Back to top

«Πάμε ... πόλεμο;»: Οι Τούρκοι στρατιώτες στην Αφρίν αντί να πολεμούν ασχολούνται με το Instagram!

28/01/2018 - 15:15

Σάλος έχει προκληθεί στο διαδίκτυο τα τελευταία 24ωρα με τις συνεχείς αναρτήσεις Τούρκων στρατιωτών στο Instagram από την Αφρίν της Συρίας κατά την διάρκεια τηςεπιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» με τους επιτελείς τους να «πονοκεφαλιάζουν» από αυτό το γεγονός.

Σύμφωνα με έρευνες του RT είναι ξεκάθαρο ότι η «κίνηση» του Instagram έχει ανέβει κατακόρυφα την στιγμή που τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται στην περιοχή. 

Κάτι το όποιο θέτει εύλογα ερωτήματα για το αξιόμαχό τους. Οι στρατιώτες είναι εκεί για τα like και τα share στο Instagram; Μπορούν οι Τούρκοι επιτελείς να σταματήσουν τους στρατιώτες τους να προδίδουν τις θέσεις τους σ’ ολόκληρο τον κόσμο (και φυσικά στις δυνάμεις του YPG που μάχονται) για ν’ αποφύγουν ενέδρες και περιστατικά όπως την«κονιορτοποίησή» τους από τις γυναίκες του YPJ; Ο πόλεμος έχει αλλάξει μορφή και πλέον είναι πιο δύσκολος από ποτέ. Ακόμη και μια μικρή «αθώα» δημοσίευση ενός στρατιώτη μπορεί να στοιχήσει την ζωή σ' ολόκληρη την μονάδα του με καταστροφικά αποτελέσματα.

«Οι ΗΠΑ πρέπει ν’ αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την βόρεια περιοχή της Μανμπίτζ της Συρίας και να θέσουν τέρμα στην στήριξή τους για την κουρδική πολιτοφυλακή στην περιοχή» ζήτησε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου είπε στους δημοσιογράφους το Σάββατο ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποσυρθούν αμέσως από την περιοχή κοντά στην πόλη Μανμπίτζ, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον που παρέχει όπλα στο YPG πρέπει επίσης να σταματήσει. Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία θέλει να δει προληπτικά βήματα από τις ΗΠΑ, όχι απλώς υποσχέσεις.

Οι τουρκικές δυνάμεις διεξάγουν μια επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Κλάδος Ελαίας» (Olive Branch), που στοχεύει σε Κούρδους μαχητές που συνδέονται με τις κουρδικές πολιτοφυλακές των Λαϊκών Προστατευτικών Μονάδων (YPG) μέσα και γύρω από την Αφρίν της Συρίας. Η Ρωσία εξέφρασε ανησυχία για τις εξελίξεις, προτρέποντας όλα τα μέρη να σεβαστούν τα σύνορα της Συρίας.

Η επιχείρηση της Άγκυρας έχει προκαλέσει σοβαρές τριβές στις σχέσεις ανάμεσα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την υποστήριξη με όπλα υπέρ των κουρδικών δυνάμεων στον αγώνα κατά του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους».

Η έκκληση του Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ ν’ απομακρύνουν την υποστήριξή τους στους Κούρδους μαχητές ήρθε όταν ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι οι τουρκικές δυνάμεις σχεδιάζουν να προχωρήσουν πέρα από την Αφρίν στην συριακή πόλη της Μανμπίτζ. Αυτήν την στιγμή Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται σταθμευμένοι εκεί και επικουρούν τις κουρδικές πολιτοφύλακες του YPG. Την περασμένη Πέμπτη ο Τραμπ εξέφρασε επανειλημμένα ανησυχίες για τις ενέργειες της Τουρκίας σε μια έκκληση προς τον Ερντογάν, υποδεικνύοντας ότι ο «Κλάδος Ελαίας» είναι μια αποσταθεροποιητική κίνηση.

«Ο πρόεδρος Τραμπ ανέφερε την ανησυχία του σχετικά με την κλιμακούμενη βια στην Αφρίν της Συρίας [sic], ρισκάρει τους κοινούς μας στόχους στην Συρία», είπε ένας ευπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει προσοχή και ν’ αποφύγει τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να διακινδυνεύσουν τη σύγκρουση μεταξύ τουρκικών και αμερικανικών δυνάμεων».