Το Ιράν αποθηκεύει στρατιωτικό εξοπλισμό σε υπόγειες σήραγγες έτοιμο για εκτόξευση, δηλώνει ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, Amir Ali Hajizadeh.
« Σκάβουμε πολύπλοκες σήραγγες βαθιά κάτω από το έδαφος και τα βουνά για να αποθηκεύσουμε πυρομαχικά, πυραύλους, εξοπλισμό, ακόμη και για την προστασία του προσωπικού μας», ανέφερε ο Amir Hajizadeh.
Είπε ότι η ιδέα της «υπόγειας πόλης των πυραύλων» ξεκίνησε το 1984, όταν και κατασκευάστηκε η πρώτη σήραγγα. Από τότε, η κατασκευή των σηράγγων βρίσκεται σε εξέλιξη «όλο το εικοσιτετράωρο».
«Είμαστε η κορυφαία πυραυλική δύναμη στην περιοχή σήμερα και μεταξύ των επτά ή οκτώ ηγετικών χωρών [στη βιομηχανία πυραύλων] τον κόσμο, δεν φοβόμαστε τίποτα και είμαστε πάντα έτοιμοι» ισχυρίστηκε.
Ο Hajizadeh, ο οποίος είναι ένας από τους οκτώ διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης ισχυρίζεται πως το Ιράν έχει σημειώσει «τεράστια πρόοδο και στον τομέα των αεροσκαφών», δηλώνοντας: «Είμαστε μεταξύ των πέντε κορυφαίων χωρών στον τομέα των drones».
ΙράνΗ πυρηνική συμφωνία
Πάνω από μια δεκαετία είχαν διαρκέσει οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν για να επιτευχθεί τελικά το 2015 η συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2016 με την υπογραφή της Τεχεράνης από τη μία πλευρά και των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της ΕΕ, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας από την άλλη με την υποστήριξη και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Αλλά για τον Ντόναλντ Τραμπ η συμφωνία ήταν κακή εξ’ αρχής μολονότι όλοι οι συμμετέχοντες επιβεβαιώνουν ότι αποδίδει καρπούς. Ακόμη κι ο ίδιος ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είχε επανειλημμένα διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να προσάψει κανείς παραβίαση της συμφωνίας στο Ιράν. Είχε όμως, δεσμευτεί προεκλογικά ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν και με το που έγινε πρόεδρος ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση.
Ο Τραμπ, όμως, θεωρεί το Ιράν αναξιόπιστο παρουσιάζοντας αποδείξεις ενός μυστικού πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, που ακόμη και το Ισραήλ, που είχε προ μηνών δώσει στη δημοσιότητα σχετικά απόρρητα έγγραφα, παραδέχθηκε ότι αφορούσαν σε ένα χρονικό διάστημα πολύ πριν το 2016, που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία.
Από την άλλη το Ιράν ισχυρίζεται πως η πυρηνική συμφωνία δεν είναι διαπραγματεύσιμη, αποτελεί μοχλό πίεσης και επιβάλει την ειρήνη και όπως διατυμπανίζει η Τεχεράνη, «δεν θα επιτρέψουμε να αποδυναμωθεί η αμυντική ικανότητα της χώρας μας».