Back to top

Λίβανος: «Χιλιάδες» πρόσφυγες απο τη Συρία αναμένεται να επαναπατριστούν

08/06/2018 - 08:32

Περίπου 3.000 πρόσφυγες στον Λίβανο αναμένεται να επιστρέψουν στη Συρία μέσα στην επόμενη εβδομάδα, δήλωσε τοπικός αιρετός την Πέμπτη, μία εβδομάδα αφότου η κυβέρνηση του Λιβάνου γνωστοποίησε πως συνεργάζεται με τη Δαμασκό για τον επαναπατρισμό όσων προσφύγων το επιθυμούν.

Οι πρόσφυγες, που ζουν σε μια παραμεθόρια πόλη του βορειοανατολικού Λιβάνου, θα διανύσουν περίπου 20 χιλιόμετρα μέσα από τα βουνά που τους χωρίζουν από τα σπίτια τους, στη δυτική επαρχία Καλαμούν της Συρίας, εδώ και χρόνια.

Ο Μπάσελ Χουτζάιρι, ο δήμαρχος της πόλης Άρσαλ, τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, στο οποίο έκανε δηλώσεις τηλεφωνικά, ότι οι πρόσφυγες ζήτησαν να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στη Συρία.

Καθώς ο συριακός στρατός, τον οποίο υποστηρίζουν η Ρωσία και το Ιράν, ανακτά όλο και περισσότερα εδάφη, ο πρόεδρος του Λιβάνου και άλλοι πολιτικοί έχουν προτείνει οι πρόσφυγες να επιστρέψουν σε «ασφαλείς περιοχές», πριν υπάρξει συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου. Όμως μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας διαφωνεί, αφού κρίνει πως αυτό δεν είναι ασφαλές.

 Ο Λίβανος φιλοξενεί σήμερα περίπου 1 εκατομμύριο καταγεγραμμένους σύρους πρόσφυγες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, χονδρικά περίπου το ένα τέταρτο των προσφύγων που εγκατέλειψαν τη χώρα από το 2011. Η λιβανέζικη κυβέρνηση εκτιμά ότι ο αριθμός των σύρων προσφύγων που βρίσκονται στο έδαφος της χώρας είναι στην πραγματικότητα 1,5 εκατ., διαμαρτύρεται πως η φιλοξενία τους ασκεί πίεση στα δημοσιονομικά της χώρας και περιστέλλει την ανάπτυξη της οικονομίας της.

Σύμφωνα με τον Χουτζάιρι, οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν πιθανόν πριν από τη γιορτή Έιντ αλ Φιτρ, που φέτος πέφτει περί τη 14η Ιουνίου. Το Έιντ, που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του ραμαζανιού, συνδέεται με τις φάσεις της σελήνης.

Την περασμένη Πέμπτη, ο επικεφαλής της ασφάλειας του Λιβάνου, ο υποστράτηγος Αμπάς Ιμπραήμ, είπε σε δημοσιογράφους ότι η Βηρυτός συνεργάζεται με τη Δαμασκό για τη διευκόλυνση του επαναπατρισμού χιλιάδων προσφύγων που θέλουν να γυρίσουν στη Συρία.

Την Τετάρτη, ο λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν ζήτησε από μια αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμβάλλει να πειστούν οι ευρωπαϊκές χώρες να βοηθήσουν στη διαδικασία επιστροφής των προσφύγων από τον Λίβανο στη Συρία.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ξεκαθάρισε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι δεν συμμετέχει στη διαδικασία αυτή, αλλά μίλησε με κάποιους από τους πρόσφυγες, εντός των ορίων της πολιτικής της, που ορίζει πως πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις για τα δικαιώματά τους και για την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες.

 Τον Απρίλιο, αρκετές εκατοντάδες πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στη Συρία από την κοιλάδα Σεμπάα του νότιου Λιβάνου, σε μια επιχείρηση που επέβλεψε η λιβανέζικη γενική ασφάλεια, σε συντονισμό με τη Δαμασκό.