Back to top

Γερμανία: Στα αζήτητα οι πίνακες του Χίτλερ που δημοπρατήθηκαν στη Νυρεμβέργη

10/02/2019 - 13:11

Οι πέντε πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν βουκολικά τοπία και αποδίδονται στον Αδόλφο Χίτλερ δεν βρήκαν τελικά αγοραστή στη δημοπρασία που διοργανώθηκε χθες στη Νυρεμβέργη, παρά την κατάσχεση άλλων έργων αμφίβολης αυθεντικότητας πριν από λίγες μέρες.

Σε μια λακωνική ανακοίνωσή του, ο οίκος δημοπρασιών Weidler ανέφερε ότι οι πίνακες ενδέχεται να βγουν ξανά στο σφυρί αργότερα.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην αποτυχία της δημοπρασίας δεν διευκρινίστηκαν. Ενδέχεται όμως οι επίδοξοι αγοραστές να υπαναχώρησαν, αφενός επειδή η τιμή εκκίνησης θεωρήθηκε υψηλή (από 19.000 έως 45.000 ευρώ) και αφετέρου επειδή έχει αμφισβητηθεί το κατά πόσο τα έργα αυτά ζωγραφίστηκαν πράγματι από τον Χίτλερ.

Μέχρι και την περασμένη Τετάρτη άλλοι 26 πίνακες περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των προς πώληση έργων, όμως κατασχέθηκαν από τις Αρχές μαζί με άλλα 37 έργα, στο πλαίσιο έρευνας περί πλαστογραφίας και απόπειρας απάτης, για την οποία συνεργάζεται και ο οίκος Weidler. Όλοι οι πίνακες έφεραν την υπογραφή «A.H.» ή «A.Hitler».

Ο οίκος δημοπρασιών κατάφερε πάντως να πουλήσει σε έναν Γερμανό και έναν αλλοδαπό δύο αντικείμενα που ανήκαν στον Χίτλερ –ένα πορσελάνινο βάζο της εταιρείας Meissen (5.500 ευρώ) και ένα τραπεζομάντιλο (630 ευρώ). Μια καρέκλα από λυγαριά, με τιμή εκκίνησης τα 6.500 ευρώ, έμεινε επίσης στα αζήτητα.

Σύμφωνα με τον οίκο, τα έργα προέρχονταν από 23 διαφορετικούς συλλέκτες, ενώ «η διαδικασία επαλήθευσης της αυθεντικότητας των κατασχεμένων «δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι πρόκειται για πλαστά». Πολλοί συλλέκτες, κυρίως από το εξωτερικό, δαπανούν σημαντικά ποσά για να αποκτήσουν ένα έργο φιλοτεχνημένο από τον Χίτλερ ή άλλα υψηλόβαθμα στελέχη των Ναζί. Ο οίκος Weidler έχει πουλήσει ήδη πολλούς πίνακες που αποδίδονται στον Χίτλερ, μεταξύ των οποίων και δύο ακουαρέλες που έπιασαν τα 32.000 ευρώ το 2009.

Ωστόσο, κυκλοφορούν και πολλά έργα πλαστά ή αμφίβολης αυθεντικότητας. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να πιστοποιηθεί η γνησιότητα ενός έργου του Χίτλερ, καθώς δεν υπήρξε ποτέ ένας ακριβής κατάλογός τους, αλλά και λόγω της μετριότητάς τους, καθώς ο δικτάτορας δεν είχε γίνει δεκτός στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης, ενώ η γραφολογική μελέτη της υπογραφής του ως μέθοδος θεωρείται ανεπαρκής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ