«Μόνο η AfD μπορεί να σώσει τη Γερμανία»: ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ, ο οποίος ετοιμάζεται να ενταχθεί στην κυβέρνηση του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αναμίχθηκε στην προεκλογική εκστρατεία στη Γερμανία υποστηρίζοντας μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα του Χ το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Εξάλλου ο Μασκ έχει ήδη δείξει ενεργό ενδιαφέρον και για τη βρετανική πολιτική, προκαλώντας ανησυχία τόσο στην κυβέρνηση των Εργατικών -αγαπημένο στόχο του δισεκατομμυριούχου- όσο και στους Συντηρητικούς που τον βλέπουν να στηρίζει το κόμμα Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δεν έκρυψε χθες τη δυσαρέσκειά του για το σχόλιο του Μασκ: «η ελευθερία του λόγου ισχύει και για τους δισεκατομμυριούχους», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο ιδιοκτήτης του Χ σχολιάζει τη γερμανική πολιτική.
Στις 8 Νοεμβρίου είχε χαρακτηρίσει τον Σολτς «τρελό», μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας στις 6 Νοεμβρίου, ένα γεγονός που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου.
Το περασμένο καλοκαίρι, πριν από τη διεξαγωγή περιφερειακών εκλογών σε κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας όπου η AfD καταγράφει ιστορικά ρεκόρ, ο Μασκ είχε δηλώσει πως οι απόψεις του κόμματος δεν του φαίνεται να είναι «ακροδεξιές».
Μια άποψη την οποία επανέλαβε χθες Παρασκευή το βράδυ: «Φυσικά ΔΕΝ είναι ακροδεξιό. (Έχει) απλώς λογικές πολιτικές».
Και αμέσως μετά, λίγη ώρα αφού έγινε γνωστή η επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο, ο Μασκ έγραψε στο Χ ότι «αυτό είναι το άμεσο αποτέλεσμα της μαζικής, μη ρυθμισμένης μετανάστευσης».
Ο γενικός γραμματέας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Σολτς προειδοποίησε κατά οποιασδήποτε εξωτερικής ανάμιξης στη γερμανική προεκλογική εκστρατεία.
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία –ένα αντιμεταναστευτικό και φιλορωσικό κόμμα, που ισχυρίζεται ότι είναι κατά του συστήματος-- εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη στήριξη του Μασκ.
Σε βίντεο που ανήρτησε στο Χ, μπροστά από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο η επικεφαλής του κόμματος Αλίς Βάιντελ ευχαρίστησε τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο και ευχήθηκε σε εκείνον και στον Τραμπ «τα καλύτερα για την επικείμενη θητεία τους».
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις για τις εκλογές του Φεβρουαρίου, η AfD συγκεντρώνει ποσοστό περίπου 19%. Οι συντηρητικοί του CDU/CSU βρίσκονται στην πρώτη θέση με 32% και το ποσοστό του SPD κυμαίνεται γύρω στο 15%.
Όλα τα γερμανικά κόμματα αποκλείουν να συνεργαστούν με την AfD για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Εργατικοί και Συντηρητικοί στο στόχαστρο
Ο Έλον Μασκ, επικεφαλής της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων Tesla που διαθέτει εργοστάσιο στο νότιο Βερολίνο, δεν έχει κρύψει τη συμπάθειά του προς τα ευρωπαϊκά λαϊκιστικά κόμματα.
Θεωρείται ότι πρόσκειται στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του δεξιού, λαϊκιστικού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας. Παράλληλα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχει παρέμβει και στη βρετανική πολιτική, αυξάνοντας τις επιθέσεις του εναντίον των Εργατικών. Όμως και οι συντηρητικοί Τόρις ανησύχησαν πριν μερικές εβδομάδες όταν διαφάνηκε η πιθανότητα ο Μασκ να κάνει δωρεά 100 εκατ. δολαρίων στο κόμμα Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ.
Τη Δευτέρα ο Φάρατζ, που εξελέγη ευρωβουλευτής τον Ιούλιο, συναντήθηκε με τον δισεκατομμυριούχο στην οικία του Τραμπ στη Φλόριντα και δήλωσε στο BBC ότι ο Μασκ θέλει να «βοηθήσει» το κόμμα του.
Ο Μασκ «δήλωσε ότι το Εργατικό κόμμα και το Συντηρητικό Κόμμα είναι ένα και το αυτό και δεν μας άφησε καμία αμφιβολία σχετικά με το γεγονός ότι μας στηρίζει», έγραψε ο Φάρατζ σε άρθρο του στη Daily Telegraph που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Προς το παρόν ο Μασκ επιτίθεται κυρίως στην κυβέρνηση των Εργατικών και τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ μέσω του Χ.
Μετά τις ταραχές και τα επεισόδια κατά των μεταναστών που ξέσπασαν το καλοκαίρι στη Βρετανία, ο ιδρυτής της Space X εκτίμησε ότι είναι «αναπόφευκτος» ο «εμφύλιος πόλεμος» στη χώρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κατέστειλε πολύ βίαια τους ταραξίες.
Επίσης συνέστησε στους ανθρώπους να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στη Βρετανία, επικρίνοντας την κυβέρνηση για την απόφασή της να αφήσει ελεύθερους κάποιους κρατούμενους προκειμένου να αποσυμφορήσει τις φυλακές. Τότε είχε γράψει στο Χ ότι το Λονδίνο «απελευθερώνει παιδόφιλους για να δημιουργήσει χώρο για όσους καταδικάζονται για τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Παράλληλα ο Μασκ έχει υποστηρίξει στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης αίτηση για τη διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία, κατηγορώντας τους Εργατικούς ότι ηγούνται «ενός τυραννικού, αστυνομικού κράτους».
Ο Μασκ «φαίνεται να πιστεύει ότι έχει αναλάβει μια αποστολή κατά του κατεστημένου», υπογράμμισε ο Φόστερ.
Κάποιοι παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Μασκ ενδέχεται να έχει δυσαρεστηθεί και από την επιθυμία της βρετανικής κυβέρνησης να αυστηροποιήσει τη νομοθεσία που διέπει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η κατάσταση όμως περιπλέκεται μετά την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, με τον οποίο ο Μασκ έχει γίνει αχώριστος.
Οι Εργατικοί, οι οποίοι παραδοσιακά έχουν πιο στενές σχέσεις με τους Δημοκρατικούς, προσπάθησαν τους τελευταίους μήνες να αποκτήσουν επαφές με τους Ρεπουμπλικάνους. Ο Στάρμερ συναντήθηκε με τον Τραμπ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.
Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ διαβεβαίωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός «ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ και όλη του την ομάδα, περιλαμβανομένου του Έλον Μασκ».
«Ο Στάρμερ έχει απόλυτη επίγνωση ότι δεν μπορεί να αποξενωθεί από τον επόμενο Αμερικανό πρόεδρο» και για να «διατηρήσει αυτή την ‘ειδική σχέση’ (σ.σ. μεταξύ Βρετανίας και ΗΠΑ) θα πρέπει να διάκειται θετικά προς την Ουάσινγκτον ανεξαρτήτως του ποιος βρίσκεται στον Λευκό Οίκο», εκτίμησε ο Φόστερ.
*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ