Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείπει την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα άλλα κράτη - μέλη θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα. Ωστόσο, η Ολλανδία απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να κάνει υψηλότερη συνεισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.
«Η Ολλανδία δεν μπορεί να δεχτεί αύξηση της εισφοράς της στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.», αναφέρει η γερμανική Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη έγγραφο της κυβέρνησης της Χάγης για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.
Το έγγραφο αντικατοπτρίζει τη στάση της Ολλανδίας όσον αφορά τη συζήτηση για το πρώτο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. μετά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας, το οποίο θα συζητήσουν οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της Ε.Ε. στην άτυπη σύνοδο κορυφής τους την Παρασκευή. «Μικρότερη Ε.Ε. σημαίνει μικρότερος προϋπολογισμός της Ε.Ε.», αναφέρει το έγγραφο.
Κατά συνέπεια, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως. Επιπλέον, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν νέες προτεραιότητες από την εξοικονόμηση υφιστάμενων προγραμμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε την αύξηση του δημοσιονομικού πλαισίου της Ε.Ε. από το 2021 και μετά, ενόψει νέων κοινών καθηκόντων, όπως η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. ή η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο Γερμανός επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων της Ε.Ε. Γκίντερ Έτινγκερ θέλει ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός να ανέλθει στο 1,1% ως 1,2% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) της ΕΕ, από 1% σήμερα.