Αντιμέτωπος με έναν αντίπαλο που δεν περίμενε και μπορεί να αποδειχθεί υπολογίσιμος βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη μάχη που δίνει για την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας.
Τον αντίπαλο τον εντόπισε το Politico και δεν είναι άλλο από μια τουρκική σαπουνόπερα που έχει κερδίσει το κοινό -την Kızılcık Şerbeti (Σερμπέτι από Βατόμουρο).
Ηρωίδα η Νουρσέμα μια έξυπνη και ευσεβής μουσουλμάνα με την οποία μπορούν εύκολα να ταυτιστούν εκατομμύρια γυναικών στην Τουρκία.
«Οι εθισμένοι στις σαπουνόπερες της Τουρκίας τηλεθεατές έμειναν άναυδοι όταν είδαν ότι η Νουρσέμα παντρεύτηκε τον βίαιο και συντηρητικό σύζυγό της ο οποίος επιχειρεί να τη βιάσει και στη συνέχεια την σπρώχνει από ένα παράθυρο όταν εκείνη αντιστέκεται» αναφέρει.
Η σκηνή ήταν τόσο σκληρή ώστε η αρμόδια εποπτική τουρκική αρχή επέβαλε πρόστιμο στους δημιουργούς της σειράς και προσωρινή απαγόρευση για τη μετάδοση της σειράς, στις αρχές Απριλίου, η οποία ανακλήθηκε πρόσφατα.
Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι οι αρχές έπρεπε να παρέμβουν για να αποτρέψουν την μετάδοση των εικόνων βίας κατά των γυναικών, αλλά πολλοί παρατηρητές λένε ότι η κυβέρνηση ενοχλήθηκε από τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε μια οικογένεια με έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα στην οποία οι γυναίκες έχουν ελάχιστη φωνή.
Οι γυναίκες αποτέλεσαν κλειδί για την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία καθώς ήρε τον αποκλεισμό των γυναικών με μαντίλα από σχολεία, πενεπιστήμια και εργασιακούς χώρους.
Οι ίδιες τώρα αμφιβάλουν για μια σειρά θεμάτων, από την κακοδιαχείριση της οικονομίας μέχρι τα δικαιώματα των γυναικών.
Στο Politico μίλησε η Αϊσέλ (σ.σ. ψευδώνυμο), θαυμάστρια της Νουρσέμα, η οποία εργάζεται ως φροντιστής σε μια οικογένεια στην Κωνσταντινούπολη και λέει ότι υποστήριξε τον Ερντογάν από την αρχή αλλά αυτή τη φορά δεν θα τον ψηφίσει.
«Ως γυναίκα που περιορίστηκε σε αυτή τη χώρα καθώς στο παρελθόν δεν μπορούσαμε να εισέλθουμε σε ορισμένους χώρους, τον ψήφισα. Αλλά έχασα την πίστη μου σε αυτούς» λέει χαρακτηριστικά.
Καθοριστική για την απόφασή της ήταν κατάσταση της οικονομίας. Οι τέσσερις γιοι της αν και με πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δυσκολεύονται πολύ να προχωρήσουν στην καριέρα τους.
«Όπου κι αν κάνουν αίτηση, τους ρωτούν "έχετε κάποιον από μέσα;"» προσθέτει αναφερόμενη στα δίκτυα νεποτισμού που συχνά βοηθούν ανθρώπους με επαφές να προσληφθούν και να προαχθούν στις εργασίες τους.
«Εμείς δεν έχουμε καμία επαφή πουθενά. Νομίζαμε ότι ένα θρησκευτικό κόμμα θα έφερνε ισότητα και δικαιοσύνη, αλλά όσο περνούσε ο καιρός βλέπαμε ότι δεν έκαναν κάτι τέτοιο» συνεχίζει η ίδια.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης το 2021 που καταπολεμά τη βία κατά των γυναικών με το επιχείρημα ότι διευκολύνει την ομοφυλοφιλία και υπονομεύει τις οικογενειακές αξίες.
Σύμφωνα με τουρκικές οργανώσεις μόνο τον Απρίλιο 21 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρες στην Τουρκία και 23 βρέθηκαν νεκρές υπό ύποπτες συνθήκες.
«Αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν τη γυναικεία ελευθερία ως αυθάδεια. Αλλά μια γυναίκα πρέπει να στέκεται στα δικά της πόδια. Οι γυναίκες πρέπει να είναι δυνατές όπως η Νουρσέμα. Λατρεύω τις δυνατές γυναίκες της σειράς. Πολλές γυναίκες το κάνουν» λέει στο Politico η Αϊσέλ.
ΠΗΓΗ cnn.gr