Back to top

Κι όμως οι γείτονες Τούρκοι κλαίνε γιατί βουλιάζουν καθημερινά όλο και πιο πολύ και δεν έχει γυρισμό...

28/03/2018 - 00:02

Ο σκληρός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δηλώνει έτοιμος να χύσει αίμα Τούρκων, αλλά και αίμα άλλων λαών εφόσον χρειαστεί, εμφανίστηκε χθες με ένα διαφορετικό πρόσωπο.

Στη Σύνοδο της Βάρνας ένας μετριοπαθής Ερντογάν έκανε την εμφάνισή του και οι εμπρηστικές δηλώσεις έμειναν στο εσωτερικό της χώρας του.

Μάλιστα ζήτησε πολλές φορές επιπλέον χρήματα και τα 3 δισ. ευρώ από τους Ευρωπαίους για το προσφυγικό…

Ο Ερντογάν έχει ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν είναι άλλο από την Τουρκική οικονομία που… ζορίζεται με έναν πόλεμο να είναι σε εξέλιξη.

Το έλλειμμα αυξάνεται, το χρήμα στερεύει, ο πληθωρισμός καλπάζει και η τούρκικη λίρα είναι σε ελεύθερη πτώση. Αυτή είναι η τουρκική οικονομία που ταυτόχρονα επενδύσει στη βιομηχανία όπλων και ετοιμάζεται να φτιάξει αεροπλανοφόρο.

Πέρα από τις μεγαλόστομες δηλώσεις του Ερντογάν η οικονομία της Τουρκίας μιλάει από μόνη της.

Το 2017 εν μέσω αλματώδους ανάπτυξης το Δημόσιο έδωσε δάνεια με εγγυήσεις συνολικού ύψους 50 δισ. δολαρίων σε σχεδόν 300.000 επιχειρήσεις.

Παράλληλα, η βουτιά της λίρας, που είχε αρχίσει την προηγούμενη χρονιά, έδωσε ώθηση στις εξαγωγές, αλλά δημιούργησε ανησυχίες.

Το 2018 δείχνει δύσκολο.

Η ραγδαία υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος είναι γεγονός.

Η ισοτιμία της τούρκικης λίρας με το δολάριο για πρώτη φορά ξεπέρασε τις 4 λίρες για ένα δολάριο και έφτασε συγκεκριμένα στο 4,0361, κάνοντας ιστορικό αρνητικό ρεκόρ.

Παράλληλα, η απόδοση του δεκαετούς τουρκικού ομολόγου σκαρφάλωσε στο 12,73% προ ολίγων ημερών.

Σε πρόσφατη ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters αναφέρεται στο δύσκολο δρόμο που βρίσκεται η τουρκική οικονομία.

Γίνεται λόγος για τις ανισορροπίες στα θέματα του υψηλού πληθωρισμού και στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και ότι η τουρκική λίρα θα συνεχίσει να χάνει σε αξία έναντι των άλλων νομισμάτων.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε πριν λίγες μέρες σε «αρνητική», από «σταθερή», την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Τουρκίας, επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των θεσμών της, καταφέρνοντας νέο πλήγμα σε μια αναδυόμενη οικονομία η οποία δυσκολεύεται να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Άλλοτε μια από τις πλέον υποσχόμενες αναπτυσσόμενες οικονομίας, η Τουρκία έχει τρωθεί από τις εντεινόμενες ανησυχίες των επενδυτών εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας που ακολούθησε την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, της αμφισβήτησης της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

«Οι ενέργειες που αναλήφθηκαν για να μειωθεί η αντίσταση έναντι της κυβέρνησης από τον περασμένο Ιούλιο υπονόμευσαν το διοικητικό δυναμικό της χώρας και έπληξαν την εμπιστοσύνη του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Moody’s.

«Εν μέρει συνεπεία αυτού, η Τουρκία αντιμετώπισε περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξής της».

Ο οίκος επιβεβαίωσε εξάλλου ότι τοποθετεί στη βαθμίδα Ba1 –στο επίπεδο των «σκουπιδιών», κατά την ορολογία των αγορών– το αξιόχρεο των κρατικών αξιόγραφων της Τουρκίας.

Για την ώρα, η Τουρκία χρηματοδοτεί το μεγάλο της έλλειμμα, που τον Ιανουάριο ανερχόταν στο 6,1% του ΑΕΠ της, με βραχυπρόθεσμες εισροές κεφαλαίων, αλλά η δύσκολη σχέση της με την Τουρκία, η στρατιωτική της επέμβαση στη Συρία και η τεταμένη πολιτική κατάσταση στη χώρα αποτελούν σημαντικό ρίσκο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο: Κύμα προειδοποιήσεων προκαλεί φόβους για την ταχέως αναπτυσσόμενη τουρκική οικονομία.

«Όταν μιλάμε για το πόσες αυξήσεις (επιτοκίων) θα κάνει (η Fed), πόσο σύντομα θα σταματήσει η ΕΚΤ το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αυτή δεν είναι μια καλή στιγμή για μια αναδυόμενη οικονομία να έχει ένα μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και έναν υψηλό πληθωρισμό», σχολίασε ο Ινάν Ντεμίρ, αναλυτής αναδυόμενων αγορών της Nomura. «Θα μπορούσε να υπάρξει μεγάλο πρόβλημα αν επιδεινωθούν οι παγκόσμιες συνθήκες ρευστότητας, ή αν η Τουρκία δυσκολευτεί να προσελκύσει εξωτερική χρηματοδότηση λόγω των πολιτικών ή γεωπολιτικών κινδύνων».

Τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε ένα μπαράζ προειδοποιήσεων για το διευρυνόμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας και για τον επίμονα διψήφιο πληθωρισμό. Το ΔΝΤ προειδοποίησε πως η χώρα είναι ευάλωτη στις μεταβαλλόμενες παγκόσμιες συνθήκες.

Η Goldman Sachs μάλιστα ήταν ξεκάθαρη πως η Τουρκία δείχνει τα «κλασικά σημάδια μιας οικονομίας που υπερθερμαίνεται», προειδοποιώντας ότι για τη σταθεροποίηση χρειάζεται χαμηλότερη ανάπτυξη.