Back to top

F-35: Πως οι Κινέζοι κρατούν στα χέρια τους το μέλλον του προγράμματος

30/05/2019 - 21:52

Σύμφωνα με το ρωσικό δίκτυο Sputnik ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα ενδέχεται να έχει άμεσο αντίκτυπο στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35

Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι, Θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας ενδέχεται να πέσει το πέμπτης γενιάς αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος F-35, καθώς τα κινεζικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μετέδωσαν πληροφορίες περί πιθανής απαγόρευσης πώλησης σπάνιων γαιών, απαραίτητων για την παραγωγή όπλων και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, σε αντίποινα για τους δασμούς της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι κινεζικές αρχές δεν ανακοίνωσαν επίσημα ότι θα περιορίσουν τις πωλήσεις σπάνιων γαιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά μέσα ενημέρωσης, όπως η Daily People, ανέφεραν πως η Ουάσιγκτον έχει μια ασταθή εξάρτηση στα σπάνιες γαίες από την Κίνα, που αντιπροσωπεύουν το 95% της παγκόσμιας παραγωγής κατά το Bloomberg.

Πως οι Κινέζοι μπορούν να ελέγξουν το παιχνίδι
«Θα γίνουν οι σπάνιες γαίες όπλο αντεπίθεσης για να πλήξει η Κίνα τις Ηνωμένες Πολιτείες; Η απάντηση δεν είναι μυστήριο. Αναμφισβήτητα, η αμερικανική πλευρά θέλει να χρησιμοποιήσει τα προϊόντα που κατασκευάζονται από τις εξαγόμενες σπάνιες γαίες της Κίνας για να αντιμετωπίσει και να καταστείλει την ανάπτυξη της Κίνας. Ο κινέζος λαός δεν θα το δεχτεί ποτέ αυτό, συμβουλεύουμε την αμερικανική πλευρά να μην υποτιμήσει την ικανότητα της κινεζικής πλευράς να διαφυλάξει τα αναπτυξιακά της δικαιώματα και συμφέροντα», σημείωσε σε σχόλιό της η Daily People, σύμφωνα με το Reuters.

Ο αρχισυντάκτης του Global Times Χου Τσιχίν πιστεύει επίσης ότι η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη θέση της ως βασικού προμηθευτή σπάνιων γαιών αν ο εμπορικός πόλεμος κλιμακωθεί περαιτέρω.

Νωρίτερα, σχέδιο στο Κογκρέσο για την αξιοποίηση των σπάνιων ορυκτών μετάλλων, σε μία προσπάθεια περιορισμού της εξάρτησης από την Κίνα, παρουσίασε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι ΗΠΑ και η Κίνα, βρίσκονται σε εμπορική διαμάχη από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επικαλούμενος ανησυχίες ότι οι κινεζικές εμπορικές πρακτικές πλήττουν τις αμερικανικές εταιρείες.