Η πιο πολύνεκρη επίθεση στο Ισραήλ από το 1948 διέλυσε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, πυροδότησε πόλεμο με τη Χαμάς και αύξησε τις εντάσεις σε ολόκληρη την περιοχή. Οι πολίτες κάνουν πλέον ουρές για να αγοράσουν πυροβόλα όπλα. Σε ένα προάστιο της ισραηλινής πόλης Κεφάρ Σάβα, πυροβολισμοί ακούγονται διαρκώς από εξάσκηση πυροβόλων όπλων σε ένα κοντινό πεδίο βολής. Και στην πόλη Χολόν, οι Ισραηλινοί κάνουν ουρά για να αγοράσουν όπλα. Οι πωλήσεις πυροβόλων όπλων έχουν αυξηθεί μεταξύ των Εβραίων από τις 7 Οκτωβρίου, όταν οι άμαχοι αναγκάστηκαν να πολεμήσουν τους παλαιστίνιους μαχητές της Χαμάς περιμένοντας να απαντήσει ο στρατός σε μια διασυνοριακή επιδρομή που στοίχισε τη ζωή σε 1.400 Ισραηλινούς, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Η πιο πολύνεκρη επίθεση στη χώρα από το 1948 διέλυσε το αίσθημα ασφάλειας των Ισραηλινών και πυροδότησε έναν αιματηρό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που έχει αυξήσει τις εντάσεις σε ολόκληρη την περιοχή. Στο κατάστημα όπλων στο Χολόν, μια ομάδα παρακολουθεί βίντεο ασφαλείας, ενώ ένας υπάλληλος δεν προλαβαίνει να πουλάει τα νέα πιστόλια Smith & Wesson, έχοντας ξεμείνει από το διαχρονικά «αγαπημένο»- το Glock 9 χιλιοστών με το παρατσούκλι «Masada» από ένα φρούριο όπου μια Ρωμαϊκή Λεγεώνα συνέτριψε μια εβραϊκή αντίσταση που πολέμησε μέχρι θανάτου το 73 μ.Χ.
Από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, κατά τις οποίες περισσότεροι από 200 άνθρωποι συνελήφθησαν επίσης όμηροι από τη Χαμάς, οι Ισραηλινοί έχουν υποβάλει αίτηση για τόσες πολλές άδειες πυροβόλων όπλων που το Υπουργείο Ασφαλείας Εθνών έχει προσθέσει δεκάδες υπαλλήλους για να τις εγκρίνει. Σχεδόν 10.000 νέες αιτήσεις υποβλήθηκαν μόνο την πρώτη εβδομάδα, ανέφερε η Jerusalem Post.
Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ μπεν-Γκβιρ υποσχέθηκε να μοιράσει 10.000 δωρεάν όπλα - 4.000 από αυτά τουφέκια - σε εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και έχει χαλαρώσει τους κανόνες για τις άδειες, ώστε 400.000 νέοι άνθρωποι να πληρούν τις προϋποθέσεις οπλοκατοχής. Οι ενήλικες άμαχοι κάτοικοι της πόλης Σντερότ, η οποία δέχθηκε επίθεση από τη Χαμάς και έκτοτε έχει εκκενωθεί, θα πληρούν τις προϋποθέσεις αυτόματα για να αγοράσουν όπλο, πρόσθεσε. Οι πωλήσεις πυροβόλων όπλων στο Ισραήλ ήταν πολύ περιορισμένες εδώ και δεκαετίες και είχαν μειωθεί από 185.000 το 2009 σε λιγότερο από 150.000 το 2021. Ο Μπεν-Γκβίρ οπλοφορεί και ο ίδιος και κάποτε βιντεοσκοπήθηκε να το κραδαίνει σε έναν Παλαιστίνιο που του φώναζε Το γραφείο του την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσε μια φωτογραφία του υπουργού, να χαμογελάει μπροστά σε ένα ράφι με τουφέκια.
Οι Παλαιστίνιοι -τόσο εκείνοι που ζουν εντός των συνόρων του Ισραήλ του 1948 όσο και εκείνοι στη Δυτική Όχθη- φοβούνται ότι αυτά τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν εναντίον τους, δεδομένου του θυμού και του φόβουτων Ισραηλινών από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Στη Δυτική Όχθη, ορισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν ήδη δεχθεί πυρά από εποίκους μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 91 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν εκεί, εκ των οποίων έξι την Κυριακή, σε ένα συνδυασμό συγκορύσεων με τα ισραηλινά στρατεύματα, επιδρομές συλλήψεων και επιθέσεις εποίκων, δήλωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Αυτό έγινε καθώς το Ισραήλ βομβάρδισε τη λωρίδα της Γάζας ως αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς, σκοτώνοντας περισσότερους από 4.700 ανθρώπους, σύμφωνα με Παλαιστίνιους υγειονομικούς αξιωματούχους.
«Αν προσπαθήσω να αγοράσω όπλο, δεν θα πάρω ποτέ άδεια», είπε ο Aχμέντ, ένας 48χρονος κουρέας στη Γιάφα. «Αλλά αν [ένας Εβραίος Ισραηλινός] θελήσει ένα, θα του το δώσουν δωρεάν».
Οι πωλήσεις πυροβόλων όπλων στο Ισραήλ ήταν πολύ περιορισμένες εδώ και δεκαετίες και μειώθηκαν από 185.000 το 2009 σε λιγότερες από 150.000 το 2021. Ταυτόχρονα, ανθεί η μαύρη αγορά όπλων που εκλάπησαν από τον στρατό, με αυξημένες πωλήσεις τόσο σε Παλαιστίνιους όσο και σε Εβραίους Ισραηλινούς δεν μπορούν να αγοράσουν νόμιμα όπλα.
Μετά από έναν πόλεμο 11 ημερών με τη Χαμάς το 2021 - που συνοδεύτηκε από εκτεταμένη κοινοτική βία μεταξύ Παλαιστινίων με ισραηλινή υπηκοότητα και Εβραίων που ζούσαν σε μικτές πόλεις - χορηγήθηκαν περίπου 20.000 άδειες οπλοκατοχής, σχεδόν διπλάσιες από ό,τι το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας.
Ωστόσο, οι διαχειριστές τριών καταστημάτων όπλων στο Ισραήλ είπαν ότι η τελευταία αύξηση πωλήσεων ήταν άνευ προηγουμένου. Οι ουρές είναι τόσο μεγάλες που τα καταστήματα έχουν μείνει ανοιχτά για επιπλέον ώρες, και σε μια περίπτωση, άνοιξαν το εβραϊκό Σάββατο.
Στο κατάστημα όπλων στο Χολόν, ο 75χρονος Ντοβ Κράουζερ είχε φέρει το τρίτο του όπλο για σέρβις και έχει εφοδιαστεί με πυρομαχικά. Το λαδωμένο και γυαλιστερό του Smith & Wesson σε μια κρυφή θήκη μέσης, είπε ότι είχε άδεια για 50 χρόνια, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε μπει ποτέ στον κόπο να κουβαλήσει το όπλο του ή ότι έπρεπε να το χρησιμοποιήσει. «Είδατε τι συνέβη εδώ στο Ισραήλ», είπε. «Το θέλω μόνο για ασφάλεια, για κάθε περίπτωση, για να είμαι ασφαλής».
Ο ίδιος είπε ότι ζούσε στο Petah Tikva, ένα μικρό βιομηχανικό προάστιο του Τελ Αβίβ που απέχει πολύ από τα σύνορα με τη Γάζα. Είπε ότι ήλπιζε ότι δεν θα χρειαζόταν ποτέ να χρησιμοποιήσει το όπλο του, αλλά για λόγους ασφάλειας είχε αγοράσει ένα και για τη γυναίκα του.
Ο Nικολας Λίβικ 41 ετών, είπε ότι δεν είχε ποτέ όπλο από τότε που έφυγε από τον στρατό - έχοντας εργαστεί για τον στρατό στη Γάζα μεταξύ 2000 και 2003 - αλλά είχε κάνει αίτηση για νέα άδεια και έμεινε δύο ώρες στην ουρά για να αγοράσει το δικό του όπλο. Το σπίτι του στο Rishon Lezion είναι επίσης μακριά από τα σύνορα, αλλά κοντά στο Ramle και το Lod. «Αυτές είναι ισραηλινές πόλεις, αλλά πολλοί Άραβες ζουν εκεί», είπε. Το 2021, θυμάται τις ταραχές κατά τις οποίες κάηκαν αυτοκίνητα και αντάλλαξαν πυρά μεταξύ κατοίκων.
Ο Λίβικ είχε σκεφτεί να αγοράσει ένα όπλο μετά από εκείνη την αναταραχή, αλλά τώρα, είπε, «Συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να περιμένω άλλο».
Financial Times