Back to top

Guardian: Μπίζνες δισεκατομμυρίων για το Μπάκιγχαμ

06/04/2023 - 16:14

To κεφάλαιο της εκμετάλλευσης δημόσιας περιουσίας από τη βασιλική οικογένεια ανοίγει ο Guardian σε εκτενές αφιέρωμά του. Ο βασιλιάς Κάρολος και η μητέρα του, βασίλισσα Ελισάβετ, που άφησε την τελευταία της πνοή πέρυσι, έχουν λάβει πληρωμές, που συνολικά ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο λίρες, από την εκμετάλλευση οικοπέδων και ακινήτων, τα κέρδη των οποίων πολλοί υποστηρίζουν ωστόσο ότι δεν θα έπρεπε να πηγαίνουν στη βασιλική οικογένεια αλλά στο βρετανικό Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, το άρθρο του Guardian εξηγεί ότι η εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ και ο διάδοχός της Κάρολος που θα στεφθεί βασιλιάς τον ερχόμενο Μάιο εισέπραξαν το τεράστιο αυτό χρηματικό ποσό από τα Δουκάτα του Λάνκαστερ και της Κορνουάλης.

Τα κέρδη από το Δουκάτο του Λάνκαστερ, στο οποίο εντάσσονται 18.481 εκτάρια αγροτικής γης, κυρίως στη βόρεια Αγγλία και στα Μίντλαντς, περνούν αυτόματα σε όποιον βρίσκεται στον θρόνο. Η αξία αυτής της γης αποτιμάται σε 652 εκατομμύρια στερλίνες.

Το Δουκάτο της Κορνουάλης, από την άλλη πλευρά, το οποίο διαχειρίζεται 52.450 εκτάρια γης κυρίως στη νοτιοδυτική Αγγλία, παρουσιάζεται να αξίζει πάνω από 1 δισεκατομμύριο λίρες. Τα κέρδη από τη διαχείρισή του πηγαίνουν αυτομάτως στον άνδρα διάδοχο του θρόνου. Μετά τον θάνατο της Ελισάβετ, η διαχείριση πέρασε αυτόματα στον πρίγκιπα Ουίλιαμ που αναμένεται να λάβει αυτό το εν λόγω δουκάτο το ποσό των 20 εκατ. στερλινών μέσα σε ένα έτος.

 

Όταν ο 74χρονος Κάρολος έγινε βασιλιάς, πέρυσι, το Δουκάτο της Κορνουάλης πέρασε αυτομάτως στον γιο του, τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο οποίος είναι πια, στα χαρτιά, δισεκατομμυριούχος και ένας από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στην Αγγλία. Ο Γουίλιαμ μπορεί να αναμένει από αυτό το Δουκάτο ετήσιες απολαβές της τάξεως των 20 εκατομμυρίων στερλινών.

Το καθεστώς που θέλει τα χρήματα από αυτά τα Δουκάτα να καταλήγουν στη βασιλική οικογένεια χρονολογείται από την εποχή που η Αγγλία ήταν ακόμη χωρισμένη σε μεσαιωνικά φέουδα, κάτι που φαίνεται πως δεν έχει αλλάξει ακόμα, αν και αρκετοί βουλευτές το έχουν φέρει στο τραπέζι.

Το παλάτι δεν έχει δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στους συντάκτες του Guardian και έχει αρκεστεί στο να υποστηρίζει, από την πλευρά του, ότι τα έσοδα από τα Δουκάτα καταλήγουν να δαπανώνται κυρίως στο πλαίσιο της εκτέλεσης των επίσημων καθηκόντων της βασιλικής οικογένειας και για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Τι κρατείται μυστικό από το βρετανικό κοινό;

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο, οι διαθήκες είναι δημόσιες, εν μέρει για την αποτροπή απάτης. Ωστόσο, οι διαθήκες της βασιλικής οικογένειας σφραγίζονται συνήθως από τους δικαστές. Το ιστορικό γεγονός που προκάλεσε αυτή τη διαφορά στις διαθήκες ήταν η συγκάλυψη ενός βασιλικού σεξουαλικού σκανδάλου.

Μέχρι το 1911, οι διαθήκες της οικογένειας Ουίνδσορ – εκτός από αυτές ενός μονάρχη – ήταν δημόσιες, όπως κάθε άλλη βρετανική οικογένεια. Το δικαστικό σώμα άρχισε να τροποποιεί αυτό το πλαίσιο μετά από αίτημα της Βασίλισσας Μαρίας μετά τον θάνατο του αδελφού της, Φραγκίσκου του Τεκ, προκειμένου να αποκρύψει από το κοινό την απόφασή του να κληροδοτήσει κοσμήματα σε μια γυναίκα με την οποία είχε σχέση.

Τα μέλη της οικογένειας μπορούσαν από τότε να ζητήσουν να κρυφτούν οι διαθήκες τους, λόγω της ομάδας αίματος τους. Επίσημα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν σοβαρά τη νομική βάση αυτής της διαδικασίας πριν από μισό αιώνα, αλλά δεν άλλαξε κάτι.

Μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Φιλίππου το 2021, ο πρόεδρος του οικογενειακού δικαστηρίου, Sir Andrew McFarlane, πραγματοποίησε μυστική ακρόαση από την οποία ουσιαστικά αποκλείστηκαν τα μέσα ενημέρωσης. Ο δικαστής προχώρησε περισσότερο από το να αποφανθεί ότι μόνο η διαθήκη του Φίλιππου έπρεπε να σφραγιστεί, ανακοινώνοντας ότι οι διαθήκες όλων των ανώτερων βασιλικών μελών θα πρέπει στο εξής να είναι μυστικές για τουλάχιστον 90 χρόνια.