Back to top

Ιράν: Η Τεχεράνη ενεργοποίησε εξοπλισμό εμπλουτισμού ουρανίου

10/04/2021 - 15:56

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί επέβλεψε σήμερα την ενεργοποίηση φυγοκεντρωτών στο υπόγειο πυρηνικό εργοστάσιο Νατάνζ, εν μέσω διεθνών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας στη Βιέννη.Μέσω βίντεο που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση του Ιράν, ο Ροχανί διέταξε την εισροή ουρανίου σε μορφή αερίου σε 164 φυγοκεντρωτές IR-6 και σε 30 φυγοκεντρωτές IR-5, αλλά και για τη διεξαγωγή μηχανολογικών δοκιμών σε άλλο εξοπλισμό (IR-9, IR-1) πιθανώς, μία νέα παραβίαση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας.

«Για μία ακόμη φορά, τονίζω ότι όλες οι πυρηνικές δραστηριότητες μας, είναι ειρηνικές και για μη στρατιωτικούς σκοπούς» ανέφερε στις τηλεοπτικές δηλώσεις του ο Ροχανί.

«Συνεχίζουμε να τηρούμε τη δέσμευσή μας στο πλαίσιο της συμφωνίας μη εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων (NPT), αλλά και απέναντι στην παγκόσμια κοινότητα για τη μη στρατιωτική απόκλισή μας από το πυρηνικό μας πρόγραμμα» επισήμανε.

Το Ιράν έχει παραβιάσει αρκετούς περιορισμούς που του επιβλήθηκαν από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αντιδρώντας στην αποχώρηση των ΗΠΑ από το πλαίσιο της συμφωνίας το 2018.

Στις τωρινές συνομιλίες στη Βιέννη, που άρχισαν την Τρίτη, 6 Απριλίου, κορυφαίοι διπλωμάτες από τους εταίρους της Συμφωνίας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, την Γερμανία και το Ιράν) προσπαθούν να μεσολαβήσουν μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, για την αναβίωση της Συμφωνίας, η οποία έχει καταγγελθεί μονομερώς από την Ουάσινγκτον.

Υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από την πυρηνική συμφωνία της Βιέννης τον Μάιο του 2018 και επέβαλαν νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη, η οποία ήλπιζε να βελτιώσει τις οικονομικές σχέσεις με τη Δύση, αλλά στη συνέχεια αύξησε μαζικά το πυρηνικό πρόγραμμα της, και υπόσχεται να επιστρέψει στις υποχρεώσεις που υπέχει από τη Συμφωνία, εάν υπάρξει άρση όλων των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θέλει να αναβιώσει τη συμφωνία, έχει ωστόσο διαμηνύσει ότι αυτό απαιτεί διαπραγματεύσεις, με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να δηλώνει ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών της Βιέννης θα είναι «τα μέτρα που θα χρειαστεί να λάβει το Ιράν για να επιστρέψει στη συμμόρφωση με την πυρηνική συμφωνία».