Η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα στον κόσμο για το 2018 ήταν το Νέο Δελχί, ανέφεραν σήμερα δύο οργανώσεις, που παρακολουθούν την ατμοσφαιρική ρύπανση, σε μελέτη τους για την ποσότητα των μικροσωματιδίων PM2,5 σε 61 πρωτεύουσες σ' ολόκληρο τον κόσμο.
Την ινδική πρωτεύουσα, στην οποία ζουν περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι, ακολουθεί η πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές Ντάκα και η Καμπούλ, η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την IQ AirVisual, μια οργάνωση με έδρα την Ελβετία που συγκεντρώνει δεδομένα απ' όλον τον κόσμο για την ποιότητα του αέρα, και την Greenpeace.
Ο τοξικός αέρας του Νέου Δελχί προκαλείται από οχήματα και βιομηχανικές εκπομπές, τη σκόνη από εργοτάξια, τον καπνό από την καύση απορριμμάτων και υπολειμμάτων από σοδειές σε γειτονικά χωράφια.
Η μέση ετήσια συγκέντρωση PM2,5 ανά κυβικό μέτρο αέρα στην πόλη αυτή ήταν 113,5 το 2018, αναφέρουν οι οργανώσεις στην έκθεσή τους, περισσότερο από το διπλάσιο του επιπέδου του Πεκίνου, ο μέσος όρος του οποίου ήταν 50,9 στη διάρκεια της χρονιάς, καθιστώντας το την όγδοη πιο μολυσμένη πρωτεύουσα του κόσμου.
Τα PM2,5 ή σωματίδια διαμέτρου 2,5 μm (μικρόν) ή μικρότερης, είναι τόσο επικίνδυνα επειδή φθάνουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέτει ως ημερήσιο όριο για την ποιότητα του αέρα τα 25 μικρογραμμάρια PM2,5 ανά κυβικό μέτρο αέρα.
Η Κίνα πάσχιζε για χρόνια να επιβάλει περιβαλλοντικούς κανόνες και να περιορίσει τις ρυπογόνες βιομηχανίες, όμως τα τελευταία χρόνια επωφελήθηκε από τη μεγάλη βελτίωση της νομοθεσίας και την ενίσχυση της πολιτικής βούλησης για την καταπολέμηση της κακής ποιότητας του αέρα.
Στην Ινδία βρίσκονται οι 15 από τις 20 πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο, αναφέρουν οι οργανώσεις στην κοινή μελέτη τους.