Back to top

Γερμανικά ΜΜΕ: Η «αρχή του τέλους» για την καγκελάριο Μέρκελ

25/09/2018 - 22:08

Για την «αρχή του τέλους» της Άγγελα Μέρκελ, αλλά και του κυβερνητικού συνασπισμού, κάνουν λόγο πολιτικοί αντίπαλοι της Καγκελαρίου και σχολιαστές του γερμανικού Τύπου, μετά την αποτυχία του Φόλκερ Κάουντερ να επανεκλεγεί επικεφαλής της κοινής Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) και η Αριστερά καλούν την Καγκελάριο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ η στήριξη έρχεται από τον πρώην Αντικαγκελάριό της, τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ως μήνυμα «κατά της επ'αόριστον συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού» ερμηνεύει ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ την νίκη του «αουτσάιντερ» Ραλφ Μπρίνκχάους επί του εκλεκτού της ηγεσίας της Χριστιανικής Ένωσης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Η εκλογή του δείχνει την διάθεση ανανέωσης στο εσωτερικό της Κ.Ο.», δήλωσε ο κ. Λίντνερ και συμβούλευσε την κυρία Μέρκελ να ζητήσει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς η σημερινή ήττα, όπως είπε, αποτελεί και «σημάδι διάβρωσης της κυριαρχίας» της.

Για κυβέρνηση «η οποία βυθίζεται στο χάος», έκανε λόγο ο συμπρόεδρος της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ και τόνισε ότι η κυρία Μέρκελ «αποδυναμώθηκε τρομερά». Σύμφωνα με το protothema, ερμήνευσε μάλιστα την εκλογή του κ. Μπρίνκχάους ως «ανταρσία» εναντίον της και κάλεσε την Καγκελάριο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

«Ανταρσία εναντίον της Καγκελαρίου» ήταν η σημερινή ψηφοφορία, σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη (SPD) αντιπρόεδρο της Βουλής Τόμας Όπερμαν, ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ραλφ Στέγκνερ έκανε λόγο για συνέπεια των τελευταίων εβδομάδων και μηνών. Διαφορετική στάση τήρησε ο πρώην αρχηγός του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook υποστηρίζει ότι «δεν πρόκειται για το λυκόφως της Καγκελαρίου», την οποία, όπως λέει, «χρειαζόμαστε ακόμη», καθώς οι καιροί διεθνώς είναι υπερβολικά επικίνδυνοι. Προειδοποιεί όλους να μην προκαλέσουν νέα κυβερνητική κρίση, διότι η Γερμανία «χρειάζεται μια λειτουργική κυβέρνηση, όχι μόνο για τους ανθρώπους στην χώρα, αλλά και επειδή εξαρτάται από μας και η σταθερότητα της Ευρώπης». Δηλώνει δε ότι η εκλογή του κ. Μπρίνκχάους ήταν μια δημοκρατική απόφαση, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο.

«Αυτή είναι η αρχή του τέλους του μεγάλου συνασπισμού. Η εξουσία της Καγκελαρίου μέσα στην ίδια της την Κοινοβουλευτική Ομάδα καταστράφηκε και επισήμως», έγραψε στο Twitter το στέλεχος του FDP Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, ενώ από την πλευρά της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) η συμπρόεδρος Αλίς Βαϊντέλ εμφανίστηκε ενθουσιασμένη στις κάμερες και δήλωσε: «Η καταψήφιση του Φόλκερ Κάουντερ είναι μήνυμα για το τέλος της εποχής Μέρκελ. Μπορείτε να το φανταστείτε, εμείς ανοίγουμε σαμπάνιες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα σχόλια του Τύπου, η εφημερίδα «Die Welt» κάνει λόγο για «σεισμό» στους κόλπους της Χριστιανικής Ένωσης, ενώ για «εντυπωσιακή απώλεια εμπιστοσύνης στο πρόσωπο της κυρίας Μέρκελ» μιλάει το περιοδικό «Der Spiegel». «Η Μέρκελ δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά σαν να μην συνέβη τίποτα», γράφει η «Sueddeutsche Zeitung» και αναφέρει ότι τώρα η Καγκελάριος θα πρέπει να σκεφτεί το θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης. «Η απροσδόκητη νίκη του Ραλφ Μπρίνκχάους δείχνει στην Άγγελα Μέρκελ ότι έρχεται το τέλος», εκτιμά η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και σημειώνει ότι ούτε η ίδια αλλά ούτε ο κ. Κάουντερ είχαν αντιληφθεί πόσο μεγάλη ήταν η δυσαρέσκεια.