Στην περιοχή της Νίγδης στην αρχαία κοιτίδα του χριστιανισμού την Καππαδοκία, και συγκεκριμένα στα αρχαία Τύανα, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα, τα ερείπια μιας οκταγωνικής εκκλησίας. Η χρονολόγησή της στον 4ο αιώνα μ.Χ. έγινε χάρη στα νομίσματα που εντοπίστηκαν.
Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη ξεκίνησαν το 2001 από μια ιταλική ομάδα. Πλέον επικεφαλής της ανασκαφής είναι ο δρ Οσμάν Ντογανάι, από το Πανεπιστήμιο του Άκσαραϊ.
Μιλώντας στο Anadolu ο αρχαιολόγος σημείωσε ότι τα νομίσματα βοήθησαν και στη χρονολόγηση των τειχών και των υδραγωγείων της πόλης. Ωστόσο, όπως τόνισε, το πιο σημαντικό εύρημα της φετινής ανασκαφικής περιόδου –που συνεχίζεται με μειωμένο προσωπικό λόγω της πανδημίας– είναι η εκκλησία, η μόνη αυτού του μεγέθους που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στην Καππαδοκία. Το δε οκταγωνικό της σχήμα είναι εξαιρετικά σπάνιο σε ολόκληρη την Ανατολία.
Τα αρχαία Τύανα της Καππαδοκίας
Τα Τύανα ήταν αρχαία πόλη στη μικρασιατική περιοχή της Καππαδοκίας, στην επαρχία Νίγδης της Κεντρικής Ανατολίας στην Τουρκία. Ο Ξενοφών την αναφέρει στο βιβλίο του Κύρου Ανάβασις με το όνομα Δάνα, ως μεγάλη και ευημερούσα πόλη.
Τα ερείπια των Τυάνων βρίσκονται στο Κεμερχισάρ. Νοτίως της Νίγδης υπάρχουν ερείπια ενός αρχαίου ρωμαϊκού υδραγωγείου και κοιμητήρια σε βράχους.
Η πόλη ήταν σε στρατηγική θέση, στο δρόμο προς τη Συρία μέσω των Θυρών της Κιλικίας, και θεωρείται τόπος γέννησης του Απολλωνίου του Τυανέως.