Ποταμοί και ρέματα, περίπου 20 υπολογίζονται συνολικά, στην Ιταλία υπερχείλισαν και τα όρμησαν στην κυριολεξία στις πεδιάδες της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια. Μία πλούσια περιφέρεια, 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων, που αποτελεί ουσιαστικά έναν «δεντρόκηπο» της χώρας.
Οι συνέπειες είναι ανυπολόγιστες και δεν μπορούν να μετρηθούν. Πάντως, έως τώρα φαίνεται πως υπάρχουν και 14 νεκροί, ενώ αρκετές και κοινότητες είναι πλημμυρισμένες, και καλλιέργειες κατεστραμμένες
Ενδείξεις ότι το μεσογειακό κλίμα μετατρέπεται σε «τροπικό».
Περίπου είκοσι ποταμοί και ρέματα υπερχείλισαν ορμώντας στις πεδιάδες της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, την οποία εκτιμούν ιδιαίτερα οι τουρίστες που επισκέπτονται ιστορικές πόλεις όπως η Πάρμα και η Ραβένα, τα κατάφυτα τοπία της, δοκιμάζουν τη γαστρονομία της, ή πάνε στις παραλίες της στην Αδριατική.
Τα ιταλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για 14 ανθρώπους ότι έχασαν τη ζωή τους, με τις ιταλικές αρχές, ωστόσο, να μην έχουν επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής.
Ολόκληρη η χώρα βιώνει έναν βροχερό και υγρό Μάιο, με την Εμίλια Ρομάνια να έχει υποστεί στη διάρκεια των τελευταίων ημερών απίστευτη κακοκαιρία: πελώριες αγροτικές εκμεταλλεύσεις πνίγηκαν, βυθίστηκαν κάτω από νερά και λάσπες, χωράφια με σιτηρά και οπωροκηπευτικά ρημάχτηκαν , βοσκότοποι χάθηκαν, χωριά σαρώθηκαν από χείμαρρους λάσπης, γέφυρες κατέρρευσαν, πάνω από 400 δρόμοι βούλιαξαν.
Σε πολλά, όπως είναι αναμενόμενο, δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμώνται οι ζημιές που έχουν προκληθούν — «Πέντε χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις βρέθηκαν κάτω από το νερό», συνοψίζουν τοπικοί φορείς.
Ένα υδάτινο τείχος
Ο δήμαρχος της Ραβένα, ο Μικέλε ντε Πασκάλε, δήλωσε χθες πως επιχωματώσεις και άλλα έργα που συγκρατούν τα νερά υπάρχει κίνδυνος να υποχωρήσουν ή να σπάσουν σε κάποιες κοινότητες - κάτι άκρως επικίνδυνο για τους κατοίκους.
Μάλιστα, στις περιοχές στις οποίες τα νερά έχουν υποχωρήσει οι κάτοικοι προσπαθούν να καθαρίσουν σπίτια και δρόμους που καλύφθηκαν από χείμαρρους λάσπης και γέμισαν συντρίμμια.
Σημαντικό, δε, είναι να αναφερθούν οι αναφορές το αρχών και των ειδικών για το ότι τέτοιου τύπου καταστροφές θα γίνουν ο κανόνας. «Τίποτα δεν θα είναι όπως πριν, διότι η μετατροπή του κλίματος σε τροπικό, που ήδη φάνηκε στην Αφρική, πλήττει και την Ιταλία», προειδοποίησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νέλο Μουζουμέτσι.
Το οξύμωρο, βέβαια, είναι ότι ο κατακλυσμός του Μαΐου έπληξε μια χώρα που αντιμετώπιζε χρόνια ξηρασία. Ενώ, σύμφωνα με επιστήμονες, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή αυξάνει την ένταση και τη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως τα κύματα ακραίας ζέστης, οι ξηρασίες, οι δασικές πυρκαγιές, οι ακραίες βροχοπτώσεις.
Οι πλημμύρες προκάλεσαν την ακύρωση του Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 στην Εμίλια Ρομάνια, που προβλεπόταν να διεξαχθεί στην Ίμολα την Κυριακή.