Back to top

Κύπρος: Tιμή σε αναγνωρισθέντες πεσόντες της Τουρκικής εισβολής

18/07/2021 - 11:26

Οι εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις απαιτούν εθνική ενότητα, προσπάθεια και σκληρή δουλειά για ανατροπή των δεδομένων της εισβολής και κατοχής, ανέφερε το Σάββατο 17 Ιουλίου 2021 ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση εργάζονται προς κάθε κατεύθυνση για επίτευξη αυτού του στόχου.

Εκφωνώντας τον επικήδειο λόγο στην κηδεία των πεσόντων κατά την Τουρκική εισβολή και προσφάτως αναγνωρισθέντων με την μέθοδο του DNA, Χριστόδουλου Λαουτάρη και Αντώνη Παπαγεωργίου, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αποστόλου Πέτρου και Παύλου, στο Αυγόρου, ο Υπουργός ανέφερε ότι «η Κυπριακή Πολιτεία καταθέτει σήμερα την οφειλόμενη τιμή, την ευγνωμοσύνη και την αναγνώριση στον Χριστόδουλο και τον Αντώνη, που τήρησαν τον όρκο τους στο έπακρο για την υπεράσπιση της πατρίδας μας».

Πρόσθεσε ότι τα λείψανα των δύο πεσόντων εντοπίστηκαν «πρόσφατα σε περιοχή έξω από το χωριό Τέμπλος, στα πλαίσια του προγράμματος εκταφής λειψάνων και αναγνώρισής τους από την Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων. Η ανακοίνωση της ανεύρεσης των λειψάνων στις οικογένειές τους έγινε σε κλίμα βαθιάς θλίψης και ανείπωτου πόνου, αφού κάθε έστω και αμυδρή ελπίδα έσβησε για πάντα», είπε και πρόσθεσε πως «μετά από τόσα χρόνια αναμονής έφτασε η ώρα όλοι οι συγγενείς και φίλοι να τελέσουν μια αξιοπρεπή κηδεία για να κατευοδώσουν τον δικό τους άνθρωπο».

Όπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης, «έχοντας κατά νου το χρέος προς τους ήρωές μας, συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Γνωρίζουμε ότι η θυσία τους θα δικαιωθεί μόνο με τον τερματισμό της κατοχής και του εποικισμού, με την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας».

Σαράντα επτά χρόνια από το πραξικόπημα και την εισβολή, συνέχισε, «ο Αττίλας συνεχίζει να κατέχει το βόρειο τμήμα της πατρίδας μας. Οι πρόσφυγες εξακολουθούν να στερούνται του δικαιώματος επιστροφής. Αδιευκρίνιστη παραμένει η τύχη πολλών άλλων αγνοουμένων μας, οι εγκλωβισμένοι συνεχίζουν πεισματικά τον αγώνα επιβίωσής τους, στην πατρική αλλά κατεχόμενη γη, μέσα σε αντίξοες συνθήκες».

Σημείωσε, ακόμα, ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση, με βαριά αίσθηση της ιστορικής ευθύνης, εργάζονται προς κάθε κατεύθυνση για να ανατρέψουν τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής. Για την διάνοιξη του δρόμου που οδηγεί στην επανένωση της πατρίδας μας σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας, ειρήνης, ατομικής και εθνικής αξιοπρέπειας για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού μας, μακριά από αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων και ξένες κηδεμονίες».

Στον επικήδειο λόγο του, ο Υπουργός Άμυνας είπε ακόμα ότι «εργαζόμαστε συστηματικά και είμαστε έτοιμοι για την επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη μιας λύσης, η οποία δεν θα παραγνωρίζει τις διεκδικήσεις και ανησυχίες του Κυπριακού Ελληνισμού και η οποία θα οδηγήσει στην πλήρη απαλλαγή της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα και στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μια λύση που θα βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές του διεθνούς δικαίου».

Αφού σημείωσε πως «η πολύ δύσκολη περίοδος που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και των εντεινόμενων τουρκικών προκλήσεων, απαιτεί όσο ποτέ άλλοτε εθνική ενότητα και συνεννόηση, σκληρή δουλειά και κοινή εθνική προσπάθεια», πρόσθεσε πως «δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε πλήρη συνείδηση των κινδύνων αλλά και του ιστορικού μας χρέους και η ιστορία θα μας κρίνει απ’ αυτό που θα κληροδοτήσουμε στις μέλλουσες γενιές».

Αναφερόμενος στην κηδεία των δύο πεσόντων του Αυγόρου, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «σήμερα γράφουμε τον επίλογο της τραγικής ιστορίας δύο άξιων τέκνων της ηρωομάνας γης του Αυγόρου. Περήφανοι θα πρέπει να αισθάνονται οι συγγενείς των δύο παλικαριών, στους οποίους εκφράζω την συμπάθεια αλλά και το θαυμασμό μου, για τα τόσα πολλά χρόνια υπομονής και μαρτυρικής καρτερικότητας που επέδειξαν, μέχρι να μάθουν για την τύχη του δικού τους ανθρώπου».

Αποχαιρετούμε, κατέληξε «τον Χριστόδουλο και τον Αντώνη και τιμούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό την μνήμη τους. Αναγνωρίζουμε ότι απέναντι τους έχουμε ένα ανεκπλήρωτο χρέος και θα παλέψουμε για να το εκπληρώσουμε», είπε, και σημείωσε ότι «δεν θα πάψουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε μέχρι να ανατείλει ο ήλιος της ελευθερίας, της ειρήνης και της ασφάλειας σε τούτο τον πολύπαθο τόπο».