Ένα εκατομμύριο παιδιά επιπλέον αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο λιμού στην Υεμένη, όπως προειδοποιεί η οργάνωση Save the Children, καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται φέρνοντας ολοένα και περισσότερες οικογένειες αντιμέτωπες με την αυξημένη τιμή των τροφίμων, την πτώση της αξίας του νομίσματος της χώρας και τελικά τη διατροφική ανασφάλεια.
Ακόμα μία απειλή προέρχεται από τις μάχες που διεξάγονται γύρω από το λιμάνι - κλειδί της πόλης Χουντάιντα, πόλης εισόδου για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για τις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες.
Σύμφωνα με την οργάνωση, ο αριθμός των παιδιών που είναι αντιμέτωπα με τον λιμό στην Υεμένη φτάνει πλέον τα 5,2 εκατομμύρια.
Οι ένοπλες συγκρούσεις στη χώρα κλιμακώθηκαν από το 2015, όταν οι αντάρτες Χούτι πήραν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του δυτικού τμήματος της χώρας και ανάγκασαν τον πρόεδρο Αμπραντούχ Μανσούς Χάντι να εγκαταλείψει την Υεμένη.
Παρενέβη τότε ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά εμιράτα και ακόμα επτά αραβικά κράτη, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την άνοδο της οργάνωσης, η οποία θεωρούν πως βρίσκεται κοντά στο Ιράν, και να αποκαταστήσουν την κυβέρνηση.
Ο πόλεμος έφερε μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών σε δασκάλους και δημοσίους υπαλλήλους, εκ των οποίων κάποιοι δεν έχουν πληρωθεί για δύο χρόνια, όπως αναφέρει το BBC.
Εντωμεταξύ, οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 68% από την έναρξη του πολέμου και το νόμισμα της χώρας έχει χάσει το 180% της αξίας του.
«Εκατομμύρια παιδιά δεν ξέρουν αν και πότε θα έρθει το επόμενο γεύμα τους» τόνισε εκπρόσωπος του Save the Children International. «Σε νοσοκομείο που επισκέφθηκα, στη βόρεια Υεμένη, τα μωρά ήταν τόσο αδύναμα που δεν μπορούσαν ούτε να κλάψουν, εξουθενωμένα από την πείνα. Αυτός ο πόλεμος απειλεί να σκοτώσει μία ολόκληρη γενιά παιδιών στην Υεμένη, που αντιμετωπίζουν πολλαπλές απειλές, από βόμβες ως την πείνα και ασθένειες όπως η χολέρα».