Οι γάτες που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο των Κεντρικών Φυλακών, έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας των κρατουμένων που τις φροντίζουν και για κάποιους από τους έγκλειστους, η συντροφιά τους. Παρά το γεγονός πως το 2016, εφαρμόστηκε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης στείρωσης των γάτων και τοποθετήθηκαν δύο γατόσπιτα, ενώπιον των φιλοζωικών οργανώσεων υπάρχουν καταγγελίες πως η νυν Διεύθυνση φαίνεται να έχει πρόθεση απομάκρυνσης των γάτων.
Για την πρόθεση του αν. Διευθυντή Ιωάννη Καπνουλλά, ενημερώθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ευημερίας των Γάτων, Ντίνος Αγιομαμίτης, ο οποίος αντιδρώντας στις πληροφορίες που έφτασαν ενώπιον του, απέστειλε σχετική επιστολή στον κ. Καπνουλλά, μέσα από την οποία ζητά επίσημη ενημέρωση για τις προθέσεις του, χωρίς ωστόσο να λάβει μέχρι στιγμής καμία απάντηση, όπως ανέφερε.
Στην επιστολή του ο κος Αγιομαμίτης, αναφέρεται στις καταγγελίες που έφτασαν κοντά του σχετικά με την απομάκρυνση των γάτων από τις Κεντρικές Φυλακές, εξ αφορμής του φόβου που έχει εκφραστεί, ότι έγκυος κρατούμενη θα επηρεαστεί από ασθένειες, όπως η τοξοπλάσμωση και ο κορωνοϊός.
Θέλοντας να κατευνάσει τις όποιες ανησυχίες και τις αμφιβολίες του κ. Καπνουλλά, στην επιστολή του ο κος Αγιομαμίτης παραθέτει άρθρα μέσα από τα οποία διαβεβαιώνει τη Διεύθυνση, ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών από τους γάτους στους ανθρώπους.
Συγκεκριμένα, παραθέτει κείμενα, τα οποία αναφέρονται στις ασθένειες της τοξοπλάσμωσης και του κορωνοϊού. Πρόκειται για ένα δημοσίευμα με δηλώσεις του Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και του Αντιπροέδρου του Κτηνιατρικού συλλόγου, οι οποίοι διευκρινίζουν, ότι δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα η ασθένεια αυτή να μεταδοθεί στον άνθρωπο από το ζώο, όπως επίσης και ένα άλλο άρθρο από διεθνούς κύρους κτηνίατρο, που εξηγεί ότι ο κίνδυνος να μολυνθεί ο άνθρωπος από τις γάτες είναι πρακτικά ανύπαρκτος.
Μάλιστα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ευημερίας των Γάτων, υπενθυμίζει στον κ. Καπνουλλά τις καλές σχέσεις που διατηρούσαν για χρόνια με τη Διεύθυνση, τόσο ο Σύνδεσμός τους, όσο ο και ο Δήμος Λευκωσίας, όσον αφορά τις αδέσποτες γάτες που φιλοξενούνται στον χώρο των Φυλακών.
Όπως εξηγεί στην επιστολή του, το 2016 εφαρμόστηκε στις Φυλακές το πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων γάτων, κατά το οποίο στειρώθηκαν πενήντα γάτες και τοποθετήθηκαν ειδικά σπίτια για γάτους, κόστους χιλίων ευρώ, ποσό που καταβλήθηκε από το Παντοπωλείο του προσωπικού των Φυλακών.
Στο τέλος της επιστολής του, σημειώνει πως, η διαχείριση των αδέσποτων από τους κρατούμενους και το προσωπικό των Φυλακών είναι πολύ καλή και στα πλαίσια της νομοθεσίας για την προστασία και ευημερίας των ζώων.
«Για κάποιους κρατούμενους, η συντροφιά των γάτων αποτελεί σημαντική -κυρίως ψυχολογική- βοήθεια, ώστε να αναπτύξουν το αίσθημα ευθύνης που θεωρείται απαραίτητο για έναν έγκλειστο που μετά από καιρό θα αποφυλακιστεί και θα πρέπει να ενσωματωθεί ξανά στην κοινωνία», ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, ο κος Αγιομαμίτης.
Όπως σημείωσε, «με την Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, υπήρχαν καλές σχέσεις και επαφές, με τα άτομα που φροντίζουν τα γατάκια στον χώρο, ωστόσο δεν γνωρίζω τις προθέσεις του κ. Καπνουλλά. Είχα αυτή την ενημέρωση και δήλωσα πρόθυμος, εάν χρειαστεί όπως έγινε και παλαιότερες, να παρέμβω».
Μπορεί ο κος Αγιομαμίτης να πήρε διαβεβαιώσεις από εργαζόμενους των Κεντρικών Φυλακών που γνωρίζει προσωπικά, όπως ανέφερε, ότι δεν υπάρχει πρόθεση από τη Διεύθυνση να απομακρύνει τις γάτες από τον προαύλιο χώρο, ωστόσο ο ίδιος βρίσκεται σε αναμονή για την επίσημη απάντηση του κ. Καπνουλλα, ώστε να δοθεί τέλος στις ανησυχίες.
ΠΗΓΗ reporter.com.cy