Back to top

Ο παππούς με την κοκαΐνη που έγινε ταινία

07/02/2018 - 09:22

Στο Ντιτρόιτ ζούσε ο 87χρονος τότε Λίο Σαρπ. Το Ντιτρόιτ είναι μια από τις πιο βίαιες πόλεις των ΗΠΑ/

Ήταν ένας συμπαθητικός παππούς, βετεράνος του Β' Παγκοσμίου που παρά την ηλικία του εξακολουθούσε να είναι ενεργός και να οδηγεί πολύ συχνά, όπως εκείνο το πρωινό της 11ης Οκτωβρίου του 2011.

Σε νεαρή ηλικία ο Λιο Σαρπ

Ήταν ήρεμος καθόλη την διάρκεια της διαδρομής από το Μεξικό στο Ντιτρόιτ, αγνοώντας ότι πράκτορες της DEA τον παρακολουθούσαν συνεχώς, ακολουθώντας τις εντολές του επικεφαλής πράκτορα Τζεφ Μουρ.

Είχαν τους λόγους τους φυσικά.

Ο συμπαθής κατά τα άλλα Λίο είχε μεταφέρει από τον Φεβρουάριο του 2010 μέχρι τον Ιούνιο έναν τόνο κοκαΐνης για λογαριασμό του καρτέλ της Σιναλόα, στο Μεξικό.

Το κωδικό του όνομα ήταν «El Tata» που σημαίνει «Ο παππούς» και ήταν αναμφίβολα ο πλέον κατάλληλος μεταφορέας της πολύτιμης «πούδρας» από σύνορα του Τέξας με το Μεξικό μέχρι το Ντιτρόιτ.

Ποιος θα υποψιαζόταν έναν παππού στο κάτω-κάτω της γραφής;

Το τελευταίο δρομολόγιο

Κανείς, εκτός από τον μυστικό πράκτορα της DEA Τζεφ Μουρ που έφτασε στον Λίο Σαρπ, μέσα από ένα δίκτυο πληροφοριοδοτών και υποκλαπείσες συνομιλίες ναρκοβαρώνων από τη Σιναλόα και το Ντιτρόιτ.

Μόνο που ούτε κι αυτός ήξερε ότι ο Λίο Σαρπ έκανε αυτή την δουλειά για δέκα ολόκληρα χρόνια, δουλεύοντας απολειστικά για το καρτέλ ναρκωτικών της Σιναλόα, το πιο σκληρό στο Μεξικό.

Λίγη ώρα αργότερα ένας τροχονόμος σταματάει για έλεγχο το αυτοκίνητο του Σαρπ, που ανοίγει την πόρτα και βγαίνει έξω ήρεμος, αγνοοώντας ότι ο έλεγχος είναι «στημένος» από τους πράκτορες της DEA.

Όταν ο τροχονόμος τον ρώτησε αν υπήρχε όπλο στο αυτοκίνητο ο Σαρπ χαμογέλασε και του είπε: «Για όνομα του Θεού, είμαι 87 ετών, έχω εγγόνια και θα οπλοφορώ;» δείχνοντας του ταυτόχρονα μια οικογενειακή φωτογραφία.

Αρνητικά απάντησε και στο αν υπάρχουν ναρκωτικά στο όχημα, κρατώντας φαινομενικά την ψυχραιμία του όταν δύο άνδρες της DEA κατέφτασαν με έναν ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, τον «Απόλλο».

Τότε ήταν που ο τροχονόμος διέκρινε μια φλέβα στον λαιμό του Λίο να τινάζεται, δείγμα άγχους και νευρικότητας, η οποία ήταν απόλυτα δικαιολογημένη.

Στο πίσω μέρος της Λίνκολν που οδηγούσε ο σκύλος άρχισε να γαβγίζει σαν τρελός και όταν οι αστυνομικοί του ζήτησαν να ξεκλειδώσει τον αποθηκευτικό χώρο,ο Λίο είπε ότι έιχε ξεχάσει το κλειδί στην αδερφή του.

Τελικά, το κλειδί βρέθηκε και ο σκύλος ξετρύπωσε εκατόν τέσσερα κιλά κοκαϊνης, εξαιρετικής ποιότητας.

Αυτό ήταν το τελευταίο δρομολόγιο του «Ελ Τάτα» στην δεκάχρονη «καριέρα» του ως ο αόρατος μεταφορέας τόνων κοκαϊνης για το καρτέλ της Σιναλόα, που διοικούσε ο Χοακίν Γκουσμάν, ο διαβόητος «Ελ Τσάπο».

O «Ελ Τσάπο»

Ο παππούς συνελήφθη, του απαγγέλθηκαν οι δέουσες κατηγορίες και η Αμερική γνώρισε τον 87χρονο βετεράνο που πληρωνόταν χίλια δολάρια για κάθε κιλό κοκαϊνης που μετέφερε.
Την ώρα που οι αστυνομικοί έβγαζαν τα ναρκωτικά κατάφερε να ψελλίσει ένα «Ω, Θεέ μου» και να σκεφθεί πιθανότατα ότι στο λυκαυγές της ζωής του, το επόμενο κεφάλαιο θα γραφόταν στην φυλακή.
Απο τους κρίνους στην κόκα!

Το πιο ενδιαφέρον στην ιστορία του «Ελ Τάτα» ήταν αναμφίβολα το γεγονός ότι ήταν ένας υπέργηρος μεταφορέας κόκας, για την ακρίβεια ο πιο ηλικωμένος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε αυτή την «δουλειά».

Μια δουλειά που δεν είχε καμία σχέση με την πρότερη ζωή του, στην οποία ο Λίο ήταν ένα παγκοσμίου φήμης καλλιεργητής κρίνων και ανθοπώλης, που είχε αναπτύξει μάλιστα και νέα είδη λουλουδιών!

Στο δικαστήριο που έγινε δύο χρόνια αργότερα,τον Οκτώβριο του 2013 αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση.

Μια ποινή που δεν εξέτισε στο σύνολό της, αφού αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας μεταξύ αυτών και άνοια, τα οποία είχε επικαλεστεί ο δικηγόρος του, προκειμένου να κερδίσει έναν κατ' οίκον περιορισμό για τον πελάτη του.

Την Τετάρτη 12 Αυγούστου του 2015, ο άνθρωπος που φρόντιζε ανελλιπώς να «χιονίζει» άσπρη σκόνη στο Ντιτρόιτ και άλλες πόλεις, αποφυλακίστηκε αφού το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα απελευθέρωσης του Σαρπ.

Επέστρεψε στο σπίτι του και πέθανε τον Δεκέμβριο του 2016 σε ηλικία 93 ετών, έχοντας γνωρίσει μια άλλη τελείως διαφορετική δημοσιότητα, από αυτή του διάσημου καλλιεργητή κρίνων.

Η μυθιστορηματική ζωή του, ειδικά από τα 77 του χρόνια όταν ξεκίνησε να μεταφέρει ναρκωτικά από το Μεξικό στις ΗΠΑ θα γίνει ταινία από τον Κλιντ Ίστγουντ.

Ο διάσημος ηθοποιός όχι μόνο θα σκηνοθετήσει το «The Mule» αλλά θα ερμηνεύσει ο ίδιος-είναι 87 ετών-τον Λίο Σαρπ, έναν καλλιεργητή λουλουδιών που δεν δίστασε να πει ότι όπως οι κρίνοι η κοκαϊνη είναι και αυτή ένα φυτό που κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους.