Η Τουρκία τολμάει να κάνει αυτό που δεν έκανε η Ελλάδα το 2015 όταν και υπέκυψε στις ορέξεις των δανειστών και μεταφέρει τα αποθεματικά της στα κρατικά ταμεία.
Η κίνηση είναι εκτάκτου ανάγκης αλλά πολλοί ξεχνούν ότι υπάρχει το Κατάρ από πίσω για να προσφέρει χρήμα στην Άγκυρα. Χώρια ότι στην Τουρκία είναι αποφασισμένοι να διακόψουν οποιαδήποτε σχέση με το δολάριο στα επόμενα 10 χρόνια και σε αυτό θα βοηθήσουν Ρωσία και Κίνα.
To ενδεχόμενο να μεταβιβάσει 40 δισ. λίρες(6,6 δισ. δολάρια) από τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας στα ταμεία του κράτους εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας, με την Άγκυρα να επιδιώκει με διάφορα τεχνάσματα να μειώσει τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού.
Το έλλειμμα στον τουρκικό προϋπολογισμό είναι μεγαλύτερο από ό,τι αναμενόταν, αναφέρουν πηγές σε αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, που επέλεξαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Γι' αυτό το λόγο, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών εργάζεται σε προσχέδιο νόμου, ο οποίος θα επιτρέπει στην Άγκυρα να μεταβιβάσει μέρος των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας στα κρατικά ταμεία. Σύμφωνα με το Reuters, δεν είναι σαφές εάν ή πότε το νομοσχέδιο θα φθάσει στη Βουλή, αν και μία από τις πηγές εκτιμά ότι θα γίνει «πολύ σύντομα».
Πέραν των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διαθέτει και τα λεγόμενα «νόμιμα αποθέματα», τα οποία χρησιμοποιούνται σε έκτακτες περιστάσεις. Στα τέλη του 2018, τα νόμιμα αποθέματα ανέρχονταν στα 27,6 δισ. λίρες, σύμφωνα με τα στοιχεία ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας.
Όπως ανέφερε δεύτερη πηγή, τα νομικά αποθέματα της περσινής χρονιάς, σε συνδυασμό με τα φετινά ανέρχονται σε 40 δισ. λίρες. «Η μεταβίβαση του συγκεκριμένου ποσού στα ταμεία της κεντρικής κυβέρνησης θεωρείται κατάλληλη κίνηση. Πρόκειται για ένα βήμα που αποσκοπεί στη βελτίωση και ενίσχυση του προϋπολογισμού», ανέφερε στο Reuters η πηγή.
Είναι η δεύτερη φορά που το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να βάλει χέρι στα αποθέματα. Τον Ιανουάριο, η κεντρική τράπεζα υποχρεώθηκε να μεταβιβάσει κέρδη 37 δισ. λιρών στο υπουργείο Οικονομικών τρεις μήνες νωρίτερα της προγραμματισμένης προθεσμίας.
Ο προϋπολογισμός της Τουρκίας εμφάνισε έλλειμμα 36,2 δισ. λιρών στο πρώτο τρίμηνο, ενώ έως τα τέλη του έτους προβλέπεται να φουσκώσει στα 80,6 δισ. λίρες, εν μέσω οικονομικής ύφεσης και των πιέσεων που ασκούνται στη λίρα.