Η έρευνα του ΟΗΕ εκθέτει την Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς το υπερσύγχρονο σύστημα μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar ΤΒ2 που στάλθηκε στην κυβέρνηση της Τρίπολης τον περασμένο Μάιο και κατασκευάζεται από την εταιρεία του γαμπρού του,παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.
Η έρευνα των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σε μία έκθεση 376 σελίδων βάζει στο στόχαστρο ως τους κύριους πρωταγωνιστές που «σπάνε» συστηματικά και ξεκάθαρα το εμπάργκο των όπλων, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία. Η έκθεση αναφέρει ότι οι τρεις αυτές χώρες «συνηθίζουν μερικές φορές κατάφωρα να προμηθεύουν όπλα με ελάχιστη προσπάθεια να αποκρύψουν από πού προέρχονται».
Για παράδειγμα ο ΟΗΕ αναφέρεται σε πτήσεις τον περασμένο Μάιο και τον Ιούνιο από την Κωνσταντινούπολη με κιβώτια που έφεραν την σήμανση «όχι όπλα, όχι πυρομαχικά» και είχαν αποστολέα την πρεσβεία της Λιβύης στην Άγκυρα και παραλήπτη το υπουργείο Εσωτερικών της Λιβύης. Ωστόσο, τα αεροσκάφη που μετέφεραν τα συγκεκριμένα φορτία στην Μισράτα της Λιβύης στη διάρκεια του ταξιδιού έκλεισαν το σύστημα εντοπισμού τους και ήταν «αόρατα» για τις ιστοσελίδες που δίνουν το στίγμα των εμπορικών πτήσεων.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, τα αεροσκάφη έκρυβαν σχεδόν 54 τόνους μηχανημάτων που μόλις συναρμολογήθηκαν φάνηκε ότι αποτελούσαν το τουρκικό σύστημα μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar ΤΒ2, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στα μέτωπα των μαχών της Λιβύης από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Φαγιέζ Αλ Σαράζ.
To εν λόγω σύστημα κατασκευάζεται την εταιρεία του Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, ο οποίος είναι παντρεμένος με την μικρότερη κόρη του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, την Σουμιγιέ. Ρεπορτάζ των New York Times ανέφερε ότι το συγκεκριμένο σύστημα αγοράστηκε από την κυβέρνηση της Τρίπολης τον περασμένο Μάιο έναντι 5 εκατομμυρίων δολαρίων και τότε ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Σαράζ, Φατί Μπασαγκά αναφώνησε ότι «οι Τούρκοι μας έσωσαν την κατάλληλη στιγμή».
Μάλιστα τα συγκεκριμένα drones βοήθησαν τις στρατιωτικές δυνάμεις της Τρίπολης να καταλάβουν την πόλη Γκαργιάν που είναι στρατηγικής σημασίας στον εμφύλιο πόλεμο.
O Ερντογάν παραλαμβάνει ένα βραβείο σε εκδήλωση από τον Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ
Επιπλέον οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ξένοι μισθοφόροι από το Τσαντ και το Σουδάν που πολεμούν στα μέτωπα της Λιβύης και καταγράφηκαν 45 παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων από τον περασμένο Απρίλιο, όταν ξεκίνησε η επίθεση του στρατηγού, Χαλίφα Χαφτάρ για να καταλάβει την λιβυκή πρωτεύουσα. Επίσης και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές του λιβυκού εμφυλίου έχουν προσλάβει πιλότους για τα μαχητικά αεροσκάφη τους από το εξωτερικό, ενώ στρατιώτες του Χαφτάρ έχουν εκπαιδευτεί στην Ιορδανία.
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία, που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία και να συνεργαστούν με το κλιμάκιο του ΟΗΕ. Η Τουρκία η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αρνήθηκαν στις περισσότερες αιτήσεις του κλιμακίου για συνεργασία.