Περίπου 4.300 στρατιώτες, 196 οχήματα, 237 άλογα, 59 αεροσκάφη και 39 ελικόπτερα μετέχουν στην επιβλητική παρέλαση της 14ης Ιουλίου, που διεξάγεται παραδοσιακά στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, για την Ημέρα της Βαστίλης.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν έφτασε με στρατιωτικό όχημα, πριν ανέβει στον εξώστη που στήθηκε στην πλατεία Κονκόρντ, στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας.
Στο Παρίσι βρίσκονται για την τελετή ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, Εκεί βρίσκεται και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Πάντως έχει σχολιαστεί η απουσία της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, που θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον.
Eindrücke der Militärparade zum #14Juillet pic.twitter.com/XDF8jDBBEt
— Deutsch365 (@deutsch365) 14 Ιουλίου 2019
Στο επίκεντρο των εορτασμών για την επέτειο είναι η ευρωπαϊκή στρατιωτική συνεργασία, βασικό αίτημα του Εμανουέλ Μακρόν, που θα έχει την ευκαιρία να εκθέσει τις θέσεις του για την καινοτομία στην Άμυνα.
Ο Μακρόν θεωρεί ότι η άμυνα της Ευρώπης είναι βασικό πλέον ζήτημα, τόσο λόγω του Brexit όσο και των δύσκολων σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Πεποίθηση του Μακρόν είναι η προαγωγή της ενίσχυσης της στρατηγικής της αυτονομίας, σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ.
«Ποτέ άλλοτε μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου η Ευρώπη δεν ήταν τόσο απαραίτητη. Η δημιουργία μιας αμυντικής Ευρώπης σε συνεργασία με την Ατλαντική Συμμαχία, τα 70 χρόνια της οποίας γιορτάζουμε, αποτελεί για τη Γαλλία προτεραιότητα» και «το βασικό θέμα της παρέλασης», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.
Celui-là il y en avait plein les sabots du défilé
#FeteNationale #BastilleDay #14juillet pic.twitter.com/A98fYaed0E— Lee Van Cleef (bis ) (@ROM1LeFrancc) 14 Ιουλίου 2019
Στο άνοιγμα της παρέλασης, ρομπότ και drones που χρησιμοποιεί ο στρατός εκτέθηκαν στην πλατεία Κονκόρντ. Στη συνέχεια υπήρξε επίδειξη από Flyboard Air, μια ιπτάμενη πλατφόρμα που λειτουργεί με κινητήρες προώθησης αέρα εφευρέτης του οποίου είναι ένας Γάλλος, ο Φρανκί Ζαπατά, ο οποίος θα το πιλοτάρει ο ίδιος αρκετές δεκάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια της Γης. Ο ουρανός γέμισε με πυροτεχνήματα στα χρώματα της τρικολόρε.
Η παρέλαση θα ολοκληρωθεί με ένα κολάζ με τις φωτογραφίες Γάλλων στρατιωτών που τραυματίστηκαν στη διάρκεια αποστολών τους στο εξωτερικό, από τη Μέση Ανατολή ως το Σάχελ.