Το «άνοιγμα» της Κίνας μετά την πανδημία υποτίθεται ότι ήταν το «διεγερτικό» που χρειαζόταν ο κόσμος. Αλλά μετά από μια πρόωρη έκρηξη δραστηριότητας, η ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου φαίνεται να καθυστερεί.
Απογοητευμένοι από την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, οι νέοι πλημμυρίζουν τους βουδιστικούς και ταοϊστικούς ναούς για να προσευχηθούν για θεϊκή παρέμβαση με στόχο την εξασφάλιση θέσεων εργασίας, την είσοδο σε καλά σχολεία ή το να γίνουν πλούσιοι μέσα σε μια νύχτα.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι οι κινεζικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 7,5% τον Μάιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο, καθώς η παγκόσμια ζήτηση μειώθηκε. Η δραστηριότητα των εργοστασίων συρρικνώθηκε ξανά τον περασμένο μήνα και η ανεργία των νέων βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό.
Η οικονομική αβεβαιότητα έχει οδηγήσει τις επισκέψεις στους ναούς και τον τουρισμό σε νέα ύψη, σύμφωνα με αναλυτές και ταξιδιωτικούς ιστότοπους. «Όχι στο σχολείο, όχι σκληρά εργαζόμενος, μόνο θυμιατό» είναι ένα δημοφιλές hashtag στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Μάρτιο, αναφερόμενο σε μια αυξανόμενη τάση μεταξύ των νέων στην Κίνα που αναζητούν λύσεις σε πιεστικά προβλήματα στους ναούς.
Το ποσοστό ανεργίας των νέων θα μπορούσε να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο καθώς το ρεκόρ 11,6 εκατομμυρίων φοιτητών εισέρχεται στην ήδη δύσκολη αγορά εργασίας αυτό το καλοκαίρι, όπως εκτίμησε το υπουργείο Παιδείας νωρίτερα φέτος.
Κάθε ναός έχει τους πιστούς του
Διαφορετικοί ναοί τείνουν να προσελκύουν διαφορετικούς τύπους πιστών. Ο ναός Yonghe στο Πεκίνo λογου χάρη, γνωστός και ως ο ναός του Λάμα, που εξυπηρετεί την θιβετιανή βουδιστική πίστη, είναι ένας δημοφιλής τόπος για όσους αναζητούν καριέρα ή οικονομική επιτυχία.
Σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση επισκεπτών από οποιονδήποτε ναό στη χώρα τον Μάρτιο και τις αρχές Απριλίου κατέγραψε ποσοστό 530% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον Qunar.
Η Κίνα είναι επίσημα άθεο έθνος, αλλά αναγνωρίζει πέντε θρησκείες: Βουδισμό, Ταοϊσμό, Προτεσταντισμό, Καθολικισμό και Ισλάμ. Οι δύο πρώτες θρησκείες αποτελούν ουσιαστικό μέρος του κινεζικού πολιτισμού, με δεκάδες χιλιάδες ναούς και μοναστήρια σε όλη τη χώρα.
Οι επισκέψεις στους ναούς έχουν τετραπλασιαστεί φέτος σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από το Qunar και το Trip.com, έναν άλλο ταξιδιωτικό ιστότοπο. Περίπου οι μισοί από τους επισκέπτες είναι άτομα ηλικίας 20 και 30 ετών, σύμφωνα με τους ιστότοπους.
«Υπό πίεση για το σχολείο, τη δουλειά, το γάμο και τις σχέσεις, όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται στην παραδοσιακή κουλτούρα, όπως η προσευχή και οι ευλογίες του ναού, για να ανακουφίσουν το άγχος», δήλωσε ο Yang Yan, αναλυτής στην κινεζική χρηματιστηριακή εταιρεία Nanjing Securities.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επίσης τροφοδοτήσει την άνθηση στον τουρισμό των ναών, καθώς στους νέους αρέσει να μοιράζονται τις εμπειρίες τους στα κοινωνικά δίκτυα, πρόσθεσε. Το Emei και το Jiuhua είναι δύο από τα «τέσσερα ιερά βουνά του βουδισμού» της Κίνας, όπου βρίσκονται οι μεγαλύτεροι βουδιστικοί ναοί της χώρας και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.