Ο αριθμός των αγνοουμένων δεν είναι ακόμη δυνατόν να προσδιοριστεί καθώς τα συνεργεία στη Βαλένθια συνεχίζουν να απεγκλωβίζουν πολίτες, με την βοήθεια ειδικών σκύλων αλλά και του Στρατού. Τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών που σάρωσαν την Τρίτη την ανατολική Ισπανία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των τοπικών αρχών. Ο υπουργός Εδαφικής Πολιτικής Άνχελ Βίκτορ Τόρες είπε το βράδυ της Τετάρτης στην κρατική τηλεόραση TVE ότι 92 θάνατοι καταγράφηκαν μόνο στη Βαλένθια, η οποία είναι η περιοχή που υπέστη το χειρότερο πλήγμα. Δύο θάνατοι αναφέρθηκαν στη γειτονική Καστίγια-Λα Μάντσα και ένας στην Ανδαλουσία. Πρόκειται για τις φονικότερες πλημμύρες που έχουν πλήξει τη χώρα της Ιβηρικής εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, προκαλώντας χάος σε αρκετές κοινότητες.
Παράλληλα, ο Άνχελ Βίκτορ Τόρες, ανακοίνωσε τριήμερο πένθος και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα κηρύξει την περιοχή ως «ιδιαίτερα πληγείσα» από το κύμα κακοκαιρίας και υποσχέθηκε να παράσχει «κάθε βοήθεια» από το κράτος και τα ευρωπαϊκά ταμεία. Κάτι το οποίο φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την δέσμευση των Βρυξελλών ότι θα βοηθήσει την Ισπανία με όποιον τρόπο μπορεί. Το τριήμερο πένθος θα ξεκινήσει σήμερα Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Άνχελ Βίκτορ Τόρες, υπουργός Εδαφικής Πολιτικής, ο οποίος πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα μεταβεί στο σημείο τις επόμενες ώρες. Όπως αναφέρουν ισπανικά μέσα ενημέρωσης, δεκάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα στη Βαλένθια πάνω σε φορτηγά ή αυτοκίνητα, στις στέγες καταστημάτων ή βενζινάδικων ή παγιδευμένοι στα οχήματά τους σε μποτιλιαρισμένους δρόμους μέχρι να διασωθούν.Οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν διακοπές ρεύματος που επηρέασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, κλείσιμο δρόμων και αναστολή της σιδηροδρομικής υπηρεσίας υψηλής ταχύτητας μεταξύ Μαδρίτης και Βαλένθια.
Η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Ισπανίας
Ο υπουργός Εδαφικών Πολιτικών, Ángel Víctor Torres, ανακοίνωσε τριήμερο πένθος και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα κηρύξει την περιοχή ως «ιδιαίτερα πληγείσα» από το κύμα κακοκαιρίας και υποσχέθηκε να παράσχει «κάθε βοήθεια» από το κράτος και τα ευρωπαϊκά ταμεία. Κάτι το οποίο φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την δέσμευση των Βρυξελλών ότι θα βοηθήσει την Ισπανία με όποιον τρόπο μπορεί. Ήδη στελέχη του ασφαλιστικού τομέα στην ιβηρική χώρα μιλούν για την μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της Ισπανίας.«Οι απώλειες θα φτάσουν σε επίπεδα που δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ», εξηγεί ένας διευθυντής που ειδικεύεται στις αποζημιώσεις.
Αποκαλυπτικές εικόνες περιγράφουν οι Έλληνες της περιοχής
Ο Δημήτρης Βαμβακάς είναι μέλος της ελληνικής κοινότητας και μίλησε νωρίτερα στο Newsbomb.gr: «Έγινε πραγματικά μεγάλος χαμός, η μεγάλη βροχόπτωση που ξεκίνησε τα ξημερώματα τώρα έχει εξασθενήσει. Αλλά η νότια πλευρά της πόλης έχει πραγματικά καταστραφεί. Αυτή τη στιγμή η βροχή έχει σταματήσει αλλά οι πληγείσες περιοχές δεν έχουν ρεύμα, καθόλου επικοινωνία είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω ίντερνετ και πάρα πολλά προβλήματα στην υδροδότηση».
Ο Έλληνας κάτοικος που ζει περίπου τρία χιλιόμετρα μακριά από τη νότια πλευρά της πόλης του 1,5 εκατ. που ζει τραγικές στιγμές μίλησε για βιβλική καταστροφή: «Οι νεκροί είναι πλέον δεκάδες και το νούμερο αλλάζει συνεχώς, όσο για τους αγνοουμένους δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια καθώς, όπως σας είπα, επιχειρούν οι αρχές εκεί. Προσπαθούν να ανοίξουν δρόμους και να πλησιάσουν ενώ η νύχτα και η διακοπής ρεύματος δεν βοηθά στην προσέγγιση και τον απολογισμό. Δυστυχώς τα πράγματα είναι πάρα πολύ τραγικά εδώ πέρα. Το κυριότερο είναι ότι έχουν χαθεί τόσοι άνθρωποι και αγνοούνται επίσημα 100 άτομα και δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πόσοι ακόμα αφού είναι πάρα πολύς κόσμος εγκλωβισμένος. Έχουν κοπεί οι επικοινωνίες. Και το μεσημέρι ήρθε και μια ειδοποίηση ότι κόβουν και το νερό γιατί έχει μολυνθεί το δίκτυο και σε κάποιες περιοχές αρχίζουν και το κόβουν».
Ψυχρό σταγονίδιο: Τι είναι το σπάνιο φαινόμενο
Στο έλεος της θεομηνίας που έπληξε την Ιβηρική Χερσόνησο βρέθηκε η Βαλένθια από τα ξημερώματα της Τετάρτης. Οι καταστροφές στην πόλη είναι αποτέλεσμα ακραίων καιρικών φαινομένων και κλιματικών αλλαγών, υπενθυμίζουν τη δύναμη της φύσης και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Μέσα σε αυτά εμφανίστηκε το «ψυχρό σταγονίδιο», το οποίο έφερε τον όλεθρο. Το ψυχρό σταγονίδιο είναι ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που συμβαίνει όταν μια μάζα ψυχρού αέρα εγκλωβίζεται σε μία πιο θερμή περιοχή της ατμόσφαιρας. Αυτό συνήθως παρατηρείται σε επίπεδα που είναι υψηλότερα από την επιφάνεια της γης και μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα όπως η ανάπτυξη νεφών και καταιγίδων.
Χαρακτηριστικά του ψυχρού σταγονιδίου:
-
Σχηματισμός: Συνήθως δημιουργείται όταν μια ψυχρή ατμοσφαιρική μάζα κινείται σε θερμότερο και πιο υγρό αέρα, με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να διαφέρουν σημαντικά.
-
Νεφώσεις: Ο ψυχρός αέρας μπορεί να προκαλέσει την αναγωγή του θερμού αέρα, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό νεφών. Αυτά τα νέφη μπορεί να είναι συμπαγή και να περιέχουν μεγάλες ποσότητες υγρασίας.
-
Καταιγίδες: Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν η θερμοκρασία του ψυχρού σταγονιδίου είναι αρκετά χαμηλή, μπορεί να προκαλέσει έντονες καταιγίδες, με κεραυνούς και ισχυρούς ανέμους.
-
Σημαντικότητα: Το ψυχρό σταγονίδιο έχει σημασία για την κατανόηση των καιρικών φαινομένων, καθώς επηρεάζει τη σταθερότητα της ατμόσφαιρας και τη δημιουργία καταιγίδων.
Αυτό το φαινόμενο παίζει ρόλο στη διαμόρφωση του καιρού σε πολλές περιοχές, και η παρακολούθηση του είναι σημαντική για την πρόγνωση και την κατανόηση των καιρικών συνθηκών.