Back to top

Κρίση στη γαλλική Αριστερά: Ο Μελανσόν υπερασπίζεται την Κίνα, οι εταίροι του την Ταϊβάν..

06/08/2022 - 13:00

Μετά την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, ο Μελανσόν έγραψε ότι «δεν υπάρχει παρά μόνο μια Κίνα», αυτή «που έχει έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Ο ηγέτης του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» (μια από τις συνιστώσες του συνασπισμού Nupes) εκτίμησε ότι «η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας», επαναλαμβάνοντας τη θέση του Πεκίνου. «Ποιο είναι το νόημα της επίσκεψης Πελόζι εκεί;» κατέληξε ο Μελανσόν, αποκαλώντας το ταξίδι της προέδρου της Αμερικανικής Γερουσίας «πρόκληση».

Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν κρίθηκε από την Κίνα ως στήριξη στους οπαδούς της ανεξαρτησίας του νησιού. Επικεφαλής ενός κόμματος που μάχεται για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν από την Κίνα, η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-Βεν αρνείται να αναγνωρίσει ότι το νησί αποτελεί μέρος «της μιας Κίνας».

«Ας αφήσουμε τους Κινέζους να λύσουν το πρόβλημα μεταξύ τους. Δεν υπάρχει άλλη λογική λύση», ανέφερε, επίσης, ο Μελανσόν, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι «θέλουν να ανοίξουν ένα νέο μέτωπο». Πρόκειται για μια σταθερή θέση του ηγέτη της Ανυπότακτης Γαλλίας, ο οποίος το 2021 είχε αρνηθεί στη βουλή την πρόταση να συμμετάσχει η Ταϊβάν στις εργασίες διεθνών οργανισμών.

«Ευχαριστούμε τον Ζαν Λικ Μελανσόν για την συνεχή υποστήριξη στην πολιτική της μιας Κίνας», ήταν η αντίδραση της πρεσβείας της Κίνας στη Γαλλία, το βράδυ της Πέμπτης.

Η θέση του Μελανσόν προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις. «Έχουμε τους συμμάχους που μας αξίζουν», σχολίασε στο Twitter η ευρωβουλευτής του Μακρόν, Nathalie Loiseau και ανήρτησε τους επαίνους της Κίνας στον ηγέτη της Ανυπότακτης Γαλλίας.

«Ουάου. Η κινεζική πρεσβεία στο Παρίσι ευχαριστεί τον Μελανσόν γιατί δήλωσε ότι η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Κίνας και επέκρινε την επίσκεψη Πελόζι. Αυτή την εβδομάδα το κόμμα του ψήφισε επίσης κατά της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Οι εσωτερικές αντιφάσεις εξωτερικής πολιτικής στο κόμμα Nupes, σε πλήρη εξέλιξη», σχολίασε αρθρογράφος του Economist.

Όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα το στέλεχος του Μελανσόν, Μανουέλ Μπομπάρ, το πρωί της Παρασκευής, στο ραδιόφωνο RTL, υπερασπίστηκε τη γραμμή Μελανσόν λέγοντας ότι «το διεθνές δίκαιο σήμερα υπερασπίζεται την έννοια που αποκαλούμε «μια Κίνα» και η πλειοψηφία των χωρών του ΟΗΕ δεν αναγνωρίζει επίσημα την Ταϊβάν». «Η επίσκεψη της Πελόζι έριξε λάδι στη φωτιά. Όταν υπάρξει μια εδαφική διένεξη τέτοιας φύσης, πρέπει το θέμα να επιλύεται στο εσωτερικό της χώρας. Υπάρχει αρκετά αταξία σε διεθνή κλίμακα και δεν χρειάζεται να προστεθεί κι άλλη», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ολιβιέ Φορ, πήρε αποστάσεις από τους συμμάχους του της Ανυπότακτης Γαλλίας. Παρότι επέκρινε την πρωτοβουλία της Νάνσι Πελόζι την οποία αποκάλεσε «αμφιλεγόμενη», δήλωσε ότι «η θέληση των Ταϊλανδέζων να ζήσουν δημοκρατικά είναι καθόλα νόμιμη»

Πιο έντονη κριτική άσκησε ο επικεφαλής του κόμματος των Οικολόγων που συνεργάζεται με την Ανυπότακτη Γαλλία: «Ο Μελανσόν μιλούσε για πρόκληση όταν η δημοκρατική Ουκρανία υπερασπιζόταν τον εαυτό της στο Ντονμπάς απέναντι στην αυταρχική Ρωσία. Μιλάει ξανά για πρόκληση της Ταϊβάν όταν αυτή η χώρα δρα ελεύθερα απέναντι στην Κίνα. Μια δημοκρατική χώρα είναι προφανώς πρόκληση για μια δικτατορία», έγραψε στο Twitter.

Μάλιστα, οι Οικολόγοι-Πράσινοι καταδίκασαν τις στρατιωτικές επιδείξεις ισχύος της Κίνας απέναντι στην Ταϊβάν και σε ανακοίνωσή τους επανέλαβαν στη στήριξή τους στον λαό και στην δημοκρατία της Ταϊβάν.