Η Ρωσία ετοιμάζεται να αποκοπεί προσωρινά από το παγκόσμιο διαδίκτυο, στο πλαίσιο δοκιμής της άμυνας της χώρας έναντι κυβερνοεπίθεσης. Το τεστ αναμένεται να συμβεί πριν από την 1η Απριλίου, αλλά δεν έχει ακόμη δοθεί ακριβής ημερομηνία. Ήδη προωθήθηκε στη ρωσική Βουλή ένα προσχέδιο νόμου που προωθεί τις αναγκαίες τεχνολογικές αλλαγές ώστε η Ρωσία να μπορεί να λειτουργήσει τελείως ανεξάρτητα το διαδίκτυό της από τις παγκόσμιες διαδικτυακές υποδομές, σύμφωνα με το BBC.
Ο νόμος «Εθνικό πρόγραμμα ψηφιακής οικονομίας», μεταξύ άλλων, ζητά από τους εγχώριους παρόχους πρόσβασης στο ίντερνετ να διασφαλίσουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν αποκομμένα, σε περίπτωση έξωθεν κυβερνοεπίθεσης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα δεδομένα που κυκλοφορούν στο ρωσικό διαδίκτυο θα παραμένουν αποκλειστικά εντός της χώρας, αντί να δρομολογούνται μέσω ξένων διαδικτυακών κόμβων και δικτύων. Οι ρωσικοί πάροχοι συναινούν σε γενικές γραμμές, αν και έχουν διαφωνίες για το πώς θα πρέπει να υλοποιηθεί το σχέδιο φοβούμενοι ότι το τεστ μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στην κίνηση δεδομένων στο ρωσικό διαδίκτυο. Πάντως η ρωσική κυβέρνηση θα τους βοηθήσει οικονομικά προκειμένου να επιφέρουν τις αλλαγές στις δικτυακές και άλλες τεχνικές υποδομές τους.
Η Ρωσία θα πρέπει, επίσης, να δημιουργήσει το δικό της σύστημα ονοματοδοσίας για τα δίκτυα υπολογιστών που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο IP (Domain Name System ή DNS). Το ΝΑΤΟ και ορισμένες χώρες έχουν κατά καιρούς απειλήσει ότι θα προωθήσουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας σε αντίποινα για τις κυβερνοεπιθέσεις και τις άλλες online παρεμβάσεις που η χώρα κατηγορείται ότι κάνει (η ίδια το αρνείται).
Η ανύψωση εθνικών φραγμών στο παγκόσμιο ίντερνετ μπορεί να έχει διπλή λειτουργία: αφενός να εμποδίσει την κακόβουλη και ανεπιθύμητη μαζική διείσδυση στο εσωτερικό της χώρας σε περίπτωση κρίσης, αφετέρου να ελέγξει σε ποιες online πληροφορίες από άλλες χώρες μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πολίτες της ίδιας της χώρας. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πιθανό ότι η ρωσική κυβέρνηση, πέρα από την κυβερνοάμυνα, έχει ως απώτερο στόχο να δημιουργήσει ένα σύστημα ευρείας online λογοκρισίας, αντίστοιχο με αυτό που έχει ήδη στήσει η Κίνα.
Οι Κινέζοι χρήστες δεν μπορούν να συνδεθούν με ιστοσελίδες τις οποίες η κινεζική κυβέρνηση θεωρεί επικίνδυνες, ανατρεπτικές ή αντικοινωνικές.
Πέρα από τη σκόπιμη αποκοπή, κάποια χώρα είναι δυνατό να αποκοπεί από το παγκόσμιο διαδίκτυο και χωρίς τη βούλησή της. Αυτό συνέβη π.χ. στη Μαυριτανία για δύο μέρες το 2018, όταν κόπηκε –πιθανώς από αλιευτική τράτα– το υποθαλάσσιο καλώδιο που τη συνέδεε με το διεθνές ίντερνετ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ