Συστηματικά για πόλεμο προετοιμάζονται Κίνα και Ρωσία αμφισβητώντας τη στρατιωτική υπεροχή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που δεν μπορούν πλέον να επαφίενται στο στρατηγικό πλεονέκτημα που είχαν μέχρι τώρα.
Αυτό επισημαίνει η ετήσια έκθεση «Στρατιωτική Ισορροπία 2018» της δεξαμενής σκέψης «Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών» (“International Institute of Strategic Studies”) προειδοποιώντας ότι ένας πόλεμος μεταξύ των υπερδυνάμεων του πλανήτη δεν είναι εντελώς αδιανόητος.
Τo νέo πέμπτης γενιάς κινεζικό μαχητικό Chengdu J-20
Η έκθεση περιγράφει με λεπτομέρειες τις κινήσεις της κινεζικής ηγεσίας να ενισχύσει το οπλοστάσιο της χώρας, από τα μαχητικά πέμπτης γενιάς Chengdu J-20, με την ένταξη των οποίων στην ενεργό δράση οι ΗΠΑ χάνουν το μονοπώλιο στα αεροσκάφη stealth, μέχρι τους νέας γενιάς πυραύλους αέρος-αέρος PL-15 που ανήκουν στους «πέραν του οπτικού ορίζοντα» (BVRAAM: beyond visual range air-to-air missiles), και διαθέτουν σύμφωνα με τα ντόπια μέσα ενημέρωσης εμβέλεια μεγαλύτερη των 300 χιλιομέτρων, ενώ κινούνται με ταχύτητα σχεδόν Mach 5 (4.900 km/h).
Ανάλογη πρόοδο έχει κάνει και το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας, που απέκτησε την τελευταία 15ετία περισσότερα καταδρομικά, φρεγάτες, κορβέτες και υποβρύχια από όσα η Ιαπωνία, η Ινδία και η Νότια Κορέα μαζί. Το συνολικό τονάζ των κινεζικών πολεμικών και βοηθητικών πλοίων, που ναυπηγήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι αρκετά μεγαλύτερο από ολόκληρο το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, επισημαίνει η έκθεση, γεγονός που δίνει στο Πεκίνο τη δυνατότητα να διεξάγει ναυτικές επιχειρήσεις πολύ μακριά από τις ακτές του, μέχρι τον Ατλαντικό.
Στη Ρωσία από την άλλη πλευρά η οικονομική στενότητα ως επί το πλείστον περιορίζει την ικανότητά της να εκσυγχρονίσει στο βαθμό που θα ήθελε τις ένοπλες δυνάμεις της, αναφέρει η έκθεση, αλλά οι τελευταίες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες κινεζικές είναι εμπειροπόλεμες από τη συμμετοχή τους στα πεδία των μαχών της Συρίας και της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ έχουν επιδείξει μεγάλες ικανότητες στον λεγόμενο υβριδικό πόλεμο -μια στρατιωτική στρατηγική που συνδυάζει στοιχεία συμβατικών πολεμικών επιχειρήσεων, μη συμβατικού πολέμου, καθώς και κυβερνοπολέμου-.
Το πιο ανησυχητικό στην έκθεση είναι ότι δεν αποκλείει ρητά το ενδεχόμενο μιας σύρραξης μεταξύ των υπερδυνάμεων.
«...Η πιθανότητα μιας τέτοιας σύρραξης είναι τώρα πιθανώς υψηλότερη απ’ ό,τι την τελευταία εικοσαετία», λέει ο Μπάστιαν Γκίγκεριχ, διευθυντής αμυντικής και στρατιωτικής ανάλυσης στο “International Institute of Strategic Studies”. Και συμπληρώνει: «...Κι αυτό είναι εν μέρει απόρροια του γεγονότος ότι Ρωσία και Κίνα αμφισβητούν την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ και προετοιμάζονται συστηματικά για πόλεμο. Τα πυρηνικά όπλα, φυσικά, συνιστούν την απόλυτη αποτρεπτική. Κι όπως διαπιστώσαμε και οι τρεις μεγάλες δυνάμεις -Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ- έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία εκσυγχρονισμού των πυρηνικών τους οπλοστασίων».