Το διάγγελμα του Σκοπιανού πρωθυπουργού για την συμφωνία με την Ελλάδα, έφερε μεγάλες αντιδράσεις στη γείτονα.
VMRO-DPMNE και πρόεδρος της ΠΓΔΜ δεν στηρίζουν την συμφωνία, απαιτούν διαβουλεύσεις και υποχρεωτικό δημοψήφισμα, ενώ ξεσηκώνονται και οι εθνικιστικές οργανώσεις που οργανώνουν συλλαλητήρια. Ηδη η οργάνωση «Νεολαία για τη Μακεδονία» ανακοίνωσε μαζική διαμαρτυρία εναντίον της αλλαγής ονόματος των Σκοπίων στις 23 Ιουνίου.
«Η οργάνωση μας ανακοινώνει διαμαρτυρία ενάντια στην αλλαγή ονόματος. «Περιμέναμε πολύ, αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την υιοθέτηση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία «, αναφέρει πρόσκληση για διαμαρτυρία, που ανακοινώθηκε για τις 23 Ιουνίου μπροστά στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων.
«Δεν θα επιτρέψουμε στους πολιτικούς να αλλάξουν το όνομα και την ταυτότητά μας και με κάθε κόστος θα υπερασπιστούμε το όνομά μας ως Μακεδονία και θα παραμείνουμε Μακεδόνες!
Δεν είμαστε «πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας» ούτε η πατρίδα μας ονομάζεται βόρεια επαρχία. Αυτή η μάχη είναι μια ιερή μάχη όπως αυτή των τελευταίων Μοικανών, αυτή είναι η μάχη για την επιβίωση του μακεδονικού μας λαού! Ή θα κερδίσουμε και θα επιβιώσουμε ή θα πεθάνουμε με τα αγέννητα παιδιά μας και τα εγγόνια μας και τα δισέγγονα μας », αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης στο Facebook.
Από την άλλη πλευρά το γνωστό εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των εσωτερικών οργάνων για να συζητηθούν οι αντιδράσεις πάνω στην συμφωνία με την Ελλάδα .
«Οι απόψεις του VMRO-DPMNE είναι γνωστές, αμετάβλητες και ακριβείς. Δεν θα απομακρυνθούμε από τις αρχικές μας πεποιθήσεις . Το VMRO-DPMNE δεν θα δεχθεί αλλαγή του Συντάγματος, προκειμένου να αλλάξει η ονομασία η χώρα .
Αν ο Ζάεφ προσπαθεί με λαθρεμπόριο και συνθηκολόγηση να γλιστρήσει μέσα από την νόμιμη κοινοβουλευτική διαδικασία, πρέπει να ξέρει ότι το δημοψήφισμα θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε και θα είναι δεσμευτικό και όχι συμβουλευτικό», δήλωσε ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Christian Mickoski σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την με την Ελλάδα.
Ο ίδιος κατηγόρησε τον Ζάεφ ότι διεξήγαγε διαπραγματεύσεις που κρατήθηκαν μυστικές από όλους.
«Το VMRO-DPMNE δεν συμπεριλήφθηκε σε αυτές τις διαδικασίες και τώρα είναι ξεκάθαρο γιατί. Ο Ζάεφ μονοπώλησε τη διαδικασία.
Το μόνο πράγμα που συνέβη ήταν ότι είχε μια τηλεφωνική συνομιλία . Αυτή είναι μια νίκη της Ελλάδας, αυτή είναι η λεγόμενη συμφωνία. Εάν αυτή η συμφωνία είναι η αποδοχή μιας αλλαγής στο Σύνταγμα, πρόκειται για σύμβαση συνθηκολόγησης.
Το κακό αποτέλεσμα οφείλεται στην άσκηση διπλωματίας με ανικανότητα και άγνοια. Ο Ζάεφ έδειξε αστάθεια και βιασύνη .
Υπάρχει μια αλλαγή στο σύνταγμα, οπότε τώρα δεν πείθει κανέναν ο Ζάεφ για όσα είπε για την μακεδονική ταυτότητα. Είναι ένας παραπλανημένος και αυτό είναι εις βάρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», είπε ο Μιτσκόφσκι.
Σε μια δημοσιογραφική ερώτηση, απάντησε ο ίδιος ότι θα καταψηφίσει το δημοψήφισμα.
«Ας πάμε στις κάλπες αύριο υπό αυτές τις συνθήκες για τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών », φώναξε ο ίδιος εκνευρισμένος .
Πληροφορίες στην γειτονική χώρα φέρουν το Σκοπιανό πρωθυπουργό να έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο κομμάτι των Εθνικιστών , οι οποίοι προφανώς έχουν εκτοξεύσει απειλές εναντίον του, απειλώντας ακόμα και τον ίδιο προσωπικά .
Εκτιμήσεις αμυντικών αναλυτών αναφέρουν ότι η κατάσταση στην γειτονική χώρα θα ενταθεί σταδιακά με άγνωστο όμως αποτέλεσμα, διότι οι εθνικιστές σιγοντάρονται να προκαλέσουν κυβερνητική κρίση και εκλογές στην χώρα αυτή .
Το πως ακριβώς θα λάβει χώρα ένα τέτοιο σενάριο νομίζουμε ότι το είδαμε πριν από καιρό στο κοινοβούλιο, με την συνδρομή μάλιστα στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων.