Back to top

Το MIT κατασκευάζει «ήλιο-μινιατούρα» που μπορεί να προμηθεύσει «πράσινη» ενέργεια

27/03/2018 - 16:41

Σε 15 χρόνια από σήμερα μπορεί να ζούμε σε έναν κόσμο με απεριόριστη ενέργεια φιλική στο περιβάλλον, καθώς σε αυτό ακριβώς δουλεύει το κορυφαίο πανεπιστήμιο MIT.

Το οποίο ανακοίνωσε ότι εργάζεται ήδη, σε συνεργασία με ιδιωτικά κεφάλαια, για να φτιάξει έναν πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας ικανό να παράγει 100 megawatts μέσω πυρηνικής σύντηξης.

Αν όλα πάνε όπως προβλέπεται, το καινοτόμο έργο θα είναι έτοιμο το 2033, καθώς η χρηματοδότησή του έχει ολοκληρωθεί, εν μέρει και από τον ιταλικό ενεργειακό κολοσσό Eni, που έσπευσε να δώσει στο ΜΙΤ 50 εκατ. δολάρια.

Όπως μας εξηγεί περιγραφικά το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, μπορούμε να φανταστούμε την πυρηνική σύντηξη σαν ένα τραπέζι μπιλιάρδου. Την ώρα που στην πυρηνική σχάση οι μπάλες απομακρύνονται η μία από την άλλη, στην πυρηνική σύντηξη οι μπάλες συγκρούονται μεταξύ τους. Και αντί για μπάλες του μπιλιάρδου, αυτά που συγκρούονται στην πραγματικότητα είναι άτομα υδρογόνου, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες θερμικής ενέργειας καθώς ενώνονται (μεταστοιχειώνονται) δημιουργώντας ήλιο (το χημικό στοιχείο).

3gxypt3l

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του ΜΙΤ, να δώσει στον κόσμο μια απεριόριστη ποσότητα ασφαλούς και χωρίς ρύπους ενέργειας, αντικαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα και σώζοντας τον πλανήτη από την υπερθέρμανση. Γιατί αντίθετα από την πυρηνική σχάση, η σύντηξη δεν περιλαμβάνει επικίνδυνα ραδιενεργά απόβλητα ή κινδύνους για πυρηνικά ατυχήματα τύπου Τσέρνομπιλ.

Κι ενώ υπάρχουν στον κόσμο πρότυπα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας μέσω σύντηξης, οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να απαλλαγούν ακόμα από αυτό το ενοχλητικό ενεργειακό έλλειμα στο οποίο καταλήγουν αυτές οι αντιδράσεις. Σε αυτό στοχεύει το ΜΙΤ με την καινοτόμα τεχνολογία των υπεραγωγών του, που μόλις πρόσφατα έγινε εμπορικά διαθέσιμη.

«Έχει να κάνει με την κλίμακα, έχει να κάνει με την ταχύτητα», δήλωσε ο επικεφαλής της ιδιωτικής εταιρίας Commonwealth Fusion Systems (CFS) που συμμετέχει στο έργο, Robert Mumgaard, στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό «Nature»…