Back to top

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Πόλεμοι, ακραία καιρικά φαινόμενα και κυβερνοεπιθέσεις το 2018

17/01/2018 - 16:12

Δυσοίωνες οι μέρες που έρχονται με ορατό τον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος,να σημειωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα και κυβερνοεπιθέσεις, όπως προειδοποιεί έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, λίγα 24ωρα πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου στο Νταβός της Ελβετίας. 

Στην Έκθεση Κινδύνων για το 2018 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ επισημαίνεται ότι, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, την ώρα που κλιμακώνεται ο λεκτικός πόλεμος μεταξύ Τραμπ και του ηγέτη της Βορείου Κορέας,Κιμ Γιονγκ-Ουν, μπορεί πράγματι να φέρουν τον κόσμο κοντά σε πυρηνικό πόλεμο.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στο Νταβός την τελευταία ημέρα της συνόδου, παρουσία 70 ηγετών κρατών, οικονομικών παραγόντων και τραπεζιτών.   
Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν χίλια μέλη κυβερνήσεων, επιχειρήσεων, ακαδημαϊκοί και μέλη ΜΚΟ,έδειξε ότι το 93% των ερωτηθέντων αναμένουν επιδείνωση των πολιτικών και οικονομικών αντιπαραθέσεων μεταξύ των ισχυρών του κόσμου τη νέα χρονιά, ενώ το 40% θεωρούν ότι κίνδυνος αυτός είναι πολύ μεγάλος. 
 
Συγκεκριμένα,το 79% βλέπει αυξημένο κίνδυνο στρατιωτικής σύγκρουσης, με επίκεντρο την κορεατική χερσόνησο, αλλά και τη Μέση Ανατολή. Τα αίτια περιλαμβάνουν πολιτικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους, αλλά και το γεγονός ότι έχει μειωθεί η στήριξη των ισχυρών στην πολυμερή συνεργασία.Η έκθεση επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική του Αμερικανού προέδρου εξαιτίας της απόφασής του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, αλλά και τις οικονομικές συμφωνίες ΗΠΑ-Ε.Ε. (TPP), της σύγκρουσης με τη Βόρειο Κορέα, αλλά και της απειλής να αποσυρθεί και από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως, οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας «Μαρία» που σχεδόν αφάνισε το Πουέρτο Ρίκο. 

 Άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι η οικονομική ανισότητα που υπάρχει σε πολλές χώρες, δημιουργώντας προβλήματα στην οικονομική, κοινωνική και ασφαλιστική πολιτική των χωρών αυτών.