Νικολάς Μαδούρο έκανε λόγο για ψευδείς ισχυρισμούς του Μάικ Πομπέο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα μίλησε για fake news που καταδεικνύουν ότι το πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες απέτυχε.

Την Τρίτη το πρωί, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιδο και οι υποστηρικτές του συγκεντρώθηκαν στο Καράκας σε αυτοκινητόδρομο μπροστά από τη στρατιωτική βάση της Λα Καρλότα. Προηγουμένως, ο Γκουάιδο κάλεσε τους κατοίκους της Βενεζουέλας και τον στρατό να βγουν στους δρόμους για να ανατρέψουν τον νόμιμο πρόεδρο Μαδούρο.

Ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών οι οποίοι στηρίζουν τον Γκουάιδο και των κυβερνητικών δυνάμεων ασφαλείας.

Στις 5 Ιανουαρίου, ο Χουάν Γκουάιδο εξελέγη επικεφαλής της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνικής Συνέλευσης, την οποία όλα τα άλλα κυβερνητικά παραρτήματα αρνούνταν να αναγνωρίσουν από το 2016.

Στις 23 Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά την ακύρωση της εκλογής του από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, ο Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε «προσωρινός πρόεδρος» της χώρας. Ο Μαδούρο, ο οποίος ορκίστηκε για τη δεύτερη προεδρική θητεία του στις 10 Ιανουαρίου μετά τη νίκη του στις εκλογές του Μαΐου, των οποίων μέρος της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρει, χαρακτήρισε την κίνηση του Γκουάιδο ως μια προσπάθεια να οργανώσει ένα πραξικόπημα ενορχηστρωμένο από την Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν αμέσως τον Γκουάιδο, με περίπου 50 άλλες χώρες να ακολουθούν το παράδειγμά τους, συμπεριλαμβανομένης της Κολομβίας. Η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα, η Βολιβία και ορισμένα άλλα κράτη έχουν, εν τω μεταξύ, εκφράσει την υποστήριξή τους στη νόμιμη κυβέρνηση Μαδούρο. Το Μεξικό και η Ουρουγουάη αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τον Γκουάιδο, δηλώνοντας ότι παραμένουν ουδέτεροι και πιστοί στην προώθηση της διευθέτησης κρίσεων μέσω του διαλόγου.