Back to top

Η επίθεση Τραμπ στο Obamacare

29/06/2020 - 08:35

«Το ασθενοφόρο έφτασε και μετά βρέθηκα σ’ ένα τραπέζι και με ρώταγαν: Ποιο το θρήσκευμά μου, πού γεννήθηκα, χρωστούσα στο κράτος χρήματα από προηγούμενη διαμονή μου σε νοσοκομείο; Πότε γεννήθηκα, οι γονείς ζουν, παντρεμένος; Ξέρετε, τα γνωστά. Σου μιλάνε σαν να είσαι μια χαρά, δεν κάνουν καν τον κόπο να υποκριθούν ότι... πεθαίνεις».

Το εν λόγω απόσπασμα από ένα διήγημα του Αμερικανού «περιθωριακού» συγγραφέα Τσαρλς Μπουκόφσκι με τον εύγλωττο τίτλο «Ζωή και Θάνατος στο Νοσοκομείο των Φτωχών», το οποίο προέρχεται από το βιβλίο «Ερωτικές Ιστορίες Καθημερινής Τρέλας», που εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Αμερική το 1967, μου ήρθε στον νου διαβάζοντας τις προάλλες την είδηση: Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ζητώντας την ακύρωση του Obamacare - του νόμου περί υγειονομικής περίθαλψης του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα.

Η προσφυγή μάλιστα του Τραμπ εκδηλώθηκε την ίδια μέρα που περίπου μισό εκατ. Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση να ενταχθούν στο Obamacare, λόγω της οικονομικής καταστροφής που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid-19.

Με την κατάργηση του Obamacare, έναν νόμο που πολέμησε από την πρώτη στιγμή ο Τραμπ και παλιότερα το υπερσυντηρητικό κίνημα του Κόμματος του Τσαγιού, έως και 23 εκατ. Αμερικανοί θα μείνουν ανασφάλιστοι εν μέσω πανδημίας. 

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μάλιστα αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, αύξηση που δεν φαίνεται να είναι άσχετη με την πίεση που ασκήθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο για γρήγορο άνοιγμα της οικονομίας.

Περί τα 45 εκατ. άτομα έχουν μείνει χωρίς δουλειά στις ΗΠΑ τους τρεις τελευταίους μήνες, χάνοντας σε πολλές περιπτώσεις και την ασφαλιστική τους κάλυψη για υγειονομική περίθαλψη.

Ο νόμος του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα απείχε βέβαια πολύ από το να καθιερώνει μία πραγματική δημόσια καθολική υγειονομική περίθαλψη στις ΗΠΑ. Παρείχε ωστόσο μια στοιχειώδη κάλυψη στα εκατομμύρια ανασφάλιστων Αμερικανών που υπήρχαν ήδη πολύ πριν από την επιδημία του Covid-19.

Με τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου να πλησιάζουν, ο Τραμπ επιχειρεί να συσπειρώσει τη βάση του, τη «βαθιά Αμερική», επαναφέροντας την ακροδεξιά του ατζέντα στο προσκήνιο: «Λευκή Υπεροχή» και απαξίωση κάθε φιλοκοινωνικού μέτρου και δημόσιας παρέμβασης για να μετριαστούν οι κοινωνικές ανισότητες.

naftemporiki