Βαθιά ανησυχία των ευρωβουλευτών μετά την επίσκεψή τους στη Μάλτα για τη δολοφονία της Ντάφνι Καρουάνα μετά τις σοκαριστικές αποκαλύψεις.
Τη βαθιά ανησυχία τους για την καθυστέρηση της παραίτησης του πρωθυπουργού της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ, καθώς και για την απουσία έρευνας για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη διαφθορά εξέφρασαν οι ευρωβουλευτές κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψής τους στη Μάλτα στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίσια. Είναι η τρίτη αποστολή του ΕΚ σχετικά με τη δολοφονία και με την κατάσταση του κράτους δικαίου στη Μάλτα.
Η αποστολή των ευρωβουλευτών υπό τη Σόφι Ιντ Βελντ -Ολλανδία κόμμα Ευρωπαϊκής Ανανέωσης- συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μουσκάτ και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους, εκπροσώπους της αστυνομίας, των δικαστικών αρχών, της αντιπολίτευσης της κοινωνίας των πολιτών και δημοσιογράφους καθώς και μέλη της οικογένειας της Ντάφνι.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚ, οι ευρωβουλευτές δεν πείσθηκαν ότι ο πρωθυπουργός ενήργησε νομοταγώς τις τελευταίες εβδομάδες, περιλαμβανομένης της απόφασής του να παραμείνει στην εξουσία ως τα μέσα Ιανουαρίου.
Η αντιπροσωπεία υπογράμμισε ότι οι προσεχείς 40 ημέρες θα είναι κρίσιμες για την εμπιστοσύνη και την ακεραιότητα της έρευνας και παραμένουν ανήσυχοι γιατί με τον Μουσκάτ στην εξουσία η ακεραιότητα της έρευνας τίθεται σε κίνδυνο.
Ανησυχούν για την Μάλτα
Εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους γιατί οι έρευνες που συνδέονται με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη διαφθορά δεν έχουν προχωρήσει, ειδικά ως προς τον πρώην επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού Κέιθ Σέμπρι και τον πρώην υπουργό Τουρισμού Κόνραντ Μίτζι.
Η αντιπροσωπεία επανέλαβε ότι η Europol πρέπει να εμπλακεί στενά σε όλες τις πτυχές της έρευνας.
Οι ευρωβουλευτές σημείωσαν ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία μεταρρυθμίσεων που αφορά μεταξύ άλλων τον επίμαχο συνταγματικό ρόλο του Γενικού Εισαγγελέα και το παρόν σύστημα των δικαστικών διορισμών.
Υπενθύμισαν δε τα σχόλια της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β. Γιούροβα ότι η αποτυχία της Μάλτας να θέσει σε εφαρμογή δικαστικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βάση για την ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 7 και ζήτησαν από την Επιτροπή να αρχίσει διάλογο με τη Μάλτα αμέσως για το πλαίσιο του κράτους δικαίου.