Οι οικονομικοί δείκτες ανακάμπτουν στις ανεπτυγμένες χώρες, τα ποσοστά της ανεργίας υποχωρούν θεαματικά, ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού παρήλθε, ενώ οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν εγκαταλείψει ήδη την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, καθώς οι τιμές καταναλωτή πλησιάζουν – και σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνούν – το «ιδανικό» για τους οικονομολόγους ποσοστό 2% (ώστε να λειτουργεί ως κίνητρο για οικονομική δραστηριότητα). Με τις εξελίξεις αυτές δεν συμβαδίζουν ωστόσο οι μισθοί των εργαζομένων. Πρόκειται για μια ανακολουθία με σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις, την οποία διαπιστώνει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ).
Ανάχωμα στην ανάπτυξη
Η ΔΟΕ διαπιστώνει μάλιστα ότι η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των μισθών είναι πιο απότομη στις μεγαλύτερες (όχι όμως και με τους πλουσιότερους κατοίκους) οικονομίες του πλανήτη, σε αυτές που συγκροτούν τον λεγόμενο «Ομιλο των 20». Στο G20 το ποσοστό υποχώρησε από 0,9% που ήταν το 2016 σε 0,4% το 2017.
Στη Δυτική Ευρώπη ειδικότερα, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 1,6% το 2015 και κατά 1,3% το 2016, ενώ την προηγούμενη χρονιά εμφάνισαν μηδενική αύξηση. Ενώ στη Γερμανία οι μισθοί αυξήθηκαν πέρυσι κατά 0,9% σε ετήσια βάση, στη Γαλλία αυξήθηκαν μόλις κατά 0,1%, ενώ στην Ιταλία και την Ισπανία μειώθηκαν κατά 1,2% και 1,8% αντίστοιχα. Στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες ο ρυθμός αύξησης των πραγματικών (αποπληθωρισμένων) μισθών υποχώρησε από 4,9% το 2016 σε 4,3% την περυσινή χρονιά.
«Η σταθεροποίηση των τιμών συνιστά ένα εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναζητήσουν, με την αρωγή των κοινωνικών εταίρων, τα μέσα με τα οποία θα εξασφαλίσουν μια αειφόρο μισθολογική ανάπτυξη, από άποψη και οικονομική και κοινωνική» σημειώνει στην έκθεσή της η διεθνής Οργάνωση, υπενθυμίζοντας ότι η αύξηση των μισθών πρέπει να συνδέεται με την αύξηση της παραγωγικότητας. Σημειωτέον ότι οι πραγματικοί μισθοί την τελευταία 20ετία έχουν τριπλασιαστεί στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ στις ανεπτυγμένες έχουν αυξηθεί μόλις κατά 9%. Τέλος, η ΔΟΕ διαπιστώνει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται με μισθούς κατά 20% χαμηλότερους συγκριτικά με εκείνους των ανδρών συναδέλφων τους.