Back to top

Γαλλία: Η πιο δύσκολη ώρα για τον Μακρόν - Οι προτάσεις δυσπιστίας και οι διαδηλώσεις

20/03/2023 - 15:13

Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει πολλές προτάσεις δυσπιστίας στην Εθνοσυνέλευση τη Δευτέρα (20/3), αφού η κυβέρνησή του υποχρέωσε την περασμένη εβδομάδα ένα εξαιρετικά αντιδημοφιλές νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων.

Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στις μεγάλες πόλεις το Σαββατοκύριακο, αφού η κυβέρνηση επικαλέστηκε έναν αμφιλεγόμενο συνταγματικό ελιγμό για να περάσει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, κάτι που θεωρήθηκε ευρέως ως κίνηση που πιθανόν να πυροδοτήσει κοινωνική αναταραχή.

Οι απεργίες αναμένεται να διαταράξουν τις δημόσιες συγκοινωνίες, τα διυλιστήρια, τα πανεπιστήμια και τη συλλογή απορριμμάτων αυτή την εβδομάδα, καθώς τα συνδικάτα ευελπιστούν να πιέσουν δυνατά την κυβέρνηση για να αποσύρει τη μεταρρύθμιση των συντάξεων. Το Σάββατο, περισσότεροι από 100 άνθρωποι συνελήφθησαν στο Παρίσι μετά από μια μαζική διαδήλωση κατά της μεταρρύθμισης που έγινε βίαιη.

Οι 573 βουλευτές της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης θα ψηφίσουν τη Δευτέρα δύο προτάσεις δυσπιστίας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την παραίτηση της πρωθυπουργού του Μακρόν, Ελιζαμπέτ Μπορν και της κυβέρνησής της. Αν και ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα αναγκαζόταν να παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας, μια επιτυχημένη πρόταση δυσπιστίας θα πυροδοτούσε βαθιά πολιτική κρίση για τον ίδιο τον Μακρόν.

Το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση είναι «ζωτικής σημασίας» για τη χώρα και κάλεσε τους βουλευτές «να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες τους», σε συνέντευξή του στη Le Parisien. «Δεν θα υπάρξει πλειοψηφία για να ρίξει την κυβέρνηση, αλλά θα είναι μια στιγμή αλήθειας», είπε ο Λεμέρ αναφερόμενος στις ψηφοφορίες. «Είναι καλή ιδέα να ανατρέψουμε την κυβέρνηση και να προκαλέσουμε πολιτική αναταραχή για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό; Η απάντηση είναι σαφώς όχι», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν θέλει να αυξήσει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 από 62 έτη και να επεκτείνει τις εισφορές για πλήρη σύνταξη προκειμένου να εξισορροπηθούν οι λογαριασμοί του συνταξιοδοτικού συστήματος. Η μεταρρύθμιση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δεύτερης θητείας του Γάλλου προέδρου και η αποτυχία της να περάσει θα είχε επιπτώσεις για το υπόλοιπο της θητείας του.

 

Μέσα σε σκηνές οργής και εξέγερσης στο κοινοβούλιο, η έμπιστη υπολοχαγός του Μπορν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να επικαλεστεί το άρθρο 49.3 του συντάγματος για να περάσει νομοθεσία χωρίς ψηφοφορία, δίνοντας τέλος σε έντονες και σκληρές συζητήσεις. Ωστόσο, η επίκληση του εν λόγω άρθρου επέτρεψε στους νομοθέτες να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας εντός 24 ωρών.

Όλα τα βλέμματα στραμμένα στους συντηρητικούς

Το κόμμα της «Αναγέννησης» του Μακρόν έχασε την πλειοψηφία του στην Εθνοσυνέλευση στις κοινοβουλευτικές εκλογές πέρυσι και αντιμετώπισε πολλές προτάσεις δυσπιστίας τους τελευταίους μήνες. Σε ένδειξη της βαθύτερης κρίσης στη Γαλλία, είναι η πρώτη φορά που πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης καταθέτουν από κοινού πρόταση δυσπιστίας.

Την Παρασκευή, μια μικρή κεντρώα αντιπολίτευση υπέβαλε μια διακομματική πρόταση που υποστηρίζεται από αριστερά κόμματα, η οποία αναμένεται επίσης να λάβει την υποστήριξη της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, αφού η ηγέτης του RN Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει «υπέρ όλων των προτάσεων δυσπιστίας». «Μια ψηφοφορία επί αυτής της πρότασης θα μας επιτρέψει να βάλουμε ένα τιμητικό τέλος σε μια βαθιά πολιτική κρίση», δήλωσε ο κεντρώος βουλευτής Μπερτράν Πανσέ καθώς υπέβαλε την πρόταση.

Οι αντίπαλοι του Μακρόν χρειάζονται την υποστήριξη 287 βουλευτών για να ρίξουν την κυβέρνηση, ένα όριο που δεν είναι πιθανό να περάσουν λόγω των βαθιών πολιτικών διχασμών στο κοινοβούλιο. Η Εθνοσυνέλευση χωρίζεται μεταξύ του συνασπισμού του Μακρόν, του ακροδεξιού Εθνικού Συνασπισμού και του αριστερού συνασπισμού Nupes.

Εκτός από την υποστήριξη της αριστεράς και της ακροδεξιάς, μια διακομματική πρόταση θα χρειαζόταν την υποστήριξη 27 συντηρητικών βουλευτών απο τους Ρεπουμπλικανούς για να περάσει. Αλλά μόνο 10 σχεδιάζουν να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης, είπε ένας συντηρητικός βουλευτής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του λόγω της ευαισθησίας του θέματος σε συνέντευξή του στο Playbook Paris.

Οι βουλευτές αναμένεται επίσης να ψηφίσουν για μια δεύτερη πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε η Εθνική Συσπείρωση, η οποία θεωρείται ευρέως απίθανο να περάσει. Εάν η κυβέρνηση επιβιώσει από τις ψηφοφορίες τη Δευτέρα, θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα κύμα διαμαρτυριών αυτή την εβδομάδα και τον κίνδυνο μεγαλύτερης κοινωνικής αναταραχής Την Παρασκευή, το σκληρό αριστερό συνδικάτο CGT κάλεσε για «ορατές ενέργειες» ενόψει μιας ημέρας πανεθνικών διαδηλώσεων και απεργιών που προγραμματίζονται για την Πέμπτη (23/3).