Όλο και περισσότεροι γερμανοί συνταξιούχοι απορρίπτουν την ήρεμη ζωή της τρίτης ηλικίας και αναζητούν την πρόκληση. Άλλοι τρέχουν μαραθώνιο και άλλοι πάλι εγγράφονται στο Πανεπιστήμιο για να σπουδάσουν.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, ούτε που θέλουν να ακούσουν για ένα ήσυχο υπόλοιπης ζωής χωρίς πολλές συγκινήσεις. Μετά την συνταξιοδότηση πολλοί γερμανοί θέλουν να μάθουν καινούργια πράγματα και εγκαταλείπουν την κηπουρική για να σπουδάσουν Καντ και Χέγκελ, να εμβαθύνουν στη ρωμαϊκή ιστορία, να ανακαλύψουν τα μυστικά της τεχνικής του Ρέμπραντ ή ακόμα να μάθουν Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά.
Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, δηλώνει ο Μπερντ Βέρνερ Σμιτ από τον σύλλογο πτυχιούχων ηλικιωμένων AVDS. Γνωρίζουμε ωστόσο ότι στη Γερμανία υπάρχουν σήμερα 55.000 ηλικιωμένοι φοιτητές που είτε μόνο παρακολουθούν μαθήματα σε ΑΕΙ, είτε είναι κανονικοί φοιτητές και δίνουν εξετάσεις για να πάρουν πτυχίο. Ένα στα τρία γερμανικά Πανεπιστήμια προσφέρουν στην τρίτη ηλικία ειδικά προγράμματα σπουδών στα οποία οι ηλικιωμένοι δεν έχουν την υποχρέωση να δίνουν εξετάσεις ή να παραδίδουν εργασίες.
«Βλέπω τον κόσμο με άλλα μάτια»
Ο Μπερντ Βέρνερ Σμιτ θεωρεί δεδομένο ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων που σπουδάζουν αυξάνεται συνεχώς. Την εξέλιξη αυτή χαιρετίζει το ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας, το οποίο εξαίρει όσα ΑΕΙ διαθέτουν ειδικά προγράμματα σπουδών για ηλικιωμένους. Καθιστά ωστόσο σαφές ότι Πανεπιστήμια και Πολυτεχνεία θα πρέπει να δίνουν βαρύτητα στην εκπαίδευση νέων που θα σταδιοδρομήσουν. Με άλλα λόγια: καλό είναι να υπάρχουν τα ειδικά προγράμματα για την τρίτη ηλικία ωστόσο δεν έχουν εξέχουσα σημασία για το ομοσπονδιακό υπουργείο Παιδείας.
Ο 66χρονος φοιτητής φιλοσοφίας Φρανς Βίμερ δηλώνει πάντως ενθουσιασμένος από τις σπουδές του. Παρά το γεγονός ότι μια, δύο φορές την εβδομάδα πρέπει να ταξιδέψει δύο ώρες με το τραίνο από το χωριό του στο Μόναχο που βρίσκεται το Πανεπιστήμιο, λέει ότι οι σπουδές τον έχουν βοηθήσει να σκέπτεται διαφορετικά: «Έχει τόσο ενδιαφέρον γιατί βλέπω πλέον τον κόσμο με άλλα μάτια», υπογραμμίζει ο 66χρονος.