Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να αποδεικνύουν ότι ο ιός που προκαλεί την COVID προήλθε από τα ζώα, δήλωσε ο Τζορτζ Γκαο πρώην υπεύθυνος του Κινεζικού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC).
Ο Γκάο μίλησε σε μία διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο σχετικά με την πρόληψη των πανδημιών, ενώ ήταν υπεύθυνος του αναφερόμενου κέντρου όταν ξέσπασε η COVID στην πόλη Γουχάν της Κίνας στα τέλη του 2019.
«Ακόμη και τώρα, κάποιοι άνθρωποι νομίζουν ότι μερικά ζώα είχαν τον ιό ή αποτέλεσαν την πηγή του», δήλωσε ο Γκάο. «Μιλώντας με λίγα λόγια, δεν υπάρχουν αποδείξεις για την προέλευση του ιού από τα ζώα», τόνισε ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι πριν από μερικές μέρες, ένας Κινέζος επιστήμονας παρουσίασε μια νέα θεωρία για την προέλευση του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας ότι «προήλθε» από τους ανθρώπους.
Όπως γράφει το CNNi, ο Tong Yigang του τμήματος Χημικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου υποστηρίζει πως οι αλληλουχίες DNA των δειγμάτων του ιού που ελήφθησαν από την αγορά της Χουανάν -το μέρος που θεωρείται το «σημείο μηδέν» της πανδημίας- ήταν σχεδόν πανομοιότυπα με αυτά των ασθενών που νόσησαν.
Αυτό, όπως υποστηρίζει, ενισχύει το σενάριο ο ιός να προήλθε από τους ανθρώπους.
Ο Tong, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για τις μελέτες αναφορικά με την προέλευση της πανδημίας, τόνισε πως από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς ελήφθησαν πάνω από 1.300 δείγματα, τόσο περιβαλλοντικά όσο και από κατεψυγμένα ζώα.
Μάλιστα, ανέφερε πως δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία, που να επιβεβαιώνουν ότι ο ιός προήλθε από σκύλους – ρακούν, σενάριο που είχαν παρουσιάσει πριν από λίγο καιρό άλλοι ερευνητές.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο ερευνητής του κινεζικού κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Zhou Lei, ζήτησε παγκόσμια συνεργασία επιστημόνων για τον εντοπισμό της πραγματικής «πηγής» της πανδημίας.
Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε ότι το σημείο όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο κορωνοϊός δεν είναι απαραίτητα και το σημείο προέλευσής του.
Η Κίνα έχει κατηγορηθεί από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ότι μπλοκάρει τις έρευνες για την προέλευση του ιού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι δεν έχει ακόμη λάβει από την Κίνα σημαντικά δεδομένα για την έναρξη της πανδημίας -κάτι που χαρακτήρισε «απλά απαράδεκτο».
Το Πεκίνο, ωστόσο, επιμένει ότι συνεργάζεται με τον ΠΟΥ και δεν αποκρύπτει στοιχεία.
Η συζήτηση για την προέλευση της πανδημίας έχει φουντώσει για τα καλά το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα μετά από πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας που έκανε λόγο για διαρροή του ιού από κινεζικό εργαστήριο.
Ωστόσο, η αμερικανική υπηρεσία είχε διευκρινίσει πως το συμπέρασμα εξήχθη με «χαμηλή αυτοπεποίθηση», κάτι που συνήθως σημαίνει ότι οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί δεν είναι αρκετά αξιόπιστες ή επαρκείς για να γίνει μια πιο σαφής και αναλυτική εκτίμηση, που θα οδηγήσει σε αξιόπιστο συμπέρασμα.
Σχολιάζοντας τη θεωρία για τη διαρροή του κορωνοϊού από εργαστήριο, ο Zhou είπε πως είναι «εξαιρετικά απίθανη