Με κομμένη την ανάσα περιμένει η γαλλική κυβέρνηση και η διεθνής κοινή γνώμη την «πέμπτη πράξη» των διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο Παρίσι και σε πολλές γαλλικές πόλεις.
Δεκάδες χιλιάδες χωροφύλακες θα βρίσκονται στους δρόμους, σε αρκετές περιοχές της χώρας. Μόνο στο Παρίσι, τη πόλη που σημεώθηκαν τα πιο βίαια και καταστροφικά επεισόδια τα περασμένα τέσσερα Σάββατα, 8.000 αστυνομικοί θα είναι επί ποδός, ενώ 16 τεθωρακισμένα θα «σαρώνουν» τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.
Παρά την έκκληση του Εμανουέλ Μακρόν να ματαιωθούν οι κινητοποιήσεις, επειδή η Γαλλία «χρειάζεται ηρεμία» για να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, οι διαδηλωτές δηλώνουν αποφασισμένοι να κατέβουν και αυτό το Σάββατο στους δρόμους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τις πολιτικές λιτότητας της γαλλικής κυβέρνησης.
Την μαχητικότητά τους δεν φαίνεται να κάμπτουν ούτε οι ανακοινώσεις που έγιναν τη Δευτέρα από τον Μακρόν -κυρίως την αύξηση των 100 ευρώ τον μήνα για τον κατώτατο μισθό - ούτε οι εκκλήσεις για «αναστολή» της κινητοποίησης στο πλαίσιο της τρομοκρατικής απειλής που έχει αναβιώσει μετά την επίθεση στο Στρασβούργο την περασμένη Τρίτη.
«Είναι ακριβώς η στιγμή που δεν πρέπει να σταματήσουμε. Οφείλουμε να συνεχίσουμε», δήλωσε εχθές ένας από τους επικεφαλής του κινήματος, ο Ερίκ Ντρουέ, σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook, επισημαίνοντας ότι ο Μακρόν έχει ξεκινήσει να κάνει υποχωρήσεις, πράγμα ασυνήθιστο για αυτόν, οπότε δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί ο αγώνας. Πολλά μέλη των Κίτρινων Γιλέκων πιστεύουν επίσης ότι, επειδή σκοτώθηκε ο τρομοκράτης, πλέον δεν υφίσταται η απειλή νέας επίθεσης που θα μπορούσε δυνητικά να τους κρατήσει στα σπίτια τους.
Την άποψή των Κίτρινων Γιλέκων δεν συμμερίζεται ο επικεφαλής των γαλλικών αστυνομικών αρχών Μισέλ Ντελπουέκ, ο οποίος δεν μπορεί να αποκλείσει ούτε την πιθανότητα νέας τρομοκρατικής επίθεσης, ούτε το ενδεχόμενο παρείσφρησης ομάδων που στοχεύουν να προκαλέσουν βανδαλισμούς εντός της ομάδας των διαδηλωτών.
«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να ανταπεξέλθουμε ακόμη και στο χειρότερο σενάριο» υπογράμμισε μιλώντας στο ραδιόφωνο RTL, διευκρινίζοντας ωστόσο πως περιμένει ότι τα καταστήματα στην πρωτεύουσα θα πληγούν λιγότερο αυτό το Σάββατο απ' ό,τι τα τρία προηγούμενα.
Ειδικές μονάδες της αστυνομίας για την καταστολή ταραχών θα φρουρούν μνημεία όπως η Αψίδα του Θριάμβου και θα εμποδίσουν τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το προεδρικό μέγαρο.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι υπάρχουν και μέλη του κινήματος που προωθούν τον κατευνασμό. Η ένωση «Ρομπέν των Λεωφορείων», η οποία μετέφερε τρεις φορές στο Παρίσι «κίτρινα γιλέκα» από τη βόρεια Γαλλία, ματαίωσε τις αυριανές αναχωρήσεις, ένδειξη πως οι διαδηλωτές «δεν έχουν κινητοποιηθεί για να πάνε στο Παρίσι», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τιμπό Βερόν, πρόεδρος της ένωσης.
Μακρόν: Έδωσα μια απάντηση, η Γαλλία «χρειάζεται ηρεμία»
Η Γαλλία «χρειάζεται ηρεμία» ώστε να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, διαμήνυσε ο Γάλλος πρόεδρος παραμονή της νέας κινητοποίησης.
«Έδωσα μια απάντηση» στα αιτήματα που προέβαλαν οι διαδηλωτές, είπε ο Μακρόν από τις Βρυξέλλες, μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής. «Ο διάλογος (...) δεν γίνεται με κατάληψη δημόσιων χώρων και με βιαιοπραγίες», πρόσθεσε.
Ο Μακρόν επανέλαβε σήμερα ότι στο διάγγελμά του, την Δευτέρα, δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα για να ανταποκριθεί στα «νόμιμα και ειλικρινή αιτήματα» των πολιτών. Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι και η αύξηση, κατά 100 ευρώ, του κατώτατου μισθού.
Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε επίσης τους Γάλλους να μιλήσουν συμμετέχοντας στις ευρωεκλογές του Μαΐου και στις επόμενες εκλογές. Όμως «σε καμία περίπτωση, αυτό που έγινε δεν πρέπει να οδηγήσει στην αμφισβήτηση των δημοκρατικών εκλογών που διεξήχθησαν πριν από 18 μήνες», πρόσθεσε.
Για τα κοινωνικά μέτρα που ανακοίνωσε, είπε ότι δεν εκφράστηκαν «ανησυχίες» από τους Ευρωπαίους εταίρους του στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
Λίγο νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε «πεπεισμένη» ότι ο Μακρόν θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις του. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ είχε εκφράσει ανησυχία το πρωί για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή των μέτρων. «Δεν μπορούμε να υποθηκεύσουμε τις μελλοντικές γενιές για τα σημερινά αιτήματα του ενός ή του άλλου. Όλοι μας έχουμε πολιτικές ευθύνες, τόσο για το σήμερα όσο και για το μέλλον», τόνισε.