Back to top

Λεηλασίες, απαγωγές και βασανιστήρια στο Αφρίν

29/04/2018 - 10:26

Το ευρισκόμενο στο Λονδίνο Συριακό παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), καταγράφει σε αναφορά του πως στο Άφριν που βρίσκεται υπό την τουρκική κατοχή, συνεχίζονται οι λεηλασίες, τα βασανιστήρια και οι επιθέσεις με τις απαγωγές.

Το SOHR σε αναφορά που δημοσίευσε περιγράφει την κατάσταση στο υπό κατοχήν Άφριν. Οι επιθέσεις της εισβολής στο Άφριν άρχισαν στις 20 Ιανουαρίου και έληξαν με την κατάληψη του κέντρου του Άφριν από την Τουρκία και τις συμμορίες της στις 18 Μαρτίου.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΑΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ

Το Παρατηρητήριο εστιάζοντας στις επιχειρήσεις που γίνονται στην περιοχή εκεί με σκοπό την αλλαγή της δημογραφίας  της, υπενθυμίζει πως μέχρι τώρα εκατοντάδες χιλιάδες άτομα στερήθηκαν τα σπίτια τους. Στην αναφορά καταγράφεται πως οικογένειες που ζούνε στο Άφριν και στα χωριά του, αποβάλλονται από τα σπίτια τους και τα σπίτια τους κατάσχονται.

ΣΗΜΑΔΙ ΓΙΑ AΡΠΑΓΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Το Παρατηρητήριο καταγράφει πως λεηλατούνται, κτίρια, σπίτια και χωράφια που ανήκουν στον λαό και μάλιστα αναφέρει πως τα προς κατάσχεση κτίρια και περιουσίες σημαδεύονται με μπογιά σε σπρέι. Τα σημάδια που γίνονται με την μπογιά, δείχνουν το σε ποια στρατιωτική ομάδα ανήκει το κατασχεθέν ακίνητο.

Η αναφορά γράφει πως μετά από την κατάληψη, εμποδίζονται να επιστρέψουν πίσω αυτοί που επιθυμούν και ότι στα πλαίσια μιας συμφωνίας που έγινε, οικογένειες σαλαφιτών που φεύγουν από το Χαλέπι και την Α. Γκούτα, έρχονται και εγκαθίστανται στις περιουσίες των κατοίκων του Άφριν. Η αναφορά γράφει πως η συμπεριφορά κατά του εναπομείναντος ντόπιου πληθυσμού είναι ανελέητη.

Το κέντρο της πόλης και τα υπαγόμενα στο κέντρο χωριά, μοιάζουν να έχουν μετατραπεί σε στρατιωτικές βάσεις και γίνεται ιδιαίτερα λόγος για το χωριό Κάφρ Σάφρα. Σύμφωνα με την αναφορά, στο χωριό αυτό απαγορεύεται η είσοδος και σε αυτό έχουν εγκατασταθεί οι ΤΕΔ και οι συμμορίες του ÖSO.

ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

Στην αναφορά καταγράφεται πως Κούρδοι νέοι, μεταφέρονται σε διάφορα μέρη από τον τουρκικό κατοχικό στρατό, βασανίζονται, ξυλοκοπούνται και υπόκεινται σε προσβολές.  Μάλιστα αναφέρεται πως τα άτομα αυτά αφήνονται ελεύθερα και γλυτώνουν τον θάνατο μόνο αν καταβληθούν λύτρα.

Στην αναφορά εμπεριέχεται μια ακόμη πληροφορία σχετικά με τους εξαναγκασθέντες σε μετανάστευση των κατοίκους του Άφριν. Παρατίθεται η άποψη η ανθρωπιστική βοήθεια που καταφθάνει από την  Ανώτερη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και από άλλους φορείς καθημερινά καθίσταται όλο και πιο ανεπαρκής.