Έτοιμη να ξεκινήσει την πρώτη της γεώτρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο είναι η Τουρκία. Οι τουρκικοί σχεδιασμοί αναμένονται να ξεκινήσουν να υλοποιούνται μέσα στο καλοκαίρι ενώ υπενθυμίζεται ότι οι φυσικοί πόροι στην ανατολική Μεσόγειο έχουν προκαλέσει τριβές τους τελευταίους μήνες μεταξύ της ελληνοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας.
Η Τουρκία είχε αγοράσει πρόσφατα το γεωτρύπανο «DeepSea Metro 2», έναντι 200 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο πλέον έχει μετονομάσει σε «Fatih» ή όπως μεταφράζεται στα ελληνικά «Κατακτητής». Πέραν του ονόματος το γεωτρύπανο πλέον άλλαξε και σημαία αφού φέρει την τουρκική αντί τη σημαία των νησιών Μάρσαλ που είχε μέχρι τώρα.
Τα δύο σενάρια «καθόδου»
Σύμφωνα με κυπριακές πηγές ένας πιθανός χρόνος για γεώτρηση είναι αρχές Ιουλίου, αμέσως μετά τις τουρκικές εκλογές. Θα γίνει, λένε οι πληροφορίες με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης κυπριακού αερίου στην Αίγυπτο. Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί στο τέλος Ιουνίου και η Άγκυρα ετοιμάζει αντίδραση, προτάσσοντας τον ισχυρισμό πως δεν μπορεί η Λευκωσία να αξιοποιεί το φυσικό αέριο χωρίς τους Τουρκοκύπριους.
Ένα δεύτερο σενάριο είναι η αποστολή του γεωτρύπανου να γίνει ταυτόχρονα με την κάθοδο του γεωτρύπανου της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil για να τρυπήσει στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.
Που θέλει να «τρυπήσει» η Άγκυρα
Αν και παραμένει άγνωστο και το πού θα προχωρήσει η Τουρκία τις έρευνες πληροφορίες από την Κύπρο λένε ότι εξετάζεται η περιοχή κοντά στον Απόστολο Ανδρέα, όπου βρίσκεται και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός. Το τουρκικό ερευνητικό έχει δεσμεύσει την περιοχή για έρευνες από την 9η Απριλίου μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Η δεύτερη περιοχή που εξετάζεται είναι δυτικά της Κύπρου, στην περιοχή του Ακάμα. Η επιλογή αυτής της περιοχής συνδέεται με προσπάθειες που καταβάλλει εδώ και χρόνια η Άγκυρα για επιβολή τετελεσμένων και γι’ αυτό κατέθεσε και εγγράφως τη θέση της σε Ηνωμένα Έθνη και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σημειώνεται συναφώς ότι η Τουρκία ισχυρίζεται σε διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ και Ε.Ε.) ότι έχει «νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στα δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32°16’18”E.».