Το περιστατικό της αναχαίτισης του ρωσικού αεροσκάφους συμβαίνει ενώ η Ιαπωνία προωθεί με γοργούς ρυθμούς τους αμυντικούς σχεδιασμούς της στην περιοχή και αυξάνει σημαντικά τον αμυντικό της προϋπολογισμό.
Κατασκευασμένο από την Sukhoi, το Su-24 εισήχθη για πρώτη φορά στη Σοβιετική Ένωση το 1974. Πρόκειται για ένα αεροσκάφος που μπορεί να προσεγγίσει ταχύτητες επιπέδου 1.6 Mach και είναι ικανό να μεταφέρει πυρηνικά όπλα, αν και τα αεροπλάνα του τύπου χρησιμοποιούνται σε ποικιλία ρόλων μάχης και αναγνώρισης.
Το Su-24 βρισκόταν σε αεροπορική περιπολία πάνω από διεθνή ύδατα όταν συνέβη το περιστατικό. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα που η ιαπωνική αεροπορία αναχαίτισε ξένα μαχητικά. Εν τω μεταξύ, το Τόκιο έχει επικεντρωθεί στη μαζική επέκταση του αεροπορικού στόλου της χώρας.
Εντούτοις, παρά την ουδετερότητα που πηγάζει από τη συνταγματική τάξη της Ιαπωνίας, ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε προχώρησε πρόσφατα σε σημαντική επέκταση των αμυντικών δαπανών της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Το σχέδιο του υπουργείου Άμυνας για την απόκτηση πάνω από 100 νέων αεροσκαφών F-35 Lightning II από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι χαρακτηριστικό του γενικότερου ιαπωνικού αμυντικού σχεδιασμού.
Το υπουργείο Άμυνας ζήτησε την Τρίτη πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 244 δισ. δολαρίων για αμυντικές δαπάνες, ανέφερε το Sputnik, η οποία θα ξεπεράσει την αύξηση ρεκόρ των 46 δισ. δολαρίων που είχε ορίσει ο προϋπολογισμός του 2018.
Στα τέλη Οκτωβρίου, ο Άμπε και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Νάρεντρα Μόντι υπέγραψαν συμφωνία που θα επέτρεπε στα ινδικά πλοία να χρησιμοποιούν τις ιαπωνικές ναυτικές βάσεις και παράλληλα θα έδινε τη δυνατότητα πρόσβασης ιαπωνικών πλοίων σε ινδικές ναυτικές εγκαταστάσεις στις νήσους Ανταμάν και Νικομπάρ, ανέφερε το Sputnik.
Εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η συμφωνία δεν θα αλλάξει πολλά για την Ιαπωνία στον Ινδικό Ωκεανό λόγω της συνταγματικής ουδετερότητάς της, αλλά αν τα ελικοπτεροφόρα κλάσης Izumo μετατραπούν σε πραγματικά αεροπλανοφόρα, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τον συσχετισμό ισχύος στην περιοχή.
Η κατάργηση του άρθρου 9 από το Σύνταγμα της Ιαπωνίας αποτελεί έργο του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε. Ο Άμπε επιθυμεί να καταργήσει το άρθρο, το οποίο υποχρεώνει την Ιαπωνία «να εγκαταλείψει για πάντα τον πόλεμο ως κυριαρχικό δικαίωμα του κράτους και την απειλή ή τη χρήση βίας ως μέσο επίλυσης διεθνών διαφορών» και την εμποδίζει να διατηρεί «χερσαίες, ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, καθώς και άλλες πολεμικές δυνατότητες, μέχρι το 2020, αν και αργότερα αναγκάστηκε να μεταθέσει την κατάργησή του στο μέλλον.