Οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν εκ νέου στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας, αφού η Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να χτυπήσει ενεργειακές εγκαταστάσεις στην πόλη.
Το λιμάνι στα νότια της χώρας έκλεισε μετά τις επιθέσεις το Σάββατο που άφησαν 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους και όλες τις μη κρίσιμες υποδομές χωρίς ρεύμα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι μπορεί να χρειαστούν μέρες για να αποκατασταθεί η ηλεκτρική ενέργεια, με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν να αναμένονται αυτή την εβδομάδα.
Η Οδησσός είναι ένα από τα τρία λιμάνια που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά σιτηρών στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.
Η συμφωνία, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ, επιτρέπει στα ουκρανικά προϊόντα να μεταφέρονται με ασφάλεια στον υπόλοιπο κόσμο. Η συμφωνία βοήθησε στη μείωση των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως.
Αν και οι επιχειρήσεις στο λιμάνι της Οδησσού σταμάτησαν για λίγο την Κυριακή, ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας είπε ότι οι εξαγωγές σιτηρών δεν θα ανασταλούν.
Συνολικά, η Ρωσία εκτόξευσε 15 ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις περιοχές της Οδησσού και του γειτονικού Μικολάιβ, 10 από τα οποία καταρρίφθηκαν, ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.
«Η κατάσταση στην περιοχή της Οδησσού είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία. «Δυστυχώς τα χτυπήματα ήταν κρίσιμα, επομένως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την αποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν χρειάζονται ώρες, αλλά λίγες μέρες».
Χιλιάδες άνθρωποι μαζεύονται σε εγκαταστάσεις που παρέχουν ηλεκτρισμό και ζεστασιά στους κατοίκους οι οποίες δεν είναι ορατές, κατά τη διάρκεια μπλακ άουτ.
Εικόνες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν δεκάδες ανθρώπους να συνωστίζονται γύρω από τα σημεία παροχής ρεύματος φορτίζοντας τα τηλέφωνά τους.
Ένα πλήρες μπλακ άουτ σε ολόκληρη τη χώρα είναι ένα πλέον ρεαλιστικό σενάριο, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα στη γερμανική τηλεόραση.
Οι συχνές επιθέσεις της Ρωσίας στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας οδήγησαν σε εκκλήσεις προς τη Δύση να προμηθεύσει το Κίεβο με καλύτερα όπλα αεράμυνας.
Την Κυριακή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στον πρόεδρο Ζελένσκι ότι η αεράμυνα της Ουκρανίας αποτελεί προτεραιότητα για την Ουάσιγκτον.