Back to top

Οι γιοι του Κασόγκι ζητούν από την Σαουδική Αραβία να παραδώσει το πτώμα του πατέρα τους

05/11/2018 - 08:52

Οι γιοι του δολοφονημένου δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι απηύθυναν έκκληση να επιστραφεί το πτώμα του στην οικογένειά του, προκειμένου να κηδευτεί στη Σαουδική Αραβία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησαν στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και μεταδόθηκε την Κυριακή, ο Σάλαχ και ο Αμπντάλα Κασόγκι εξήγησαν ότι χωρίς το πτώμα του πατέρα τους, η οικογένειά τους δεν είναι σε θέση να θρηνήσει ή να διαχειριστεί το συναισθηματικό βάρος του θανάτου του δημοσιογράφου.

«Δεν είναι μια φυσιολογική κατάσταση, αυτός δεν ήταν καθόλου φυσιολογικός θάνατος. Το μόνο που θέλουμε τώρα είναι να τον κηδέψουμε στο (νεκροταφείο) Αλ Μπάκι, στη Μεδίνα, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του», δήλωσε ο Σάλαχ Κασόγκι, ο μεγαλύτερος γιος. «Μίλησα για αυτό με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας κι ελπίζω ότι θα γίνει σύντομα», πρόσθεσε.

Ο Τζαμάλ Κασόγκι, αρθρογράφος της εφημερίδας The Washington Post που είχε επικρίνει αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου και de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δολοφονήθηκε αφού μπήκε στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη τη 2α Οκτωβρίου.

Οι σαουδαραβικές αρχές εντέλει παραδέχθηκαν ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε και ότι ο φόνος του ήταν προμελετημένος, ανακαλώντας τις προηγούμενες διαβαβαιώσεις ότι δεν γνώριζαν τι του είχε συμβεί ή περί ακούσιου θανάτου του κατά τη διάρκεια «καυγά». Τούρκοι αξιωματούχοι και ορισμένοι Αμερικανοί πολιτικοί λένε ότι θεωρούν πως ο πρίγκιπας διάδοχος διέταξε τον φόνο, κατηγορία που το Ριάντ διαψεύδει.

Το πτώμα του Κασόγκι δεν έχει βρεθεί. Οι σαουδαραβικές αρχές έχουν ανακοινώσει επίσημα ότι διενεργούν έρευνα.

Ο Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος Αλ Ουάλιντ μπιν Ταλάλ, μέλος της βασιλικής οικογένειας, δήλωσε την Κυριακή σε άλλο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο πως πιστεύει ότι η έρευνα θα απαλλάξει από κάθε ευθύνη τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Την 24η Οκτωβρίου, ο Σάλαχ Κασόγκι συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο και τον βασιλιά Σαλμάν στο Ριάντ, όπου ο ίδιος και μέλη της οικογένειάς του δέχθηκαν τα συλλυπητήριά τους. Ο Σάλαχ αναχώρησε για την Ουάσινγκτον μία ημέρα αργότερα. Η συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN ήταν η πρώτη φορά που μίλησε για την υπόθεση του πατέρα του δημόσια έκτοτε.

Είπε ότι ο βασιλιάς Σαλμάν τον διαβεβαίωσε προσωπικά πως αυτοί που ευθύνονται για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη. «Το πιστεύω αυτό. Πιστεύω ότι θα γίνει», δήλωσε.

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε πως θα αναπαυθεί εν ειρήνη», ανέφερε εξάλλου ο Σάλαχ Κασόγκι, αναφερόμενος στον πατέρα του. «Μέχρι τώρα, ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω πως είναι νεκρός. Δεν το έχω χωνέψει συναισθηματικά», είπε και πρόσθεσε πως υπήρξε πολλή «παραπληροφόρηση» σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του.

Ο Σάλαχ διέψευσε στη συνέντευξη την κατηγορία ότι ο πατέρας του υποστήριζε το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ερωτηθείς για το πώς πρέπει να θυμούνται τον πατέρα του, ο Σάλαχ απάντησε «ως έναν μετριοπαθή άνθρωπο, που είχε κοινές αξίες με όλους (...) έναν άνθρωπο που αγαπούσε τη χώρα του, που πίστευε πολύ σε αυτήν και τις δυνατότητές της». Ο Τζαμάλ Κασόγκι «δεν ήταν ποτέ αντιφρονών. Πίστευε στην μοναρχία, ότι αυτή είναι το στοιχείο που κρατάει ενωμένη τη χώρα. Και πίστευε στον μετασχηματισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη», συμπλήρωσε.

Ο μικρότερος γιος Αμπντάλα Κασόγκι από την πλευρά του είπε πως «ελπίζει πως αυτό που συνέβη» στον πατέρα του «δεν ήταν πολύ οδυνηρό», ή ότι «τέλειωσε γρήγορα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ