Back to top

Κίνα: Νοσοκομεία ασφυκτικά γεμάτα, ελλείψεις φαρμάκων

14/12/2022 - 13:56

Γιατροί πρώτης γραμμής φαίνεται πως καλούνται να εργαστούν ακόμα κι αν έχουν τον ιό οι ίδιοι λόγω τεράστιας έλλειψης προσωπικού που παρατηρείται σττην Κίνα. «Άνθρωποι που έχουν μολυνθεί κλήθηκαν να εργαστούν στα νοσοκομεία, κάτι που δημιουργεί ένα περιβάλλον μετάδοσης εκεί», είπε ο Κινέζος καθηγητής Τσεν Σι που ειδικεύεται στην πολιτική υγείας και παρακολουθεί την κρίση στη χώρα του από το Πανεπιστήμιο Yale στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως είπε στο BBC έχει μιλήσει με διευθυντές νοσοκομείων και άλλο ιατρικό προσωπικό στην Κίνα για τις τεράστιες πιέσεις που δέχεται το σύστημα αυτή τη στιγμή.

Τα νοσοκομεία της Κίνας αύξησαν βιαστικά την ικανότητά τους να ανταποκριθούν σε μια τεράστια εισροή ασθενών, αλλά γεμίζουν γρήγορα, εν μέρει επειδή το μήνυμα οτι αν κάποιος έχει μολυνθεί μπορεί να μείνει στο σπίτι, δεν έχει περάσει στο γενικό πληθυσμό. Παράλληλα η μαζική προμήθεια για προληπτικούς λόγους έχει οδηγήσει σε σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ενός κρυολογήματος ή της γρίπης. Τα κιτ για τεστ κορονοϊού στο σπίτι είναι επίσης δύσκολο να βρεθούν.

Η China Daily ανέφερε ότι το Πεκίνο κατέγραψε εξαπλάσια αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία την περασμένη εβδομάδα και 16 φορές περισσότερες εισαγωγές σε κλινικές πυρετού. Ο Λι Ανγκ, αναπληρωτής διευθυντής της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας του Πεκίνου, είπε στα ΜΜΕ ότι στις 9 Δεκεμβρίου υπήρξαν 31.000 κλήσεις σε ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, έξι φορές περισσότερες δηλαδή από τον μέσο όρο.

Στο Πεκίνο, αν και τα εστιατόρια επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά, έχουν πολύ λίγους πελάτες και οι δρόμοι είναι ήσυχοι. Οι εταιρείες λένε στους υπαλλήλους ότι πρέπει να επιστρέψουν στο γραφείο, αλλά πολλοί δεν θέλουν. Όλα αυτά είναι λογικά αν σκεφτεί κανείς ότι, μόλις πριν από εβδομάδες, η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν θα υπάρξει παρέκκλιση από την πολιτική μηδενικής ανοχής και οτι όσοι έχουν μολυνθεί πρέπει να πάνε σε κεντρικές εγκαταστάσεις καραντίνας και ότι τα lockdown είναι απαραίτητα.

Οι αρχές λένε τώρα ότι η εξάπλωση του κορονοϊού είναι «αδύνατο» να εντοπιστεί καθώς οι λοιμώξεις αυξάνονται στο Πεκίνο. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι παύουν να καταγράφουν ασυμπτωματικά κρούσματα καθώς αναφέρθηκαν ελλείψεις ιατρικών προμηθειών και κιτ δοκιμών μετά το ξαφνικό τέλος της αυστηρής πολιτικής για τον Covid-19.

Η Covid-19 εξαπλώνεται γρήγορα στον πληθυσμό στον απόηχο της ξαφνικής άρσης των αυστηρών μέτρων πανδημίας. Οι αρχές έχουν καλέσει τους ανθρώπους να μην αναζητούν επείγουσα υγειονομική περίθαλψη εκτός εάν είναι απαραίτητο και ανακοίνωσαν τη διάθεση ενισχυτικών δόσεων σε ηλικιωμένους και ευάλωτους ανθρώπους. Η κυβέρνηση της Κίνας τερμάτισε ξαφνικά τη μακροχρόνια και αυστηρή πολιτική της την περασμένη εβδομάδα, ανακαλώντας τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτικών περιορισμών και των lockdown. Οι υγειονομικές αρχές τερμάτισαν επίσης τα μαζικά τεστ και τους υποχρεωτικούς ελέγχους που ήταν πυλώνες της πολιτικής.

Την Τρίτη, η εθνική επιτροπή υγείας (NHC) ανακοίνωσε ότι δεν θα αναφέρει πλέον τα ασυμπτωματικά κρούσματα, την ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σουν Τσουνλάν λέει τι οι νέες μολύνσεις του Πεκίνου «αυξάνονται γρήγορα», σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κορυφαίος εμπειρογνώμονας υγείας της Κίνας είπε ότι το κύμα θα κορυφωθεί μέσα σε ένα μήνα και η ζωή στην Κίνα θα επανέλθει σε ένα επίπεδο κανονικότητας μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι η ταχεία επαναλειτουργία θα μπορούσε να «γονατίσει» βραχυπρόθεσμα το σύστημα υγείας της Κίνας. Οι πόροι υγείας κατανέμονται άνισα και σε εθνικό επίπεδο υπάρχουν πολύ λιγότερα κρεβάτια εντατικής θεραπείας σε σχέση με άλλες γειτονικές χώρες. Η Κίνα έχει επίσης μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων που παραμένει σε μεγάλο βαθμό μη εμβολιασμένος.