Back to top

Ισχυρός σεισμός 5,7 ρίχτερ έγινε στην Κωνσταντινούπολη-Tί λένε οι σεισμολόγοι για την Ελλάδα

26/09/2019 - 14:16

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 2 το μεσημερί στην Κωνσταντινούπολη.

Το επίκεντρο ήταν στην περιοχή Silivri και είχε εστιακό βάθος 12 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό.

Ο κόσμος στους δρόμους μετά τον ισχυρό σεισμό:

Χωρίς τηλέφωνα η Κωνσταντινούπολη - Πανικός στους δρόμους - Ο σεισμός είχε διάρκεια 10-15 δευτερόλεπτα

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν λειτουργούν τα τηλέφωνα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ επικράτησε πανικός στις γειτονιές καθώς ο σεισμός είχε διάρκεια 10-15 δευτερόλεπτα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες, ωστόσο ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί λόγω της μεγάλης έντασης και διάρκειας του σεισμού.

Κατέρρευσαν μιναρές σε τζαμί

tz1

Η περιοχή έχει επανειλημμένως χτυπηθεί από τον Εγκέλαδο με τους εμπειρογνώμονες να προειδοποιούν τους πολίτες ότι πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση υπό το φόβο ενός νέου μεγάλου σεισμού.

Ο σεισμός των 5,7 ρίχτερ που προκάλεσε πανικό στους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, και οι αμέτρητοι μετασεισμοί πάνω από 3 και 4 ρίχτερ έχουν καταγραφεί και σε εικόνα. ΌΠως αυτή από ένα πολυόροφο κτίριο στην Κωνσταντινούπολη που σείεται την ώρα του μεγάλου σεισμού.

Ακόμη δεν είναι σαφές αν ο σεισμός που συγκλόνισε το μεσημέρι της Πέμπτης (26.09.2019) την Κωνσταντινούπολη ήταν ο κύριος σεισμός. Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, πάντως, εμφανίζεται καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα.
Ο μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησε μνήμες από το ’99. Και τότε, ο σεισμός ήταν στη θάλασσα του Μαρμαρά και μάλιστα, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, είχε ενεργοποιήσει το ρήγμα της Πάρνηθας.

Τώρα, τα πράγματα φαίνεται πως είναι διαφορετικά όπως εξηγεί ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Η περιοχή έχει πολλά ενεργά ρήγματα, παρακλάδια του μεγάλου ρήγματος της βόρειας Ανατολίας. Πιθανότατα ένα από αυτά τα ρήγματα ενεργοποιήθηκε και τώρα. Τα παρακλάδια αυτά συνεχίζονται και μέσα στο βόρειο Αιγαίο, στον ελλαδικό χώρο», τόνισε.

Έσπευσε να καθησυχάσει τους πάντως, όμως, λέγοντας πως το μέγεθος του σημερινού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη «δεν είναι τέτοιο που θα προκαλούσε ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων προκαλώντας ντόμινο. Ντόμινο είχε προκαλέσει ο σεισμός στη θάλασσα του Μαρμαρά τον Αύγουστο του 1999 ο οποίος είχε μέγεθος 7,5 Ρίχτερ. Πιστεύουμε ότι εκείνος ο σεισμός είχε ενεργοποιήσει το ρήγμα της Πάρνηθας. Δεν νομίζω ότι μπορεί να μας επηρεάσει».

Σύμφωνα με τον γνωστό σεισμολόγο «η περιοχή έχει συχνή και έντονη δραστηριότητα. Χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή σεισμικότητα με μεγάλα μεγέθη σεισμών. Δεν μας εκπλήττει ένας σεισμός της τάξης των 5,7 Ρίχτερ στην συγκεκριμένη περιοχή. Σε περίπου τρεις ημέρες θα γνωρίζουμε και αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό, αν και είναι πιθανό να μην είμαστε απολύτως βέβαιοι».