Στη σημερινή επαρχία Αϊδινίου στην Τουρκία βρίσκεται η Πριήνη, η αρχαία ελληνική πόλη της Ιωνίας στις ακτές της Μικράς Ασίας, που για τους Τούρκους ανασκαφείς είναι η «Πομπηία της Ανατολίας» λόγω του μοναδικού ρυμοτομικού σχεδίου και των καλά διατηρημένων κτηρίων. Είναι, όμως, και η ανασκαφή που τη φετινή ανασκαφική περίοδο επεφύλασσε μια έκπληξη στην ομάδα του καθηγητή Ιμπραχίμ Χακάν Μερτ, καθώς βρέθηκαν ίχνη ναού.
«Ανυπομονούμε να ολοκληρώσουμε την έρευνα για να δούμε σε ποιον θεό ή θεά ανήκει. Τότε θα μπορούμε να μιλάμε για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη. Θυμίζω ότι στην Πριήνη υπήρχε ένας ναός του Δία που δεν έχει ακόμα βρεθεί», τόνισε μιλώντας στο Anadolu ο Ιμπραχίμ Χακάν Μερτ.
Τα σπουδαιότερα αρχαία κτήρια που έχουν βρεθεί στην πόλη, η οποία ανασκάπτεται από το 1895, και το Στάδιο και το Γυμνάσιο, η Αγορά, το Ασκληπιείο, η Ιερή Στοά, το Εκκλησιαστήριο, το Βουλευτήριο, το Πρυτανείο, το Άνω Γυμνάσιο, το Ιερό των Αιγυπτίων και το Θέατρο. Εκτός από το ναό της Αθηνάς έχουν αναγνωριστεί οι ναοί που ήταν αφιερωμένοι στη Δήμητρα και στην Περσεφόνη.