Back to top

Κυπριακές προεδρικές εκλογές: Την Κυριακή θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος ή θα πάνε για επαναληπτικές εκλογές

27/01/2018 - 19:23

Οι Κυπριακές προεδρικές εκλογές 2018 πρόκειται να διεξαχθούν στις 28 Ιανουαρίου 2018 και στις 4 Φεβρουαρίου 2018, αν χρειαστεί και δέυτερος γύρος. Υποψήφιοι είναι ο Νίκος Αναστασιάδης, νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Σταύρος Μαλάς, ο Γιώργος Λιλλήκας, ο Χρίστος Χρίστου, ο Ανδρέας Ευστρατίου, ο Μιχάλης Μηνά και ο Χάρης Αριστείδου.

Στις δημοσκοπήσεις, ο Νίκος Αναστασιάδης έχει σαφές προβάδισμα ενώ δίνεται μάχη για την δεύτερη θέση μεταξύ Παπαδόπουλου και Μαλά. 

Η ανάδειξη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας γίνεται μέσω άμεσης, καθολικής και μυστικής ψηφοφορίας κάθε πέντε χρόνια. Πρόεδρος εκλέγεται όποιος από τους υποψηφίους συγκεντρώσει περισσότερο από το 50% των ψήφων. Εάν κανείς από τους υποψηφίους δε συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται, μετά από μία εβδομάδα, μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων του πρώτου γύρου. Πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος που θα λάβει την πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων.
Υποψήφιοι
Νίκος Αναστασιάδης
Ο Νίκος Αναστασιάδης, νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας, επί χρόνια βουλευτής και πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, εξελέγη για πρώτη φορά Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2013. Η υποψηφιότητά του ανακοινώθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2017 και μια εβδομάδα αργότερα, επικύρωθηκε και τυπικά η στήριξη του από τον ΔΗΣΥ. Ο Αναστασιάδης πολιτικά ανήκει στον χώρο της Δεξιάς και έχει απήχηση τόσο στην αστική φιλελεύθερη κεντροδεξιά όσο και στην λαϊκή βάση του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Σταύρος Μαλάς
Ο Σταύρος Μαλάς είναι για δεύτερη συνεχή φορά, ανεξάρτητος υποψήφιος, με την στήριξη του ΑΚΕΛ. Στις εκλογές του 2013 πέρασε στον δεύτερο γύρο, όμως έλαβε 42,5% και έτσι έχασε από τον Νίκο Αναστασιάδη. Είναι γενετιστής, έχει υπάρξει υπουργός Υγείας επί κυβερνήσεως Χριστόφια. Στο Κυπριακό υποστηρίζει την συνέχιση της διαδικασίας συνομιλιών για επίλυση του προβλήματος με εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ

Το ΑΚΕΛ αρχικά είχε επιλέξει να υποστηρίξει τον επιχειρηματία Μάικ Σπανό, όμως μετά από αντιδράσεις της βάσης αποσύρθηκε η υποψηφιότητα του.

Νικόλας Παπαδόπουλος
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, 44 χρονών, γιος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, κατάφερε να συσπειρώσει το μεγαλύτερο μέρος του "ενδιάμεσου χώρου". Έλαβε την στήριξη, πέραν από το ΔΗΚΟ στο οποίο είναι πρόεδρος, της ΕΔΕΚ, της Αλληλεγγύης και του Κινήματος Οικολόγων αφού κατά τις επαφές τους, παρατηρήθηκε ταύτιση απόψεων όσον αφορά το Κυπριακό άλλα και την οικονομική και κοινωνική πολιτική. Υποστήριξη βρήκε επιπλέον από το κίνημα "Μήνυμα Ελπίδας" και την "Πλατφόρμα Πολιτών". Ο Νικόλας Παπαδόπουλος χαρακτηρίζεται ως απορριπτικός στο Κυπριακό αφού απορρίπτει ιδεολογικά την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ως λύση για το Κυπριακό, ενώ οικονομικά είναι δεξιός.

Ο Παπαδόπουλος στηρίζεται από την ΕΔΕΚ, η οποία έχει αποκηρύξει την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) ως την «χειρότερη μορφή διχοτόμησης», ενώ εκτιμά πως αν εφαρμοστεί «θα καταρρεύσει σύντομα». Παρόμοια απορριπτική στάση για την ΔΔΟ έχει και το κίνημα Αλληλεγγύη.

Στις 21 Δεκεμβρίου 2017 ο υποψήφιος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων, Φοίβος Μαυροβουνιώτης, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, ανακοίνωσε την απόσυρση της δικής του υποψηφιότητας και τη στήριξη του Συνδέσμου στον Νικόλα Παπαδόπουλο

Γιώργος Λιλλήκας
Ο Γιώργος Λιλληκας, επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών έχει εκδηλώσει πρώτος από όλους τους υποψηφίους την πρόθεση του για να κατέλθει στις εκλογές. Έχει υπάρξει υπουργός στην κυβέρνηση Παπαδόπουλου ενώ στις εκλογές του 2013, στον πρώτο γύρο, ήλθε τρίτος παρότι δεν είχε στήριξη από κάποιο κομματικό μηχανισμό.

Χρίστος Χρίστου
Ο Χρίστος Χρίστου, είναι πρόεδρος και υποψήφιος με το ΕΛΑΜ και ιδεολογικά είναι εθνικιστής. Το ΕΛΑΜ και ο Χρίστου είναι εναντίον τόσο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας όσο και της Ομοσπονδίας γενικότερα, καθώς προτάσσουν την διεκδίκηση ενός ενιαίου κράτους με τους Τουρκοκύπριους σαν μειονότητα και όχι σαν κοινότητα.

Άλλοι
Άλλοι υποψήφιοι που θα λάβουν μέρος στις εκλογες είναι ο Ανδρέας Ευστρατίου, ο Μιχάλης Μηνά, ο Χριστάκης Καπηλιώτης και ο Χάρης Αριστείδου.